Câte strofe are Luceafărul, cel mai lung poem de dragoste?

22.09.2020
Câte strofe are Luceafărul, cel mai lung poem de dragoste?

Mihai Eminescu (1850-1889) este considerat poetul național român prin excelență și cel mai mare spirit românesc al timpurilor moderne.

Câte strofe are Luceafărul?

Deși acest „Shakespeare românesc” a lucrat ca bibliotecar, inspector școlar și jurnalist pentru a-și câștiga existența, a iubit astronomia și a urmat cursuri astronomice în perioada de studenție din anii 1870 la universitățile din Viena și Berlin.

În multe dintre lucrările sale poetice, el a atins subiecte astronomice, inclusiv cosmogonie, astrometrie, Soare, Lună, stele și diverse fenomene atmosferice, atât de mult încât mai mulți cercetători astronomici români de mai târziu, inclusiv Armand Constantinescu, Al. Dima, Virgil V. Scurtu, Danut lonescu și Ion Holban (din Republica Moldova), au pregătit studii dedicate despre astronomie în creațiile lui Eminescu.

Luceafărul are 98 de strofe

Poezia Luceafărul, scrisă de Mihai Eminescu este considerată a fi cea mai mare capodoperă poetică românească. Poezia a fost începută în 1873, însă scrierea și finisarea ei s-a întins pe mai mulți ani, astfel fiind publicată în Almanahul Societății Studențești România Jună din Viena un deceniu mai târziu, în 1883.

Tot în anul 1883, poemul a fost reluat în revista Convorbiri literare și în final în volumul intitulat „Poesii” sub îngrijirea lui Titu Maiorescu, publicat în anul 1884.

Poemul este o lucrare lungă, cuprinzând 98 de strofe (392 de rânduri) și a fost inspirată în principal de un aspect al mitologiei meteorice românești, o variantă referitoare la un vrăjitor erotic, care apare magic în visele tinerelor fecioare.

În poem, această ființă se numește Lucefărul, un nume care în folclorul românesc este folosit pentru a reprezenta cea mai strălucitoare stea de seară (în practică, aceasta este în general planeta Venus sau altor stele strălucitoare, oricare dintre acestea este mai proeminentă la amurg, dependent în mod evident de perioada anului și de locația astrelor).

Cu toate acestea, Luceafărul este în același timp o variantă fonetică a lui Lucifer, pornind de la latinescul lux = „lumină” și ferre = „a aduce”.

La împlinirea a 120 de ani de la moartea marelui poet Mihai Eminescu, în ianuarie 2009 poezia „Luceafărul” a fost omologată de Academia Recordurilor Mondiale (World Records Academy) ca fiind cel mai lung poem de dragoste din lume.

Conform Mediafax, Academia descrie poemul, pentru generația milenialilor, ca fiind o îmbinare între povestea filmelor „Pe aripile vântului” (dramă romantică), „Star Trek” (poveste SF) și „Love Story” (poem romantic cu sfârșit dramatic, exact ca celebrul film).

Foto: Edupedu

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot