Care este cel mai vechi artefact din România?

28.01.2025
Care este cel mai vechi artefact din România?

În contextul în care România a rămas fără coiful de aur de la Coțofenești, multă lume se întreabă care este cel mai vechi artefact din România. Ei bine, piesa are o vechime de peste 20.000 de ani și a ieșit la lumină în 2014.

O statuetă ce face parte din categoria Venus Gravetiene, care cuprinde obiecte găsite în mai multe locuri din spaţiul euro-asiatic, a fost descoperită în 2014.

Cu o vârstă de 20.000 de ani, aceasta reprezintă cea mai veche descoperire de pe teritoriul Romaniei şi a devenit acum un obiect important la nivel mondial.

Ce reprezintă micuța statuetă?

Micuța statuetă de doar 3 cm reprezintă o femeie cu faţa bine conturată şi părul prins într-un coc. Cel mai probabil aceasta este reprezentarea unei zeități feminine.

În același loc în care a fost descoperită statueta (Poiana Cireșului, județul Neamț), arheologii au mai găsit 4 pandantive din paleolitic: două sunt făcute din piatră, cel de-al treilea a fost confecţionat din dinte de vulpe, iar ultimul din dinte de cerb.

„A fost puternic stilizată. În partea superioară, acest contur este extrem de rotund. Vrea să sugereze un fel de capişon. Faţa este redată extrem de schematic. Este interesantă din profil pentru că este sugerat un coc, ceea ce înseamnă că este într-adevăr o statuetă feminină”, a explicat pentru publicața digi24.ro profesorul universitar doctor Marin Cârciumaru, şeful şantierului.

Statueta a fost botezată „Venus din Poiana Cireșului”.

O altă statuetă veche de 17.000 de ani a fost descoperită

În 2019 o echipă de arheologi din Târgoviște, a descoperit în zona Piatra Neamț, o altă statuetă veche de 17.000 de ani. Potrivit arheologilor, aceasta este prima figurină antropomorfă decoperită întreagă în Europa după mai bine de un secol. Autenticitatea piesei a fost verificată de către Randall White, profesor de antropologie la Universitatea din New York, unul dintre cei mai mari specialiști în artă paleolitică din lume.

O statuetă veche de 17.000 de ani a fost descoperită în România
O statueta veche de 17.000 de ani a fost descoperita in Romania
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot