Ce planetă este Luceafărul?

12.10.2022
Ce planetă este Luceafărul?

Sistemul nostru solar este format din Soare și opt planete, împreună cu sateliții lor naturali, precum și alte obiecte non-stelare. Dintre aceste planete una este denumită Luceafăr în concepția populară. De altfel, inclusiv Mihai Eminescu a scris un poem, intitulat „Luceafărul”, unde a evidențiat o parte din atributele credințelor tradiționale asociate acestui corp ceresc.

Venus este Luceafărul de pe bolta cerească

Ei bine, așa este. Venus este considerat Luceafărul de pe bolta cerească. Venus este a doua planetă de la Soare, după Mercur, și a primit acest nume după zeița romană a iubirii și frumuseții. În timpul nopții, acest corp ceresc se vede cel mai bine după Lună.

Planeta are luminozitatea cea mai mare pe cer imediat după apus sau cu câteva ore înainte de răsărit și, de aceea, în concepția populară aceasta este cunoscută ca Luceafărul de dimineață și Luceafărul de seară. Trebuie precizat că Venus nu are satelit natural, la fel ca Mercur, fiind de altfel singurele planete din Sistemul nostru solar care au această caracteristică.

Curiozități despre Venus, a doua planetă de la Soare

Distanța lui Venus față de Pământ variază de la aproximativ 40 de milioane de kilometri până la aproximativ 259 de milioane de kilometri. Situată la circa 108 milioane kilometri de Soare, planeta își parcurge orbita în 224,7 de zile. Rotația în jurul propriei sale axe este foarte lentă, durează 243 de zile și are loc de la est la vest, în sens invers față de rotația celorlalte planete, se arată pe Wikipedia.org.

Venus, ca și Pământul, este o planetă telurică, cele două fiind considerate surori de către specialiștii în astronomie. Aceasta are o masă asemănătoare cu Terra, la fel ca și compoziția sa chimică. Atmosfera sa este formată din 96% din dioxid de carbon. Cu toate că Mercur este prima planetă de la Soare, Venus este cea mai fierbinte planetă din Sistemul solar, cu o temperatură medie a suprafeței de 462 de grade Celsius.

Venus este una dintre cele mai strălucitoare obiecte de pe bolta cerească. Drept urmare, această planetă a reprezentat o sursă de inspirație pentru cultura umană, fiind denumită Luceafărul de dimineață sau Luceafărul de seară. De altfel, Venus a fost prima planetă căreia astronomii i-au trasat mișcarea pe cer, încă din al II-lea mileniu î. de Hr.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
În cărțile de istorie românești stă scris că Mihai Viteazul este domnitorul care a realizat prima unire a celor trei principate: Transilvania, Moldova și Țara Românească. Evenimentul avea... citește tot
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
329 de sportivi au fost premiați cu medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris. România s-a clasat pe poziția numărul 23 în clasamentul pe țări cu 3 medalii de aur obținute. 12 sportivi... citește tot
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Întrebat în cadrul unei conferințe de presă ce notă a luat la Bacalaureat, Marcel Ciolacu a afirmat că nu-și amintește. O zi mai târziu, premierul a transmis printr-un mesaj video pe Tik Tok... citește tot