O statuetă veche de 17.000 de ani a fost descoperită în România

15.02.2023
O statuetă veche de 17.000 de ani a fost descoperită în România

Descoperirile arheologice ne pot ajuta să înțelegem anumite evenimente din trecut. În felul acesta, omenirea poate învăța să nu mai facă aceleași greșeli în viitor. Din păcate, pe piață există multe obiecte false, iar unii oameni încearcă să câștige bani de pe urma lor. Acest lucru nu este însă cazul unei statuete descoperite în România, cu o vechime de peste 17.000 de ani.

Arheologii români au apelat la specialiștii străini pentru a verifica autenticitatea statuetei, denumită „Venus”. Obiectul a fost descoperit de o echipă de arheologi din Târgoviște, în zona Piatra Neamț, și este singurul de acest fel scos la suprafață, în ultima sută de ani, în Europa.

Autenticitatea statuetei, validată de experți internaționali

Din cauza faptului că există multe falsuri pe piață, comunitatea internațională a vrut să verifice vechimea statuetei și autenticitatea acesteia. Datele colectate au uimit pe toată lumea, mai ales faptul că vârsta obiectului este de peste 17.000 de ani. Venus este, așadar, o statuetă paleolitică și a fost scoasă la suprafață, în anul 2019, într-un sit paleolitic de lângă Piatra Neamț.

Potrivit arheologilor, aceasta este prima figurină antropomorfă decoperită întreagă în Europa după mai bine de un secol. Autenticitatea piesei a fost verificată de către Randall White, profesor de antropologie la Universitatea din New York, unul dintre cei mai mari specialiști în artă paleolitică din lume.

Această figurină, prima descoperită vreodată în România, a fost găsită într-o zonă în care arta figurativă paleolitică este extrem de slab reprezentată și astfel de figurine sunt absente. Pentru descrierea detaliată a figurinei, s-a folosit microscopia de joasă și înaltă rezoluție. Analiza sa a implicat mai multe etape de cercetare și utilizarea metodelor nedistructive: Emisia de raze X indusă de particule (PIXE), spectroscopie vibrațională FT-Raman, tomografie computerizată (CT). În acest fel, încă de la prima sa apariție, figurina paleolitică găsită la Piatra Neamț a făcut obiectul mai multor studii interdisciplinare, care au permis o mai bună descriere și caracterizare a urmelor păstrate pe ea, se arată în studiul publicat în sciencedirect.com.

Statueta, de 10 centimetri înălțime, a fost sculptată dintr-o bucățică de gresie și este hipersexualizată. Figurina are sânii mari, fese dolofane și o vulvă bine conturată. Statueta a fost construită într-un stil care amintește de artiștii gravettieni, care au trăit cu câteva milenii mai devreme. De altfel, unii istorici consideră că aceasta a fost purtată la gât de cineva și a trecut prin multe călătorii până să ajungă în această zonă.

După 100 de ani de la recuperarea celebrei statuete paleolitice de la Willendorf, Austria, considerată în prezent simbol naţional în această ţară, noua descoperire de la Piatra-Neamţ contribuie substanţial la îmbogăţirea patrimoniului paleolitic naţional şi mondial cu un obiect de artă remarcabil. O caracteristică excepţională a statuetei de la Piatra-Neamţ este buna conservare a acesteia, mai ales că marea majoritate a statuetelor paleolitice din piatră, descoperite până în prezent, au fost găsite în stare mai mult sau mai puţin fragmentară, au precizat aerheologii, potrivit adevarul.ro.

Statueta Venus este expusă și poate fi admirată la Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic din cadrul Complexului Național Muzeal ”Curtea Domnească” Târgoviște.

Foto: adevarul.ro

Cele mai noi articole
De ce câinii fugăresc bicicletele? Cum arăta cel mai mare câine din lume?
De ce câinii fugăresc bicicletele? Cum arăta cel mai mare câine din lume?
Câinele este considerat a fi cel mai bun prieten al omului. Prietenosul blânos care se află în apropierea familiei este cel care ne protejează la orice oră. De toate dimensiunile, rasele sau... citește tot
Prima localitate din țară cu numele de București NU a fost capitala României. Unde se afla primul… București?
Prima localitate din țară cu numele de București NU a fost capitala României. Unde se afla primul… București?
Cu toții știm că București este capitala României și nicio localitate din țară nu mai are această denumire. Lucrurile însă nu au stat tot timpul așa, iar numele de „București” a fost... citește tot
Ce este un barter? Cum a apărut ideea de barter?
Ce este un barter? Cum a apărut ideea de barter?
Într-o lume în care tranzacțiile comerciale sunt dominate de monedă și bani electronici, conceptul de barter oferă o incursiune fascinantă în forme mai vechi și mai directe de comerț.... citește tot