De ce Elena și Nicolae Ceaușescu au dormit în Peleș doar o noapte? Ce i-a speriat pe dictatori?

29.09.2020
De ce Elena și Nicolae Ceaușescu au dormit în Peleș doar o noapte? Ce i-a speriat pe dictatori?

Construit în secolul al XIX-lea în conformitate cu specificațiile lui Carol I, primul rege al României, Castelul Peleș este o imagine a mentalității estetice a monarhului, combinând neorenascența germană și cea italiană.

Castelul Peleș se află lângă orașul Sinaia, în județul Prahova și este unul dintre cele mai renumite castele din România, poate chiar mai mult decât Castelul Corvin, Castelul Bran sau Cetatea Râșnov.

Legăturile de sânge dintre membrii familiilor regale românești și britanice, dinastia rusă și familiile regale din Germania și Grecia, precum și neobositul patronaj al artei reginei românești, au atras la castel cele mai rezonante nume ale începutul secolului al XX-lea.

Soții Ceaușescu, speriați de o ciupercă

Reședința de vară a Casei Regale a fost închisă în anul 1948 din ordinul autorităților comuniste. Muzeografii de la Peleş au încercat să țină departe de castel cuplul Ceauşescu, care era recunoscut pentru pasiunea lor de a demola și de a reamenaja.

Deși castelul reprezenta un spațiu luxos și funcțional, acesta nu era pe placul liderilor comuniști. Ei ar fi vrut să își facă o reşedinţă de protocol la Peleş după placul lor cu riscul de a modifica proiectul faimoşilor arhitecţi ai secolului trecut.

Pentru a salva clădirea, muzeografii au declarat că lemnul clădirii ar fi fost infectat de o ciupercă și este dăunătoare omului. Legenda spune aceștia au speculat inteligent teama de boală a soților Ceaușescu, deși o ciupercă chiar atasase grinzile clădirii.

Fostul președinte comunist avea temeri excesive de boală și microbi, din acest motiv purta o singură dată hainele, apoi le ardea. Soții Ceaușescu au dormit o singură noapte în Foișor, iar la ordinele primei doamne au fost aduse nu mai puțin de șase perne brodate cu fir de argint și aur. O singură pernă valora la vremea aceea cât un autoturism Dacia, adică 70.000 lei vechi.

Teama lor de boală a fost atât de mare încât au evitat să revină în acele locuri ba chiar, să se plimbe prin pădurea din apropierea Peleșului, scrie adevărul.ro.

În urma unei vizite a președintelui SUA, Gerald Ford, din 1975, Ceaușescu a dat ordin să fie demarate lucrările de restaurare și să aloce banii necesari pentru reparaţiile capitale.

Castelul Peleș
Castelul Peles

Hollywood al României

Caracteristicile de basm ale Castelului Peleș și autenticitatea sa istorică îl desemnează, de asemenea, ca fiind un decor unic pentru sesiuni foto profesionale și producții de film.

De fapt, Castelul Peles a fost ales pentru a reprezenta casa excentricului miliardar Penelope interpretat de Rachel Weisz în filmul „The Brothers Bloom”, lansat în 2009, în care joacă și Adrien Brody și Mark Ruffalo.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
În țările democratice alegerea liderilor se face prin vot liber exprimat. Pentru alegerile prezidențiale, unele state au două tururi de scrutin, pe când altele unul singur. Publicația de... citește tot
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte să moară
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte ...
Unul dintre cei mai veseli actori a fost, cu siguranță, britanicul Charlie Chaplin. Comicul nu ne-a lăsat moștenire numai filmele în care a jucat ci și un instantaneu trist, surprins în... citește tot
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Au trecut mai bine de doi ani de când Rusia a invadat Ucraina și nu a fost săptămână în care să nu se vorbească în mass media despre armele nucleare. Dacă până acum Vladimir Putin a fost... citește tot