Cine a decis introducerea orei de vară?

28.12.2022
Cine a decis introducerea orei de vară?

Trecerea la ora de iarnă și viceversa, la ora de vară, presupune ajustarea ceasurilor cu o oră. Potrivit specialiștilor în sănătate, această schimbare aduce modificări în organismul uman, care are nevoie de timp pentru a se putea adapta noului program.

Așadar, schimbarea orei se produce de două ori pe an: primăvara și toamna. Acest moment are loc după echinocțiul de primăvară și după cel de toamnă și presupune ajustarea cu o oră a ceasurilor. Măsura are la bază și rațiuni economice pe lângă altele.

Cine a introdus ora de vară?

Ora de vară a fost introdusă ca o necesitate în timpul Primului Război Mondial, Germania și Austro-Ungaria fiind primele care au apelat la această măsură, începând cu 30 aprilie 1916. În țara noastră, ora de vară a fost introdusă din 1917, însă după terminarea conflagrației mondiale s-a renunțat la ea. Începând cu anul 1932 acest sistem a fost folosit și din rațiuni economice, însă după 1943 nu a mai fost folosit până în 1979.

Potrivit istoricilor, prima persoană care s-a gândit la ora de vară a fost neo-zeelandezul George Hudson, în anul 1898. Cu toate acestea, cel care a menționat pentru prima dată această schimbare orară a fost Benjamin Franklin (1706 – 1790), unul dintre părinții fondatori ai Statelor Unite ale Americii. Acesta și-a mărturisit intenția într-o scrisoare adresată publicației Jurnal de Paris, afirmând că noaptea este lungă și sunt consumate prea multe lumânări.

Benjamin Franklin

O preocupare generală a apărut cu privire la disproporția dintre uleiul consumat și lumina pe care o produce. Niciun alt cadou nu ne mai satisfăcea în acel moment și toți cei prezenți am căzut de acord că ar fi dezirabilă, dacă este cu putință, reducerea cheltuielilor pentru luminarea locuințelor noastre, a scris Benjamin Franklin, potrivit webexhibits.org.

Benjamin Franklin a mai povestit că a fost surprins de lumina puternică a Soarelui la ora 6:00 dimineața și a decis că este nevoie de o schimbare. Drept urmare, a făcut o propunere publică care, ulterior, a fost acceptată.

Obligă un om să se trezească la 4:00 dimineața și vor fi mai multe șanse ca acesta să meargă la culcare doritor, în jurul orei 20:00. În felul acesta se va bucura de 8 ore de somn și se va trezi binevoitor a doua zi, la 4:00 dimineața, a adăugat Benjamin Franklin, potrivit sursei citată mai sus.

Astfel a fost adoptat un mecanism de schimbare a orei, în așa fel încât oamenii să beneficieze cât mai mult de lumina Soarelui. Acest sistem orar este pus în aplicare de peste 1 miliard de persoane.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot