Am și PM! Ce înseamnă AM și PM la ceasuri?

24.06.2023
Am și PM! Ce înseamnă AM și PM la ceasuri?

Când vine vorba despre ceasuri, acestea sunt pe planeta noastră de când lumea și pământul. La început au fost ceasurile solare care se modelau în funcție de umbră. Totuși, ce înseamnă AM și PM când vine vorba despre ceasurile moderne?

AM e înainte de amiază, PM este după amiază!

Prescurtările AM si PM provin din limba latină și se referă la ante meridiem și post meridiem. AM înseamnă ante meridien, adică înainte de prânz. PM înseamnă post meridiem, adică după amiază.

Aceste prescurtări sunt folosite dacă ora indicată pe ceas după 12 la amiază se scrie cu 1, 2, 3, etc. De exemplu, vom spune ora 2 PM. Dacă vom spune ora 14:00, în acest caz nu mai este cazul să folosim prescurtarea PM.

Cum funcționa prima alarmă deșteptătoare? Ce era meseria de „trezitor”?

Totodată, Ante meridiem este frecvent notat ca AM sau A.M. și post meridiem este abreviat PM sau P.M. Un ceas de 24 de ore afișează timpul considerând miezul nopţii ca fiind ora 0. Acest format (cu prescurtările AM și PM) este predominant în țări precum Statele Unite ale Americii, Canada, Australia, Franța sau Turcia.

Cine a decis ca acele ceasului să meargă în sensul… acelor de ceasornic?

Sensul orar este similar cu rotația Pământului în jurul axei sale. Încă din anul 3.500 î. d. Hr, atunci când vechii egipteni și babilonienii își modelau primele ceasuri de umbră, măsurarea timpului se făcea în sensul acelor de ceasornic.

Întrucât primele ceasuri au fost construite în emisfera nordică, acolo unde astăzi locuiește mai bine de 90% din populația Globului, acestea au fost făcute să funcționeze la fel ca și cadranele solare. Astfel, când Soarele se deplasează pe cer (de la est, prin sud, către vest), umbra lăsată se mișcă „în direcția opusă”, adică de la vest, prin nord, la est. De aceea poziția orelor a fost trasată în acest mod pe cadranele solare, iar ceasurile mecanice au numerele așezate în aceeași ordine.

Începând cu secolul al XIV-lea, când au apărut primele orologii cu brațe pentru indicat timpul, făuritorii europeni le-au păstrat sensul identic cu cel al ceasurilor solare, cu care toată lumea era deja familiarizată.

Sensul opus rotirii în sens orar este sensul antiorar. Au fost și ceasuri construite să funcționeze invers, care acum sunt considerate o raritate. Acestea au fost confecționate de către evrei și majoritatea sunt montate în turnurile unor sinagogi din Europa.

Care este locul de pe Glob unde nu se știe cât este ceasul?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot