Cine a descoperit curentul electric? Cum a schimbat lumea?

21.11.2020
Cine a descoperit curentul electric? Cum a schimbat lumea?

Cine a descoperit curentul electric? Electricitatea a fost descoperită încă din cele mai vechi timpuri. Multă lume consideră că Benjamin Franklin este cel care a găsit, pentru prima dată, curentul electric, însă experimentele lui au ajutat doar la stabilirea unei legături între fulger și electricitate. Trebuie specificat că fără apariția curentului electric continuu, nimic din tehnologia zilelor noastre nu ar fi fost posibil.

Descoperirea electricității

Electricitatea nu a fost inventată, ci descoperită, mai exact în jurul anilor 600 î.Hr., când grecii antici au observat că dacă se freacă o blană pe chihlimbar se constată o atracție între cele două. Potrivit istoricilor, acela a fost momentul când a fost descoperită electricitatea statică. Prin anii 1930, arheologii au găsit niște vase, cu foi de cupru în interiorul lor, despre care se crede că ar fi fost baterii antice. Se crede că acestea ar fi fost folosite în Imperiul Roman, pentru a produce lumină.

Secolul al XVII-lea a fost momentul în care au fost descoperite mai multe lucruri în legătură cu electricitatea. În această perioadă, a fost inventat un generator electrostatic, totodată, s-a făcut diferenţierea dintre curenții electrici pozitivi și negativi, precum și clasificarea materialelor în conductori sau izolatori.

Benjamin Franklin a observat, în anul 1752, în urma unui experiment cu un zmeu şi o cheie în condiţii de furtună că fulgerele și micile scântei electrice reprezintă același lucru. O schimbare majoră în istoria curentului electric s-a petrecut în anul 1800, când fizicianul italian Alessandro Volta a construit o pilă voltaică (baterie), care a reușit să producă curent continuu. Volta a fost cel care a realizat, pentru prima dată în istoria lumii, un flux constant de sarcini electrice.

Venind spre prezent, în anul 1831, Michael Faraday reușește să creeze un generator care producea curent electric într-un mod continuu. Construcția lui Faraday era compusă dintr-un magnet care se deplasa într-o bobină din sârmă de cupru şi care a generat în acest fel un mic curent electric, care se deplasa prin firul bobinei. Această invenție l-a ajutat pe americanul Thomas Edison să creeze becul cu filament incandescent, care putea lumina ore în șir.

Spre sfârșitul anilor 1800 și începutul anilor 1900, Nikola Tesla a lucrat împreună cu Thomas Edison și au venit cu concepte revoluționare în electromagnetism. Astfel, a fost descoperit curentul alternativ, care a fost considerat viitorul energiei electrice, la acea vreme.

În concluzie, curentul electric nu a fost descoperit de o singură persoană. Descoperirile și invențiile oamenilor de știință, de-a lungul vremii, au dus la crearea condițiilor pentru a putea genera curent continuu, dar și alternativ.

Cum a schimbat lumea curentul electric?

Fără curent electric, nimic din ceea ce există astăzi nu ar fi posibil. Printre primele aplicații practice ale electricității putem menționa: iluminatul electric, acționarea prin electromotoare, cele legate de efectul termic (încălzire, sudare etc.) sau din domeniul electrochimiei (baterii și acumulatori, galvanizarea). În epoca contemporană, electronica a generat noi aplicații în domenii ca mass-media și tehnologia informației : radioul, televiziunea, telefonia, internetul.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Carmen Iohannis, gafă vestimentară uriașă în lumea arabă: ”Confundă un dineu diplomatic cu bucătăria”
Cum s-a LANSAT Delia în muzică, în anul 1999. Primul lucru pe care l-a făcut...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
ORA DE VARĂ 2023. Ce se întâmplă în România, DECIZIA vine de la Comisia Europeană
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising