O statuetă veche de 17.000 de ani a fost descoperită în România

15.02.2023
O statuetă veche de 17.000 de ani a fost descoperită în România

Descoperirile arheologice ne pot ajuta să înțelegem anumite evenimente din trecut. În felul acesta, omenirea poate învăța să nu mai facă aceleași greșeli în viitor. Din păcate, pe piață există multe obiecte false, iar unii oameni încearcă să câștige bani de pe urma lor. Acest lucru nu este însă cazul unei statuete descoperite în România, cu o vechime de peste 17.000 de ani.

Arheologii români au apelat la specialiștii străini pentru a verifica autenticitatea statuetei, denumită „Venus”. Obiectul a fost descoperit de o echipă de arheologi din Târgoviște, în zona Piatra Neamț, și este singurul de acest fel scos la suprafață, în ultima sută de ani, în Europa.

Autenticitatea statuetei, validată de experți internaționali

Din cauza faptului că există multe falsuri pe piață, comunitatea internațională a vrut să verifice vechimea statuetei și autenticitatea acesteia. Datele colectate au uimit pe toată lumea, mai ales faptul că vârsta obiectului este de peste 17.000 de ani. Venus este, așadar, o statuetă paleolitică și a fost scoasă la suprafață, în anul 2019, într-un sit paleolitic de lângă Piatra Neamț.

Potrivit arheologilor, aceasta este prima figurină antropomorfă decoperită întreagă în Europa după mai bine de un secol. Autenticitatea piesei a fost verificată de către Randall White, profesor de antropologie la Universitatea din New York, unul dintre cei mai mari specialiști în artă paleolitică din lume.

Această figurină, prima descoperită vreodată în România, a fost găsită într-o zonă în care arta figurativă paleolitică este extrem de slab reprezentată și astfel de figurine sunt absente. Pentru descrierea detaliată a figurinei, s-a folosit microscopia de joasă și înaltă rezoluție. Analiza sa a implicat mai multe etape de cercetare și utilizarea metodelor nedistructive: Emisia de raze X indusă de particule (PIXE), spectroscopie vibrațională FT-Raman, tomografie computerizată (CT). În acest fel, încă de la prima sa apariție, figurina paleolitică găsită la Piatra Neamț a făcut obiectul mai multor studii interdisciplinare, care au permis o mai bună descriere și caracterizare a urmelor păstrate pe ea, se arată în studiul publicat în sciencedirect.com.

Statueta, de 10 centimetri înălțime, a fost sculptată dintr-o bucățică de gresie și este hipersexualizată. Figurina are sânii mari, fese dolofane și o vulvă bine conturată. Statueta a fost construită într-un stil care amintește de artiștii gravettieni, care au trăit cu câteva milenii mai devreme. De altfel, unii istorici consideră că aceasta a fost purtată la gât de cineva și a trecut prin multe călătorii până să ajungă în această zonă.

După 100 de ani de la recuperarea celebrei statuete paleolitice de la Willendorf, Austria, considerată în prezent simbol naţional în această ţară, noua descoperire de la Piatra-Neamţ contribuie substanţial la îmbogăţirea patrimoniului paleolitic naţional şi mondial cu un obiect de artă remarcabil. O caracteristică excepţională a statuetei de la Piatra-Neamţ este buna conservare a acesteia, mai ales că marea majoritate a statuetelor paleolitice din piatră, descoperite până în prezent, au fost găsite în stare mai mult sau mai puţin fragmentară, au precizat aerheologii, potrivit adevarul.ro.

Statueta Venus este expusă și poate fi admirată la Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic din cadrul Complexului Național Muzeal ”Curtea Domnească” Târgoviște.

Foto: adevarul.ro

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Rețeta de post a lui Cătălin Scărlătescu care e gata în câteva minute. Simplă și...
SCANDALUL care poate distruge Casa Regală. Ce se va întâmpla dacă Kate Middleton şi Prinţul...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Simona Halep a călcat strâmb. Și-a rugat șoferul să... | VIDEO
Cât te costă, anual, să-ți lași dispozitivele în priză: obiceiul „prost” de care trebuie să...
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising