Ce Rolex purta Ceaușescu în momentul execuției? Cine a luat ceasul dictatorului?

12.03.2024
Ce Rolex purta Ceaușescu în momentul execuției? Cine a luat ceasul dictatorului?

Nu este o figură de stil faptul că Nicolae și Elena Ceaușescu trăiau regește, iar cetățenii mureau de foame în țară. La propriu. Și cea mai bună dovadă în acest sens este ceasul scump pe care dictatorul îl avea la mână în momentul execuției. Un Rolex de câteva mii de dolari.

Nicolae și Elena Ceaușescu au fost executați la Târgoviște, în decembrie 1989, după un proces de fațadă. Cei doi lideri comuniști au fost găsiți vinovați genocid și subminarea economiei naționale și condamnați la moarte prin împușcare.

La momentul împușcării, Elena Ceaușescu purta un palton Yves Saint Laurent. Creația costa la acea vreme cam cât o Dacie nouă. De partea cealaltă, Nicolae Ceaușescu avea la mână un ceas marca Rolex, care fusese dăruit chiar de către Elena Ceaușescu cu ocazia zilei de naștere a soțului ei.

Pe timpul procesului, dictatorul s-a uitat periodic la ceas, motiv pentru care mulți au bănuit că în ceas exista un sistem de emisie-recepție. La vremea respectivă, ceasul a fost ridicat de procuratură după ce Ceaușescu a fost asasinat. Este vorba despre un model Rolex Oyster Perpetual Datejust care astăzi se vinde cu peste 30.000 de euro.

În procesul verbal, ceasul era descris astfel: „Ceas de mână bărbătesc, marca Rolex-Oister-perpetual day-date, confecționat din metal alb, cu brățară din același material și de aceeași culoare”.

Unde a ajuns ceasul Tovarășului?

La 4 aprilie 1992, procurorii Secției Parchetelor Militare din Parchetul General au predat acele obiecte la Banca Națională. La predare a existat și o convenție conform căreia toate obiectele urmau să fie expertizate, urmând ca actul de expertiză să fie trimis Parchetului Militar. Unul dintre procurorii implicați, este aproape sigur, „ca expertiza Băncii Naționale nu a mai ajuns niciodată la Parchetul Militar”. Dar, oricum ar fi, Rolex-ul și bijuteriile pe care cei doi le-au avut asupra lor atunci când au fost executați sunt și acum, sau ar trebui să fie, la Banca Națională.

Obiectele Ceaușeștilor, scoase la licitație

De-a lungul timpului, mai multe obiecte care au aparținut Ceaușeștilor au fost scoase la licitație. Printre acestea s-au numărat articole vestimentare, teza de doctorat semnată de Elena Ceaușescu sau cadouri primite în delegațiile oficiale.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
În urmă cu câteva zile, Diana Șoșoacă a atras atenția Europei după ce a făcut un scandal monstru în Parlamentuul European. Reprezentanta României a fost dată afară, joi, din plenul... citește tot