De ce trecerea la ora de vară nu mai este necesară? La ce a folosit în trecut?

01.04.2024
De ce trecerea la ora de vară nu mai este necesară? La ce a folosit în trecut?

Ora oficială de vară, ora Europei Orientale la care trece ţara noastră a trecut în noaptea de sâmbătă spre duminică (30/31 martie 2024), a fost introdusă în România pentru prima dată în anul 1932. De atunci au trecut aproape 100 de ani, timp în care lumea s-a schimbat radical. Mai este astăzi necesară o astfel de modificare?

În ultimul week-end al ultimei săptămâni din luna martie, ceasurile sunt date de ani buni cu o oră înainte, adică ora 03.00 devine ora 04.00. Astfel, ziua se mărește pe perioada anotimpului cald.

Primul care a venit cu această ideea a fost Benjamin Franklin, scriitor şi om politic american. La sfârșitul anilor 1700, acesta era de părere că ritmul de viaţă al parizienilor nu este adaptat pentru exploatarea la maxim a luminii naturale.

Introducerea orei de vară s-a născut ca o necesitate de război, în timpul primei conflagrații mondiale (1914-1918). Germania și Austro-Ungaria au fost primele țări care au introdus acest sistem, începând cu 30 aprilie 1916, în scopul economisirii rezervelor de cărbune necesare producției de război. Doar o lună mai târziu, pe 21 mai, Marea Britanie a urmat modelul Germaniei și Austro-Ungariei.

Când s-a trecut la ora de vară în România?

În țara noastră, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Din anul 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată, fiind reintrodusă abia din 1979. Scopul acestei modificări este acela de a ne folosi cât mai mult timp de lumina naturală a Soarelui.

Dar, de ani buni, agricultura și mersul la uzină în schimbul trei nu mai sunt principalele preocupări ale societății. Ba mai mult, studiile au sugerat că schimbarea frecventă a fusului orar, cum ar fi trecerea la ora de vară și înapoi la ora standard, poate afecta ritmurile circadiene ale organismului și poate duce la probleme de sănătate, cum ar fi tulburările de somn și stresul suplimentar.

În plus, dacă în trecut se economisea energie, acum nu mai este cazul. Mai multe cercetări sugerează că beneficiile în acest sens sunt minime sau chiar inexistente în prezent, într-o lume dependentă de energie electrică, gaz și internet.

Renunțarea la ora de vară în Europa

În urmă cu câțiva ani, Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea orei în Europa, statele membre având libertatea de a decide dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau ora de iarnă. Decizia fiecărui stat ar fi trebuit luată până în aprilie 2020, iar începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei de vară şi de iarnă. Totuși, decizia a fost amânată din pricina Brexitului din februarie 2020.

Foto: DepositPhotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Au trecut mai bine de 500 de ani de când domnitorul Ștefan cel Mare a condus cu mână de fier destinele Moldovei. Ștefan cel Mare a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală din Țările... citește tot
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, titrau ziarele vremii
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, ...
Trăim zile caniculare în care temperatura coboară cu greu sub 35 de grade la miezul zilei. Pentru a minimiza gravitatea valurilor de căldură asociate cu încălzirea globală, mulți internauți... citește tot
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Trebuie să fi fost o persoană importantă pentru ca o țară să-ți poarte numele. Dar, ce părere aveți despre un om al cărui nume este purtat de două state diferite. Este vorba despre Simon... citește tot