Ce planetă este Luceafărul?

12.10.2022
Ce planetă este Luceafărul?

Sistemul nostru solar este format din Soare și opt planete, împreună cu sateliții lor naturali, precum și alte obiecte non-stelare. Dintre aceste planete una este denumită Luceafăr în concepția populară. De altfel, inclusiv Mihai Eminescu a scris un poem, intitulat „Luceafărul”, unde a evidențiat o parte din atributele credințelor tradiționale asociate acestui corp ceresc.

Venus este Luceafărul de pe bolta cerească

Ei bine, așa este. Venus este considerat Luceafărul de pe bolta cerească. Venus este a doua planetă de la Soare, după Mercur, și a primit acest nume după zeița romană a iubirii și frumuseții. În timpul nopții, acest corp ceresc se vede cel mai bine după Lună.

Planeta are luminozitatea cea mai mare pe cer imediat după apus sau cu câteva ore înainte de răsărit și, de aceea, în concepția populară aceasta este cunoscută ca Luceafărul de dimineață și Luceafărul de seară. Trebuie precizat că Venus nu are satelit natural, la fel ca Mercur, fiind de altfel singurele planete din Sistemul nostru solar care au această caracteristică.

Curiozități despre Venus, a doua planetă de la Soare

Distanța lui Venus față de Pământ variază de la aproximativ 40 de milioane de kilometri până la aproximativ 259 de milioane de kilometri. Situată la circa 108 milioane kilometri de Soare, planeta își parcurge orbita în 224,7 de zile. Rotația în jurul propriei sale axe este foarte lentă, durează 243 de zile și are loc de la est la vest, în sens invers față de rotația celorlalte planete, se arată pe Wikipedia.org.

Venus, ca și Pământul, este o planetă telurică, cele două fiind considerate surori de către specialiștii în astronomie. Aceasta are o masă asemănătoare cu Terra, la fel ca și compoziția sa chimică. Atmosfera sa este formată din 96% din dioxid de carbon. Cu toate că Mercur este prima planetă de la Soare, Venus este cea mai fierbinte planetă din Sistemul solar, cu o temperatură medie a suprafeței de 462 de grade Celsius.

Venus este una dintre cele mai strălucitoare obiecte de pe bolta cerească. Drept urmare, această planetă a reprezentat o sursă de inspirație pentru cultura umană, fiind denumită Luceafărul de dimineață sau Luceafărul de seară. De altfel, Venus a fost prima planetă căreia astronomii i-au trasat mișcarea pe cer, încă din al II-lea mileniu î. de Hr.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot