Când a fost introdusă oficial ora de vară în România?

25.05.2021
Când a fost introdusă oficial ora de vară în România?

În fiecare an, în ultimul weekend din martie România trece la ora de vară. Astfel, ora 03:00 devine ora 04:00. Măsura a fost luată pentru a beneficia cât mai mult de lumina zilei și a economisi cât mai multă energie electrică. Unii specialiști sunt de acord cu această decizie, în timp ce alții consideră că afectează starea de sănătate a oamenilor.

Când se trece la ora de vară în România?

În România ora de vară este corelată cu cea din statele Uniunii Europene. În majoritatea ţărilor europene, ceasurile sunt date cu o oră înainte în noaptea de sâmbătă spre duminică, în ultimul weekend din martie și ține până în ultima duminică din octombrie, când se trece la ora de iarnă, iar ora 04:00 devine 03:00. Procesul de schimbare al orei nu este simultan în toate statele, din cauza diferenţei de fus orar.

Ora oficială de vară a fost introdusă în România, pentru prima dată, în perioada interbelică, în anul 1932. De atunci, a funcționat așa până în anul 1939, între prima duminică din aprilie, ora 00:00, şi prima duminică din octombrie, ora 01:00. Ulterior, între anii 1941 și 1979, autoritățile române au decis să nu se mai treacă la ora de vară.

Cu toate acestea, în anul 1979, România a semnat „Convenția fusurilor orare”, iar în anul 1997 a fost emisă o Ordonanță în care se preciza trecerea țării noastre la ora de vară, în ultimul weekend din martie al fiecărui an.

În cadrul orarului de vară se stabileşte ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans faţă de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminică a lunii martie, ora 3.00, care devine ora 4.00, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 4.00, care devine ora 3.00, se scrie în articolul 1 al Ordonanței.

Va renunța România la trecerea la ora de vară?

În cadrul Uniunii Europene, a fost făcut un sondaj în rândul populației pentru a vedea dacă se mai dorește să se aplice trecerea la ora de vară. 84% dintre cei intervievați au răspuns că nu mai doresc acest lucru, iar Parlamentul European a hotărât desființarea trecerii la ora de vară sau la ora de iarnă.

Eurodeputaţii au votat, pe data de 26 martie 2019, renunţarea la schimbarea orei de două ori pe an, începând cu anul 2021. Fiecare stat membru urma să decidă pe ce oră va rămâne – ora standard sau ora de vară. Ţările care decid să menţină, permanent, ora de vară ar trebui să efectueze ultima schimbare, în acest sens, în ultima duminică din martie a anului 2021. Cele care preferă să rămână la ora standard îşi vor schimba ora, pentru ultima dată, în ultima duminică din octombrie 2021, potrivit europarl.europa.eu.

În România, o hotărâre într-un sens sau altul nu a fost luată, oficialii Guvernului trimițând proiectul în Parlament pentru dezbatere.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising