Câte monarhii mai sunt în Europa?

20.09.2022
Câte monarhii mai sunt în Europa?

Monarhia reprezintă un sistem politic în care toată puterea este deținută de o singură persoană, denumită monarh (rege, împărat, principe, duce, etc.). De-a lungul timpului lumea s-a tot schimbat, iar monarhiile absolute au fost înlocuite cu monarhiile constituționale. Influența Suveranului în politica internă și externă a statului a scăzut, însă cu toate acestea monarhul a simbolizat întotdeauna puterea supremă.

Monarhiile din Europa

Europa mai este denumită și „Bătrânul continent”. De-a lungul timpului, această zonă a lumii a fost marcată de multiple schimbări sociale și politice. Multe țări au trecut de la un regim politic monarhic la unul republican, printre ele numărându-se și România. În prezent, în Europa mai sunt doar 12 monarhii, toate constituționale, iar șapte dintre ele sunt membre ale Uniunii Europene. Trebuie precizat că patru dintre acestea au adoptat moneda euro.

Iată cele 12 monarhii din Europa:

1. Marea Britanie are o monarhie constituțională. Conducătorul Regatului Unit este, începând cu data de 8 septembrie 2022, regele Charles al III-lea. Acesta a urcat pe tron după moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a.

2. Țările de Jos sau vechea Olanda. Potrivit Wikipedia.org, regatul actual a fost creat conform Statutului Regatului Țărilor de Jos la data de 28 octombrie 1954. Între 1830 și 1954, „Regatul Țărilor de Jos” s-a referit la Olanda și posesiunile sale coloniale. Între 1954 și 1975, și Surinam a fost o țară constituentă a regatului. Începând cu data de 30 aprilie 2013 rege este Willem-Alexander. Trebuie precizat că el este liderul Casei de Amsberg și fiul cel mare al reginei Beatrix.

3. Monarhia constituțională din Spania. Regele Spaniei este, începând cu data de 19 iunie 2014, Filip al VI-lea de Bourbon și Grecia, alternativ Felipe al VI-lea. Acesta a ajuns pe tronul țării după abdicarea tatălui său, regele Juan Carlos I.

4. Regatul Danemarcei. Țara este condusă de regina Margareta a II-a. Aceasta a urcat pe tron pe data de 14 ianuarie 1972.

5. Regatul Norvegiei este tot o monarhie constituțională. Statul nordic este condus din anul 1991 de regele Harald al V-lea.

6. Regatul Belgiei este cunoscut colocvial ca Belgia. Regele Filip se află în fruntea statului, acesta fiind membru al Casei de Saxa-Coburg și Gotha. El a urcat pe tron în 21 iulie 2013, în urma abdicării tatălui său.

7. Regatul Suediei, cunoscut în lume simplu ca Suedia, este o țară nordică din Europa. În fruntea statului se află regele Carl al XVI-lea Gustaf. Acesta are 76 de ani și se află la conducerea Suediei din 1973.

Andorra, Liechtenstein și Monaco sunt considerate Principate, Luxemburg este un Mare Ducat, iar Vaticanul este o monarhie absolută condusă de Papa. Principatul Andorra este condus de un cleric catolic spaniol, pe nume Joan Enric Vives i Sicília, dar și de președintele Franței.

Monarhia din Liechtenstein este condusă provizoriu de Alois Philipp Maria, prinț ereditar, din 2004, în locul tatălui său prințul Hans Adam al II-lea. Prințul regent este căsătorit cu ducesa Sophie de Bavaria, descendenta ultimului rege al Bavariei, Ludwig al III-lea, potrivit momenteistorice.ro.

Principatul Monaco este un microstat suveran, situat pe Riviera Franceză din Europa de Vest. Din anul 2005, principatul este condus de prințul Albert al II-lea.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă contra francezilor!
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă ...
Unele dintre cele mai de succes victorii românești pe câmpul de luptă au avut loc în timpul Primului Război Mondial. Unele dintre momentele remarcabile rămân bătălile de la Mărăști,... citește tot
Șapte motive pentru care Teambuilding este un film slab
Șapte motive pentru care Teambuilding este un film slab
Filmul Teambuilding a fost lansat recent pe Netflix și, potrivit platformei cinematografice, a fost vizionat intens de români. Surprinzător sau nu creația artistică nu a avut același succes în... citește tot