Câte milioane de dolari, echivalentul de azi, a costat construcția Castelului Peleș, nebunia lui Carol I?

09.12.2021
Câte milioane de dolari, echivalentul de azi, a costat construcția Castelului Peleș, nebunia lui Carol I?

Castelul Peleș este unul dintre cele mai impresionante monumente istorice din România, dar și din Europa. Pe 7 octombrie s-au împlinit 138 de ani de la inaugurarea construcției, în prezența regelui Carol I. La acest proiect s-a lucrat continuu, până la moartea suveranului în anul 1914.

Cum a fost ridicat Castelul Peleș și cât a costat?

Construcția castelului a început în anul 1873, însă ceremonia de punere a pietrei de temelie a avut loc într-un cadru festiv la 10/22 august 1875. Carol I (1839-1914) a dorit să aibă o reședință de vară și l-a însărcinat pe arhitectul Wilhelm von Doderer (1825-1900), profesor la Technische Hochschule din Viena, cu realizarea unui proiect care să satisfacă și cele mai exigente cerințe.

Decizia a venit după ce regele a ajuns în comuna Podu Neagului (Sinaia din prezent) și a fost fascinat de peisajul feeric și natura sălbatică. Drept urmare, acesta a cumpărat 1.000 de pogoane și în 1873 a demarat proiectul unei construcții de vară pentru familia regală.

300 de muncitori au lucrat la stabilizarea terenului, afectat de alunecările de teren, iar în 2 ani s-a reușit consolidarea fundației. Castelul Peleș a fost prima construcție din România care a avut fundație din beton.

Nemulțumit de cum arătau proiectele pe foaie, regele Carol I a decis, în anul 1876, ca lucrările să îi fie încredințate arhitectului german, Johannes Schultz. La Castelul Peleș s-a lucrat nu mai puțin de 39 de ani, de când a fost pusă prima piatră de temelie și până la moartea suveranului, în anul 1914.

În anul 1894, la conducerea lucrărilor este numit arhitectul ceh, Karel Liman (1860 – 1928). Sub coordonarea sa, între 1895-1897 sunt amenajate capela Reginei Elisabeta de la etaj, apartamentele principeselor de Wied şi Hohenzollern de pe latura de nord şi Mezaninul. Între anii 1903 – 1906, Liman proiectează Galeria de marmură, Sala de concerte, Sala mică de muzică şi baia reginei şi amenajează încăperi la nivelul al II-lea, corespondentul primei Mansarde: camera doamnei Mavrogheni, marea doamnă a Palatului şi apartamentele oaspeţilor din aripa de nord a castelului, potrivit adevarul.ro. Inaugurarea Castelului Peleș a avut loc pe 7 octombrie 1883, dar s-au mai construit anexe și camere până în anul 1914.

La fundaţia castelului au fost depuse două pergamente într-un tub de sticlă, închis într-unul de plumb, împreună cu o colecţie de monede de aur de 20 de lei, bătute în număr redus, cu chipul domnitorului Carol I. Pergamentele conţineau declaraţia de intenţie şi actul de fundaţie al Castelului Peleş și se află și astăzi acolo.

Potrivit datelor istorice, construcția Castelului Peleș a costat 16,5 milioane de lei-aur, echivalentul a 198 de milioane de dolari astăzi, întrucât în perioada antebelică, leul-aur echivala cu 12 dolari, la valoarea de atunci a dolarului. Banii au venit din fondurile proprii ale regelui care și-a vândut o proprietate în Germania. Dar se pare că la suma colosală ar fi contribuit și ceva fonduri publice. În prezent, clădirea găzduiește peste 60.000 de obiecte de artă care fac parte din patrimoniul cultural naţional românesc.

Câte camere are Castelul Peles?

Astăzi, castelul are 160 de camere, iar 30 sunt numai băi. În anul 2007, imobilele Peleş şi Pelişor au fost retrocedate Familiei Regale române. Aceasta a închiriat statului român cele două imobile care funcţionează ca muzee, administrate de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Astăzi, 10 august, de-a lungul timpului, pe întreg Globul au avut loc mai multe evenimente importante care au schimbat cursul istoriei. Multe dintre ele au fost uitate odată cu trecerea anilor,...
Cele mai noi articole
De ce nu aveau voie să plângă copii familiei Kennedy?
De ce nu aveau voie să plângă copii familiei Kennedy?
John F. Kennedy a avut o președenție care a durat aproximativ 1000 de zile, însă în tot acel timp a reușit să captiveze publicul cu charisma sa mereu prezentă. Familia lui mereu a fost în... citește tot
De ce numărul 10 este cel mai important în fotbal?
De ce numărul 10 este cel mai important în fotbal?
Fotbalul este cel mai popular sport, adesea fiind denumit „sportul rege”. Oficial, fotbalul modern a fost inventat în Anglia, iar prima echipă legitimată a luat naștere în anul 1857. De... citește tot
Scandalagiul Slavici! De ce spărgea scriitorul ferestrele vecinilor?
Scandalagiul Slavici! De ce spărgea scriitorul ferestrele vecinilor?
Ioan Slavici a fost un om „liniștit” și „așezat” în viața sa, conform descrierii lui Mihai Eminescu. În copilărie însă, tânărul Slavici era departe de a fi cuminte și... citește tot