Când a fost introdusă oficial ora de vară în România?

25.05.2021
Când a fost introdusă oficial ora de vară în România?

În fiecare an, în ultimul weekend din martie România trece la ora de vară. Astfel, ora 03:00 devine ora 04:00. Măsura a fost luată pentru a beneficia cât mai mult de lumina zilei și a economisi cât mai multă energie electrică. Unii specialiști sunt de acord cu această decizie, în timp ce alții consideră că afectează starea de sănătate a oamenilor.

Când se trece la ora de vară în România?

În România ora de vară este corelată cu cea din statele Uniunii Europene. În majoritatea ţărilor europene, ceasurile sunt date cu o oră înainte în noaptea de sâmbătă spre duminică, în ultimul weekend din martie și ține până în ultima duminică din octombrie, când se trece la ora de iarnă, iar ora 04:00 devine 03:00. Procesul de schimbare al orei nu este simultan în toate statele, din cauza diferenţei de fus orar.

Ora oficială de vară a fost introdusă în România, pentru prima dată, în perioada interbelică, în anul 1932. De atunci, a funcționat așa până în anul 1939, între prima duminică din aprilie, ora 00:00, şi prima duminică din octombrie, ora 01:00. Ulterior, între anii 1941 și 1979, autoritățile române au decis să nu se mai treacă la ora de vară.

Cu toate acestea, în anul 1979, România a semnat „Convenția fusurilor orare”, iar în anul 1997 a fost emisă o Ordonanță în care se preciza trecerea țării noastre la ora de vară, în ultimul weekend din martie al fiecărui an.

În cadrul orarului de vară se stabileşte ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans faţă de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminică a lunii martie, ora 3.00, care devine ora 4.00, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 4.00, care devine ora 3.00, se scrie în articolul 1 al Ordonanței.

Va renunța România la trecerea la ora de vară?

În cadrul Uniunii Europene, a fost făcut un sondaj în rândul populației pentru a vedea dacă se mai dorește să se aplice trecerea la ora de vară. 84% dintre cei intervievați au răspuns că nu mai doresc acest lucru, iar Parlamentul European a hotărât desființarea trecerii la ora de vară sau la ora de iarnă.

Eurodeputaţii au votat, pe data de 26 martie 2019, renunţarea la schimbarea orei de două ori pe an, începând cu anul 2021. Fiecare stat membru urma să decidă pe ce oră va rămâne – ora standard sau ora de vară. Ţările care decid să menţină, permanent, ora de vară ar trebui să efectueze ultima schimbare, în acest sens, în ultima duminică din martie a anului 2021. Cele care preferă să rămână la ora standard îşi vor schimba ora, pentru ultima dată, în ultima duminică din octombrie 2021, potrivit europarl.europa.eu.

În România, o hotărâre într-un sens sau altul nu a fost luată, oficialii Guvernului trimițând proiectul în Parlament pentru dezbatere.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot