De ce trecerea la ora de vară nu mai este necesară? La ce a folosit în trecut?

01.04.2024
De ce trecerea la ora de vară nu mai este necesară? La ce a folosit în trecut?

Ora oficială de vară, ora Europei Orientale la care trece ţara noastră a trecut în noaptea de sâmbătă spre duminică (30/31 martie 2024), a fost introdusă în România pentru prima dată în anul 1932. De atunci au trecut aproape 100 de ani, timp în care lumea s-a schimbat radical. Mai este astăzi necesară o astfel de modificare?

În ultimul week-end al ultimei săptămâni din luna martie, ceasurile sunt date de ani buni cu o oră înainte, adică ora 03.00 devine ora 04.00. Astfel, ziua se mărește pe perioada anotimpului cald.

Primul care a venit cu această ideea a fost Benjamin Franklin, scriitor şi om politic american. La sfârșitul anilor 1700, acesta era de părere că ritmul de viaţă al parizienilor nu este adaptat pentru exploatarea la maxim a luminii naturale.

Introducerea orei de vară s-a născut ca o necesitate de război, în timpul primei conflagrații mondiale (1914-1918). Germania și Austro-Ungaria au fost primele țări care au introdus acest sistem, începând cu 30 aprilie 1916, în scopul economisirii rezervelor de cărbune necesare producției de război. Doar o lună mai târziu, pe 21 mai, Marea Britanie a urmat modelul Germaniei și Austro-Ungariei.

Când s-a trecut la ora de vară în România?

În țara noastră, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Din anul 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată, fiind reintrodusă abia din 1979. Scopul acestei modificări este acela de a ne folosi cât mai mult timp de lumina naturală a Soarelui.

Dar, de ani buni, agricultura și mersul la uzină în schimbul trei nu mai sunt principalele preocupări ale societății. Ba mai mult, studiile au sugerat că schimbarea frecventă a fusului orar, cum ar fi trecerea la ora de vară și înapoi la ora standard, poate afecta ritmurile circadiene ale organismului și poate duce la probleme de sănătate, cum ar fi tulburările de somn și stresul suplimentar.

În plus, dacă în trecut se economisea energie, acum nu mai este cazul. Mai multe cercetări sugerează că beneficiile în acest sens sunt minime sau chiar inexistente în prezent, într-o lume dependentă de energie electrică, gaz și internet.

Renunțarea la ora de vară în Europa

În urmă cu câțiva ani, Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea orei în Europa, statele membre având libertatea de a decide dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau ora de iarnă. Decizia fiecărui stat ar fi trebuit luată până în aprilie 2020, iar începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei de vară şi de iarnă. Totuși, decizia a fost amânată din pricina Brexitului din februarie 2020.

Foto: DepositPhotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot