Aspiratorul central de la Peleș. Minunea tehnologică care funcționează și în prezent, la o distanță de 120 de ani

25.07.2022
Aspiratorul central de la Peleș. Minunea tehnologică care funcționează și în prezent, la o distanță de 120 de ani

Castelul Peleș a fost construit între anii 1873 – 1914 și a fost, la vremea aceea, una dintre cele mai moderne construcții din Europa. Clădirea a fost ridicată la ordinul lui Carol I, fiind dotată cu echipamente de ultimă generație. Astfel, Castelul Peleș a fost primul castel din lume care a avut electricitate, încălzire centrală, lift și chiar un aspirator de curățat praful. Despre aspirator, vă vom povesti în rândurile de mai jos.

Aspiratorul din Peleș era un sistem complex de curățare a castelului, sistem care funcționează și în prezent. Acesta a fost instalat în anul 1901, la ordinul regelui, de firma germană Brevets Herz-Kozac (BVC), și captează praful la subsolul clădirii în recipiente cu apă, iar aerul este apoi eliminat afară.

Cum funcționează aspiratorul central din Castelul Peleș?

Aspiratorul central din Castelul Peleș a fost instalat în anul 1901 și are două electromotoare care pun în mișcare două pompe de vid. Acestea din urmă creează un sistem de absorbție în canalele cilindrice, cu diametrul de 30 milimetri, care au fost montate în pereţi.

Drept urmare, în aceste prize de aer montate în perete se înfiletează furtunurile cu perii și, astfel, se curăță încăperea de praf. Toată mizeria aspirată este dusă prin conducte spre două vase în formă de clopot cu diametrul de 500 de milimetri. Acestea au în partea inferioară montate recipiente detaşabile, cu apă, unde este depozitat praful, în timp ce aerul curat este eliminat afară. Sistemul de curățare este unul extrem de silențios, fiindcă întreaga aparatură se află în subsolul castelului.

Instalația a fost oprită în anii 1970, însă reprezentanții firmei Brevets Herz-Kozac (BVC), care există și în prezent, au venit în anul 2011 și au repus în funcțiune un sistem de curățare vechi de peste 100 de ani. În felul acesta s-a demonstrat că o tehnologie veche poate fi utilizată cu succes și în timpuri moderne.

Trebuie precizat că modernizarea aspiratorului central de la Peleș a costat aproximativ 6.000 de euro și a presupus doar montarea de motoare noi, mici reparații și curățarea filtrelor. Restul funcționează perfect chiar și după atâția ani, iar prizele de aer din pereţi sunt tot acelea care au fost instalate în anul 1901.

Dorim să dăm constructorilor de case din România un exemplu de urmat în proiectarea şi execuţia casei lor, un exemplu care să-i ajute să trăiască ‘regeşte în micul lor castel’. Acest exemplu nu se limitează doar la aspiratorul central, ci cuprinde şi sistemul de aerisire controlată, vechi de peste 100 de ani la Peleş, dar extrem de actual şi astăzi, spunea, la momentul repornirii aspiratorului, Marius Breaz, managerul BVC Romania, potrivit adevarul.ro.

Aspiratorul central de la Peleș are marele avantaj că elimina aerul afară și, în felul acesta, nu antrenează praful din cameră. În plus nu ocupă spațiu, fiind nevoie doar de un furtun care să se racordeze la „priza” din perete. Întreținerea unui astfel de sistem de curățare central costă doar câțiva zeci de euro pe an. O nimica toată pentru statul român, care plătește aproximativ 11.000 de euro lunar către Casa Regală. În această sumă intră și Castelul Pelișor și domeniul. Castelul Peleș are 160 de camere, 30 de săli de baie, 2.330 de corpuri de iluminat.

Foto: adevarul.ro și shtiu.ro

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Câți români știau carte la 1800?
Câți români știau carte la 1800?
Sistemul de învățământ din România are o istorie îndelungată și a fost influențat o bună bucată de timp de Biserică. În Principatele Române, la începutul anilor 1800 rata de... citește tot
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Constantin Mavrocordat a fost a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori conducător al Moldovei. Reformele sale au fost radicale pentru acele vremuri, reușind să desființeze... citește tot
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
Justiția din România are multe lacune, însă autoritățile specializate încearcă să le rezolve o dată cu trecerea timpului. Ministrul Justiției trebuie să propună și să adopte legi, în... citește tot
Recomandări din presa de azi
De ce să pui lămâie în apă când fierbi ouă. Trucul care te poate salva...
Top 4 zodii trădătoare. Te mint fără ruşine, fac orice pentru a avea succes. De...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Nicoleta Luciu a ajuns de nerecunoscut. Pare mai în vârstă cu 10 ani. Imaginea care...
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Astronomii români au descoperit un asteroid care va trece aproape de Pământ. Când e așteptat
Lovitura momentului privind aderarea României la Schengen! Eugen Tomac a confirmat: CE recunoaște că decizia...
Vestea dimineții pentru toți șoferii din România, s-a schimbat Codul Rutier: rămâi fără permis 180...
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
O actriță celebră a fost plasată în arest psihiatric. Cum a fost găsită actrița pe...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising