Ce Rolex purta Ceaușescu în momentul execuției? Cine a luat ceasul dictatorului?

12.03.2024
Ce Rolex purta Ceaușescu în momentul execuției? Cine a luat ceasul dictatorului?

Nu este o figură de stil faptul că Nicolae și Elena Ceaușescu trăiau regește, iar cetățenii mureau de foame în țară. La propriu. Și cea mai bună dovadă în acest sens este ceasul scump pe care dictatorul îl avea la mână în momentul execuției. Un Rolex de câteva mii de dolari.

Nicolae și Elena Ceaușescu au fost executați la Târgoviște, în decembrie 1989, după un proces de fațadă. Cei doi lideri comuniști au fost găsiți vinovați genocid și subminarea economiei naționale și condamnați la moarte prin împușcare.

La momentul împușcării, Elena Ceaușescu purta un palton Yves Saint Laurent. Creația costa la acea vreme cam cât o Dacie nouă. De partea cealaltă, Nicolae Ceaușescu avea la mână un ceas marca Rolex, care fusese dăruit chiar de către Elena Ceaușescu cu ocazia zilei de naștere a soțului ei.

Pe timpul procesului, dictatorul s-a uitat periodic la ceas, motiv pentru care mulți au bănuit că în ceas exista un sistem de emisie-recepție. La vremea respectivă, ceasul a fost ridicat de procuratură după ce Ceaușescu a fost asasinat. Este vorba despre un model Rolex Oyster Perpetual Datejust care astăzi se vinde cu peste 30.000 de euro.

În procesul verbal, ceasul era descris astfel: „Ceas de mână bărbătesc, marca Rolex-Oister-perpetual day-date, confecționat din metal alb, cu brățară din același material și de aceeași culoare”.

Unde a ajuns ceasul Tovarășului?

La 4 aprilie 1992, procurorii Secției Parchetelor Militare din Parchetul General au predat acele obiecte la Banca Națională. La predare a existat și o convenție conform căreia toate obiectele urmau să fie expertizate, urmând ca actul de expertiză să fie trimis Parchetului Militar. Unul dintre procurorii implicați, este aproape sigur, „ca expertiza Băncii Naționale nu a mai ajuns niciodată la Parchetul Militar”. Dar, oricum ar fi, Rolex-ul și bijuteriile pe care cei doi le-au avut asupra lor atunci când au fost executați sunt și acum, sau ar trebui să fie, la Banca Națională.

Obiectele Ceaușeștilor, scoase la licitație

De-a lungul timpului, mai multe obiecte care au aparținut Ceaușeștilor au fost scoase la licitație. Printre acestea s-au numărat articole vestimentare, teza de doctorat semnată de Elena Ceaușescu sau cadouri primite în delegațiile oficiale.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot