Curiozități despre România. România este un stat situat în sud-estul Europei Centrale, pe cursul inferior al Dunării. Cu o istorie de mii de ani, spațiul carpato-danubiano-pontic este un tărâm al curiozităților.
În România se află Palatul Parlamentului, a doua cea mai mare clădire din lume, după Pentagonul din Statele Unite ale Americii, scrie telegraph.co.uk.
Singurul cimitir vesel din lume se află în România. Cimitirul Vesel de la Săpânța este faimos atât pentru crucile viu colorate, cât și pentru versurile amuzante de pe cruci.
Primul castel din Europa iluminat electric în totalitate a fost Castelul Peleș din Sinaia. Construcția Peleșului a început în anul 1873.
Primul oraș din Europa care a avut iluminat public electric a fost Timișoara. Se întâmpla în anul 1889.
Canalul Dunăre-Marea Neagră din Dobrogea este pe locul al 3-lea în ceea ce privește lungimea unei căi de navigație făcute de mâna omului. Primul din lume este Canalul Suez, urmat de Canalul Panama.
Se pare că cea mai lungă porțiune de drum drept din România se găsește pe Drumul European E70, care face legătura între București și Alexandria. Între Drăgănești Vlașca și Vitănești există o linie dreaptă cu lungimea de 15.8 km.
În România trăiește zimbrul, cel mai mare mamifer terestru din Europa.
În anul 1943, un profesor din Târgu Jiu pe nume Victor Diamaca a descoperit două comete. Una dintre comete se numește Cometa Diamaca 1943.
Cel mai adânc lac glaciar din România este Zănoaga, cu o adâncime de 29 de metri. Acesta se află situat în Munții Iezer.
Aeroportul Aurel Vlaicu, cunoscut sub denumirea de Aeroportul Băneasa, este pe locul al 3-lea în topul celor mai vechi aeroporturi din lume. Primele zboruri au fost efectuate aici în anul 1909 de către Louis Blériot. Pe primul loc se află Park Park, din orașul College Park, Maryland, SUA, urmat de aeroportul din Hamburg (cel mai vechi din Europa).
Statuia lui Decebal de la Orșova este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa. Aceasta are o înălțime de 55 de metri.
Printre filmele celebre care au fost turnate în România se numără: Cold Mountain, The Christmas Prince: A Royal Wedding, Transporter 3, Ghost Rider: Spirit of Vengeance sau The Expendables 3.
Salina Slănic este cea mai mare salină din Europa. Salina are o adâncime de 208 metri și de aici se escavează 2,9 milioane de metri cubi de sare.
Cea mai compactă suprafață de stufăriș de pe Glob se întâlnește în Delta Dunării.
Timișoara a fost primul oraș european care a introdus tramvaiele trase de cai. Se întâmpla în anul 1869.
Cele mai vechi fosile de homo sapiens de până acum au fost descoperite în sud-vestul României. Conform istoricilor, acestea au o vechime de aproximativ 37.800- 42.000 de ani.
România este prima ţară din lume cu producţie de petrol înregistrată statistic (1857), cu exploatări între văile râurilor Prahova şi Trotuş.
România este singura națiune care a dat lumii o sportiva ce a luat primul 10 plin din istoria gimnasticii. Nota „10 perfect” a fost obţinută de Nadia Comăneci la Olimpiada de la Montreal, din iulie 1976.
În România există un sat unde localnicii ajung doar cu scara.
Românul Henri Coandă a inventat în 1910 motorul cu reacție.
Pe 21 decembrie 2008, Bucureștiul a fost locul unde au fost cei mai mulţi Moş Crăciuni au distribuit daruri simultan. 3.939 de participanţi au participat la recordul omologat de Guiness Book.
Singurul cuvânt din limba română care începe şi se termină cu litera „Δ este „înzăvorî” și înseamnă a împiedica intenționat mișcarea unei piese față de alta cu ajutorul unor mecanisme de închidere.
România a fost singura ţară din lume care şi-a plătit datoria externă. Se întâmpla în anul 1989.
Cel mai mare șarpe din tara noastră este balaurul dobrogean. Sunt exemplare care pot ajunge și la 2,5 metri.
Sfinxul din Munţii Bucegi are aceeaşi înălţime ca Sfinxul din Egipt, 8 metri.
Româna, limba oficială a României, este singura limba latină vorbită în estul Europei.
Romania are pe teritoriul sau 7 site-uri declarate patrimoniu UNESCO: Delta Dunării, satele transilvanene ce prezinta biserici fortificate, Mănăstirea Horezu, bisericile din nordul Moldovei, Cetatea Sighisoara, bisericile de lemn din Maramureș și fortărețele dacice din Munții Orăștiei.
Defileul Porţile de Fier este cel mai lung din Europa. În acest loc Dunărea separă Munţii Carpaţi de Balcani.
Cascada Bâlea este cea mai mare cascadă în trepte din România, cu o cădere de 60 m.
Cel mai înalt copac din Europa este un brad, care se găseşte în ţara noastră, în Valea Arţagului (unul din afluenţii Buzăului). Copacul are o înălţime de 60 de metri.
În anul 1917, România a pus în circulație cea mai mică bancnotă din lume. Bancnota de 10 bani avea următoarele dimensiuni 2,75 x 3.80 cm.
Conform specialiștilor în cartografie, centrul României se află la 30 de kilometri de Dealu Frumos, la ieşirea din Făgăraş spre Braşov. Coordonatele geografice sunt: 45 de grade şi 50 de minute latitudine nordică şi 24 de grade şi 59 de minute longitudine estică.
Primul român care a ajuns America ar fi un preot din Transilvania aparținând Bisericii Greco-Ortodoxe. Se întâmpla în anul 1748, când preotul Samuilă Damian a plecat din Transilvania cu intenția de a face înconjurul lumii.
Dihorul pătat este un animal care mai trăiește astăzi doar pe teritoriul României, în zone aride și de stepa din Dobrogea. Mai sunt doar 500 de exemplare în sălbăticie.
Cel mai mare pește prins vreodată în apele române a fost un morun. Exemplarul a fost capturat pe Dunăre în 1890 și avea aproximativ 600 de kilograme.
A treia femeie parașutist din Europa a fost o româncă, Smaranda Brăescu.
Fundul Mării Negre este un loc prielnic de fosilizare extrem de interesant. Pentru că la adâncimi mai mari de 200 de metri nu există oxigen, toate epavele care au ajuns acolo de-a lungul timpului au fost conservate perfect.
București, capitala României, este al șaselea oraș din UE după populație.
Tunelul Teliu de pe calea ferată Hărman – Întorsura Buzăului este cel mai lung tunel de cale ferată din România. Acesta are o lungime de 4.369,5 metri.
Cel mai mare cireș din Europa se află în Ardeal, mai exact în localitatea Petrești din județul Alba. Acesta are peste 20 de metri înălțime și o circumferință a coroanei de 50 de metri.
Cea mai veche clădire din România este Biserica Calvaria de la Cluj-Mănăștur. Aceasta are mai mult de 1.000 de ani vechime.
Delta Dunării este unica deltă din lume ce a fost declarată rezervație a biosferei.
În anul 2020, România era pe primul loc în Uniunea Europeană la rata de decese din cauza unor afecțiuni “tratabile”, ce puteau fi evitate.
Un crater de pe Marte poartă numele românesc Oituz. Denumirea a fost dată la propunerea lui Radu Dan Căpitan, cercetător la The University of Western Ontario.
Cuvintele „Dor” şi „Doină” nu pot fi traduse cu exactitate în nicio altă limbă de pe Pământ.
Munţii Carpaţi reprezintă al doilea cel mai lung lanţ muntos din Europa. 51% din lanțul muntos al Carpaților se află pe teritoriul României.
Poezia Luceafărul, scrisă de Mihai Eminescu, a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind „cel mai lung poem de dragoste”. Poezia are 98 de strofe.
Marea Neagră este una din cele mai noi mări ale planetei alături de Marea Caspică și Marea Mediterană. Toate s-au format în perioada Mezozoică.
Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din România și din Europa.
Cel mai lung cuvânt din limba română are 44 de litere şi îl găsim în dicţionarele medicale, nu şi în DEX. Acesta este „Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza” și este denumirea completă a unei boli pulmonare cronice care apare mai ales la muncitorii din mine în urma inhalării prelungite a pulberilor de bioxid de siliciu. România este pe locul 3 în topul european al celor mai lungi cuvinte.
Teritoriul României este împărțit în 41 de județe plus municipiul București.
Primul român care a băut cafea a fost logofătul lui Bogdan Chiorul, fiul și urmașul la tron al lui Ștefan ce Mare, Ion Tăutu. Acesta a fost trimis în anul 1504 la Constantinopol, unde a degustat faimoasa băutură.
Primul film sonor integral românesc s-a turnat în anul 1935 și s-a numit „Bing Bang”.
Rezerva de aur a României, aflată în administrarea Băncii Naționale a fost la sfărșitul anului 2017 de 103,7 tone. România este cea mai bogată țară din Europa în ceea ce privește resursele de aur.
În România există cel mai lung lant de munți vulcanici din Europa. Acesta este format din Munții Oaș – Munții Tibles – Munții Călimani – Munții Gurghiu și Munții Harghita.
Oraşul Constanţa, cunoscut în latină ca Tomis Constantiana, împreună cu regiunea din jur, este cel mai vechi oraş de pe teritoriul României. Prima atestare datează din anul 657 î de Hr.
Ținutul din jurul Sovejei (în Munţii Vrancei), bogat în păduri de brazi şi pini, are cel mai ozonat aer din Europa.
Peștera cu cele mai mari dimensiuni din România este Peștera Vântului din Munții Pădurea Craiului, cu o lungime de 52 de km.
Cea mai înaltă clădire din România este Sky Tower, parte a complexului Floreasca City Center, din București. Finalizată în anul 2012, clădirea de birouri are o înălțime de 137 m și 37 de etaje.
Cu o suprafață de 238.397 de km², România se află pe poziția a 13-a în Europa și pe locul 81 în lume în ceea ce privește mărimea sa. Suprafaţa României se modifică în timp, sub efectul schimbării cursului Dunării sau cursurilor râurilor care reprezintă frontiere cu statele vecine (Prut, Tisa, Mureş) şi mai ales pe ţărmul Mării Negre – unde suprafaţa creşte ca efect al depunerilor aluviunilor Dunării şi scade ca urmare a eroziunii, mai ales în sudul Litoralului.
Românii au avut un cuvânt de spus în istoria cafelei. Timișoreanul Francesco Illy a pus bazele companiei ce-i poartă numele, una dintre cele mai mari din lume
Cel mai mare Parc din România este Parcul Herăstrău. Acesta are o suprafață de 110 de hectare, dintre care 74 ha sunt ocupate de Lacul Herăstrău.
Cel mai mic oraș din România este Băile Tușnad. Acesta are o populație de doar 1.641 de locuitori.
România este țara cu cei mai multi urși bruni, lupi și pelicani albi din Uniunea Europeană.
Castelul Bran, locul unde ar fi trăit Dracula, se află în România. Istoricii au dovedit însă că Vlad Țepeș nu a locuit niciodată în Castelul Bran.
Peştera de la Mânzăleşti (Subcarpaţii Buzăului) este cea mai mare peşteră din sare din Europa şi a doua în lume, cu o lungime de 1.337 metri.
Culorile drapelului românesc sunt albastru-galben-roșu. Ce semnifică acestea? Culoarea albastru reprezintă culoarea cerului senin, galbenul este nuanța ogoarelor mioritice și roșu este reprezentat de sângele vărsat de ostașii români pe câmpurile de luptă.
Biserica de lemn a Mănăstirii Săpânța-Peri este cea mai înaltă biserică de lemn din lume.
„Transfăgărășan” a fost numită în mai multe rânduri topuri cea mai frumoasă șosea din lume.
Petrache Poenaru a rămas în istoria colectivă ca fiind românul care a inventat stiloul. Puțini sunt cei care știu că acesta a fost primul român ce a călătorit cu trenul. Se întâmpla în anul 1831.
Strada Sforii din Brașov este cea de a treia cea mai îngustă stradă a Europei. Pe primul loc se află Spreuerhofstraße din Germania și Parliament Street din Marea Britanie.
Cel mai vechi cuptor de topit metale din lumea a fost descoperit pe teritoriul țării noastre, la Câmpeni. Arheologii susțin că acesta are o vechime de aproximativ 8.000 de ani.
Muzeul Astra din Sibiu este al doilea cel mai mare muzeu în aer liber din Europa și se întinde pe o suprafață de 96 de hectare.
Cea mai veche inscripție din lume a fost descoperită de arheologi pe șantierul autostrăzii Sibiu-Orăștie pe 31 octombrie 2012. Aceasta ar putea dovedi existența scrisului încă din neoliticul timpuriu (cca. 6600 – 5500 î.Hr.).
România este singura țară de pe „Bătrânul Continent” unde bancnotele aflate în circulație sunt din plastic;
Limba română este singura limbă europeană în care se poate face o propoziție completă, formată din cinci cuvinte ce conțin doar vocale: de exemplu „Oaia aia e a ei”
Cea mai veche civilizație din Europa este considerată Civilizația Cucuteni din județul Iași.
Medicul Ilarie Mitrea este considerat primul român care a ajuns în Australia. Acesta ajungea la Antipozi în anul 1865.
Anastase Dragomir este românul care a inventat scaunul ejectabil cu ajutorul căruia piloții se catapultează în situații de urgență.
Orașul Alba Iulia este singurul din România, şi printre puţinele din Europa, care apare pe lista celor peste 100 de oraşe care folosesc mai mult de 70% energie electrică provenită din surse regenerabile
Bucureșteanul Nicolae Paulescu este românul care a inventat insulina.
Mânăstirea Frăsinei (comuna Muereasca, jud. Vâlcea) permite accesul doar bărbaţilor, fiind singurul aşezământ ortodox din România în care se respectă avatonul
Rețeaua de transport în comun din București este una dintre cele mai mari din Europa, fiind pe poziția a patra ca mărime.
Peste 50% din speciile de păsări din Europa se regăsesc în Delta Dunării.
În anul 1856 orașul București era fotografiat pentru prima oară. Cel care a fotografiat principalele obiective din Capitala Țării Românești a fost Ludwig Angerer, un farmacist austriac.
România este una dintre țările cu cea mai mare viteza de internet din lume. În aprilie 2020, România se afla pe locul cinci, la nivel mondial.
România este pe primul loc în UE la ponderea populației ocupate în agricultură. 24% din totalul angajaților lucrau în anul 2018 în acest sector al industriei.
În anul 2019, România era al 6-lea producător european de vinuri şi pe locul 12 la nivel mondial;
Cel mai mare sat din România este Jina, comuna formată dintr-un singur sat din Mărginimea Sibiului, care se întinde pe 315 km pătrați.
Cea mai scăzută temperatură înregistrată oficial în țara noastră a fost de -38.5°C la Bod, în Depresiunea Brasovului. Temperatura a fost înregistrata pe data de 25 ianuarie 1942.
Primul automobil a ajuns în Țara Românească în anul 1889. Vehiculul era un Peugeot și deținătorul era baronul Barbu Bellu, primul posesor de automobil din țara noastră
1 decembrie este ziua națională a României. Alegerea zilei de 1 Decembrie face trimitere la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România în anul 1918, respectiv la Proclamația de la Alba Iulia, care a avut loc la 1 decembrie 1918.
Teatrul din Oravița, construit în anul 1817, a fost primul teatru din Europa iluminat cu lămpi de acetilenă.
Cel mai mare ghețar subteran din România, cu un volum de 80.000 m³ se află în adâncul Peşterii Scărişoara (jud. Alba)