Cine a decis introducerea orei de vară?

28.12.2022
Cine a decis introducerea orei de vară?

Trecerea la ora de iarnă și viceversa, la ora de vară, presupune ajustarea ceasurilor cu o oră. Potrivit specialiștilor în sănătate, această schimbare aduce modificări în organismul uman, care are nevoie de timp pentru a se putea adapta noului program.

Așadar, schimbarea orei se produce de două ori pe an: primăvara și toamna. Acest moment are loc după echinocțiul de primăvară și după cel de toamnă și presupune ajustarea cu o oră a ceasurilor. Măsura are la bază și rațiuni economice pe lângă altele.

Cine a introdus ora de vară?

Ora de vară a fost introdusă ca o necesitate în timpul Primului Război Mondial, Germania și Austro-Ungaria fiind primele care au apelat la această măsură, începând cu 30 aprilie 1916. În țara noastră, ora de vară a fost introdusă din 1917, însă după terminarea conflagrației mondiale s-a renunțat la ea. Începând cu anul 1932 acest sistem a fost folosit și din rațiuni economice, însă după 1943 nu a mai fost folosit până în 1979.

Potrivit istoricilor, prima persoană care s-a gândit la ora de vară a fost neo-zeelandezul George Hudson, în anul 1898. Cu toate acestea, cel care a menționat pentru prima dată această schimbare orară a fost Benjamin Franklin (1706 – 1790), unul dintre părinții fondatori ai Statelor Unite ale Americii. Acesta și-a mărturisit intenția într-o scrisoare adresată publicației Jurnal de Paris, afirmând că noaptea este lungă și sunt consumate prea multe lumânări.

Benjamin Franklin

O preocupare generală a apărut cu privire la disproporția dintre uleiul consumat și lumina pe care o produce. Niciun alt cadou nu ne mai satisfăcea în acel moment și toți cei prezenți am căzut de acord că ar fi dezirabilă, dacă este cu putință, reducerea cheltuielilor pentru luminarea locuințelor noastre, a scris Benjamin Franklin, potrivit webexhibits.org.

Benjamin Franklin a mai povestit că a fost surprins de lumina puternică a Soarelui la ora 6:00 dimineața și a decis că este nevoie de o schimbare. Drept urmare, a făcut o propunere publică care, ulterior, a fost acceptată.

Obligă un om să se trezească la 4:00 dimineața și vor fi mai multe șanse ca acesta să meargă la culcare doritor, în jurul orei 20:00. În felul acesta se va bucura de 8 ore de somn și se va trezi binevoitor a doua zi, la 4:00 dimineața, a adăugat Benjamin Franklin, potrivit sursei citată mai sus.

Astfel a fost adoptat un mecanism de schimbare a orei, în așa fel încât oamenii să beneficieze cât mai mult de lumina Soarelui. Acest sistem orar este pus în aplicare de peste 1 miliard de persoane.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Zece țări unde marijuana este legală
Zece țări unde marijuana este legală
Se spune că o cantitate mică de marijuana ar avea proprietăți benefice pentru organismul uman. De aceea, în unele state, acest drog este la liber și oricine îl poate achiziționa și consuma... citește tot
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
România a devenit o țară democratică după căderea comunismului, în anul 1989. Totodată, economia de piață s-a transformat într-una liberă și și-au făcut apariția tot felul de... citește tot
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot