Cine a decis introducerea orei de vară?

28.12.2022
Cine a decis introducerea orei de vară?

Trecerea la ora de iarnă și viceversa, la ora de vară, presupune ajustarea ceasurilor cu o oră. Potrivit specialiștilor în sănătate, această schimbare aduce modificări în organismul uman, care are nevoie de timp pentru a se putea adapta noului program.

Așadar, schimbarea orei se produce de două ori pe an: primăvara și toamna. Acest moment are loc după echinocțiul de primăvară și după cel de toamnă și presupune ajustarea cu o oră a ceasurilor. Măsura are la bază și rațiuni economice pe lângă altele.

Cine a introdus ora de vară?

Ora de vară a fost introdusă ca o necesitate în timpul Primului Război Mondial, Germania și Austro-Ungaria fiind primele care au apelat la această măsură, începând cu 30 aprilie 1916. În țara noastră, ora de vară a fost introdusă din 1917, însă după terminarea conflagrației mondiale s-a renunțat la ea. Începând cu anul 1932 acest sistem a fost folosit și din rațiuni economice, însă după 1943 nu a mai fost folosit până în 1979.

Potrivit istoricilor, prima persoană care s-a gândit la ora de vară a fost neo-zeelandezul George Hudson, în anul 1898. Cu toate acestea, cel care a menționat pentru prima dată această schimbare orară a fost Benjamin Franklin (1706 – 1790), unul dintre părinții fondatori ai Statelor Unite ale Americii. Acesta și-a mărturisit intenția într-o scrisoare adresată publicației Jurnal de Paris, afirmând că noaptea este lungă și sunt consumate prea multe lumânări.

Benjamin Franklin

O preocupare generală a apărut cu privire la disproporția dintre uleiul consumat și lumina pe care o produce. Niciun alt cadou nu ne mai satisfăcea în acel moment și toți cei prezenți am căzut de acord că ar fi dezirabilă, dacă este cu putință, reducerea cheltuielilor pentru luminarea locuințelor noastre, a scris Benjamin Franklin, potrivit webexhibits.org.

Benjamin Franklin a mai povestit că a fost surprins de lumina puternică a Soarelui la ora 6:00 dimineața și a decis că este nevoie de o schimbare. Drept urmare, a făcut o propunere publică care, ulterior, a fost acceptată.

Obligă un om să se trezească la 4:00 dimineața și vor fi mai multe șanse ca acesta să meargă la culcare doritor, în jurul orei 20:00. În felul acesta se va bucura de 8 ore de somn și se va trezi binevoitor a doua zi, la 4:00 dimineața, a adăugat Benjamin Franklin, potrivit sursei citată mai sus.

Astfel a fost adoptat un mecanism de schimbare a orei, în așa fel încât oamenii să beneficieze cât mai mult de lumina Soarelui. Acest sistem orar este pus în aplicare de peste 1 miliard de persoane.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
În multe culturi, căsătoria este văzută ca un moment sacru și semnificativ în viața unei persoane. Nunta este considerată unul dintre cele mai importante eveniment din viața românilor. Fie... citește tot
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot