Cât plătește statul lunar către Casa Regală pentru închirierea Castelului Peleș?

26.07.2022
Cât plătește statul lunar către Casa Regală pentru închirierea Castelului Peleș?

Castelul Peleș a fost construit la dorința regelui Carol I și a durat 41 de ani până a fost finalizat. La vremea respectivă, construcția era una dintre cele mai moderne din Europa, fiind primul castel din lume care avea electricitate, un lift, încălzire centrală și chiar un sistem de curățare inteligent.

Castelul Peleș a fost realizat între anii 1873 și 1914, iar după ce a fost terminat a devenit reședința de vară a Casei Regale a României. După cel de-Al Doilea Război Mondial, odată cu venirea comuniștilor la putere, clădirea a fost naționalizată și a funcționat ca muzeu.

Cât plătește statul lunar pentru închirierea Castelului Peleș?

Moartea cuplului dictatorial, Elena și Nicolae Ceaușescu, la sfârșitul anului 1989 a făcut ca în România să aibă loc o schimbare de regim politic. Cu toate că monarhia constituțională nu a mai revenit, membrii Casei Regale s-au putut întoarce în țara natală decât mult mai târziu. Drept urmare, în anul 2008, Castelul Peleș şi Pelişor au reintrat în posesia Regelui Mihai I. Acesta a decis, însă, ca palatul să rămână în folosul românilor pentru eternitate.

România trăiește o reparație istorica si identitară. Sperăm ca întoarcerea mea definitivă la Peleș și la Sinaia, Scaunul istoric al Familiei Regale, să fie începutul respectului definitiv, total al proprietății private, al demnității, al democrației și libertăților, al instituțiilor din societatea românească. Porțile Peleșului vor rămâne deschise românilor pentru eternitate, așa cum a fost mereu, începând cu anul 1914. (…) Castelul Peleș este un simbol al independenței și puterii țării noastre, a declarat regele Mihai I, în anul 2008, după ce Castelul Peleș a reintrat în proprietatea sa.

Potrivit datelor oficiale, în anul 2019, statul român plătea Casei Regale a României o chirie în jur de 6.000 de lei pentru Castelul Peleș. Suma este una modică și vine mai puțin de 2 lei pe metru pătrat. Trebuie precizat că suprafața clădirii are 3.220 de metri pătrați. Statul român plătește însă chirie și pentru Castelul Pelișor și întreg domeniul de acolo, astfel că suma de bani ajunge în jurul a 11.000 de euro pe lună.


Castelul Peleș este vizitat, în fiecare an, de aproximativ un milion de turiști din întreaga lume. În anul 2010, autoritățile române au vrut să cumpere Palatul de la Casa Regală pentru 30 de milioane de euro, însă planurile au fost date peste cap de venirea crizei economice.

Curiozități despre Castelul Peleș

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Astăzi, 10 august, de-a lungul timpului, pe întreg Globul au avut loc mai multe evenimente importante care au schimbat cursul istoriei. Multe dintre ele au fost uitate odată cu trecerea anilor,...
Cele mai noi articole
De ce Nr.10 este cel mai important în fotbal?
De ce Nr.10 este cel mai important în fotbal?
Fotbalul este cel mai popular sport, adesea fiind denumit „sportul rege”. Oficial, fotbalul modern a fost inventat în Anglia, iar prima echipă legitimată a luat naștere în anul 1857. De... citește tot
Scandalagiul Slavici! De ce spărgea scriitorul ferestrele vecinilor?
Scandalagiul Slavici! De ce spărgea scriitorul ferestrele vecinilor?
Ioan Slavici a fost un om „liniștit” și „așezat” în viața sa, conform descrierii lui Mihai Eminescu. În copilărie însă, tânărul Slavici era departe de a fi cuminte și... citește tot
Învârte sau învârtește? Cum este corect?
Învârte sau învârtește? Cum este corect?
Gramatica limbii române este una complexă și poate da bătăi de cap și celor mai experimentate persoane în lingvistică. Cu toate acestea, conjugarea greșită a verbelor nu este o scuză... citește tot