Cât plătește statul lunar către Casa Regală pentru închirierea Castelului Peleș?

26.07.2022
Cât plătește statul lunar către Casa Regală pentru închirierea Castelului Peleș?

Castelul Peleș a fost construit la dorința regelui Carol I și a durat 41 de ani până a fost finalizat. La vremea respectivă, construcția era una dintre cele mai moderne din Europa, fiind primul castel din lume care avea electricitate, un lift, încălzire centrală și chiar un sistem de curățare inteligent.

Castelul Peleș a fost realizat între anii 1873 și 1914, iar după ce a fost terminat a devenit reședința de vară a Casei Regale a României. După cel de-Al Doilea Război Mondial, odată cu venirea comuniștilor la putere, clădirea a fost naționalizată și a funcționat ca muzeu.

Cât plătește statul lunar pentru închirierea Castelului Peleș?

Moartea cuplului dictatorial, Elena și Nicolae Ceaușescu, la sfârșitul anului 1989 a făcut ca în România să aibă loc o schimbare de regim politic. Cu toate că monarhia constituțională nu a mai revenit, membrii Casei Regale s-au putut întoarce în țara natală decât mult mai târziu. Drept urmare, în anul 2008, Castelul Peleș şi Pelişor au reintrat în posesia Regelui Mihai I. Acesta a decis, însă, ca palatul să rămână în folosul românilor pentru eternitate.

România trăiește o reparație istorica si identitară. Sperăm ca întoarcerea mea definitivă la Peleș și la Sinaia, Scaunul istoric al Familiei Regale, să fie începutul respectului definitiv, total al proprietății private, al demnității, al democrației și libertăților, al instituțiilor din societatea românească. Porțile Peleșului vor rămâne deschise românilor pentru eternitate, așa cum a fost mereu, începând cu anul 1914. (…) Castelul Peleș este un simbol al independenței și puterii țării noastre, a declarat regele Mihai I, în anul 2008, după ce Castelul Peleș a reintrat în proprietatea sa.

Potrivit datelor oficiale, în anul 2019, statul român plătea Casei Regale a României o chirie în jur de 6.000 de lei pentru Castelul Peleș. Suma este una modică și vine mai puțin de 2 lei pe metru pătrat. Trebuie precizat că suprafața clădirii are 3.220 de metri pătrați. Statul român plătește însă chirie și pentru Castelul Pelișor și întreg domeniul de acolo, astfel că suma de bani ajunge în jurul a 11.000 de euro pe lună.


Castelul Peleș este vizitat, în fiecare an, de aproximativ un milion de turiști din întreaga lume. În anul 2010, autoritățile române au vrut să cumpere Palatul de la Casa Regală pentru 30 de milioane de euro, însă planurile au fost date peste cap de venirea crizei economice.

Curiozități despre Castelul Peleș

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot