Ce planetă este Luceafărul?

12.10.2022
Ce planetă este Luceafărul?

Sistemul nostru solar este format din Soare și opt planete, împreună cu sateliții lor naturali, precum și alte obiecte non-stelare. Dintre aceste planete una este denumită Luceafăr în concepția populară. De altfel, inclusiv Mihai Eminescu a scris un poem, intitulat „Luceafărul”, unde a evidențiat o parte din atributele credințelor tradiționale asociate acestui corp ceresc.

Venus este Luceafărul de pe bolta cerească

Ei bine, așa este. Venus este considerat Luceafărul de pe bolta cerească. Venus este a doua planetă de la Soare, după Mercur, și a primit acest nume după zeița romană a iubirii și frumuseții. În timpul nopții, acest corp ceresc se vede cel mai bine după Lună.

Planeta are luminozitatea cea mai mare pe cer imediat după apus sau cu câteva ore înainte de răsărit și, de aceea, în concepția populară aceasta este cunoscută ca Luceafărul de dimineață și Luceafărul de seară. Trebuie precizat că Venus nu are satelit natural, la fel ca Mercur, fiind de altfel singurele planete din Sistemul nostru solar care au această caracteristică.

Curiozități despre Venus, a doua planetă de la Soare

Distanța lui Venus față de Pământ variază de la aproximativ 40 de milioane de kilometri până la aproximativ 259 de milioane de kilometri. Situată la circa 108 milioane kilometri de Soare, planeta își parcurge orbita în 224,7 de zile. Rotația în jurul propriei sale axe este foarte lentă, durează 243 de zile și are loc de la est la vest, în sens invers față de rotația celorlalte planete, se arată pe Wikipedia.org.

Venus, ca și Pământul, este o planetă telurică, cele două fiind considerate surori de către specialiștii în astronomie. Aceasta are o masă asemănătoare cu Terra, la fel ca și compoziția sa chimică. Atmosfera sa este formată din 96% din dioxid de carbon. Cu toate că Mercur este prima planetă de la Soare, Venus este cea mai fierbinte planetă din Sistemul solar, cu o temperatură medie a suprafeței de 462 de grade Celsius.

Venus este una dintre cele mai strălucitoare obiecte de pe bolta cerească. Drept urmare, această planetă a reprezentat o sursă de inspirație pentru cultura umană, fiind denumită Luceafărul de dimineață sau Luceafărul de seară. De altfel, Venus a fost prima planetă căreia astronomii i-au trasat mișcarea pe cer, încă din al II-lea mileniu î. de Hr.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
În multe culturi, căsătoria este văzută ca un moment sacru și semnificativ în viața unei persoane. Nunta este considerată unul dintre cele mai importante eveniment din viața românilor. Fie... citește tot
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot