De ce Elena și Nicolae Ceaușescu au dormit în Peleș doar o noapte? Ce i-a speriat pe dictatori?

29.09.2020
De ce Elena și Nicolae Ceaușescu au dormit în Peleș doar o noapte? Ce i-a speriat pe dictatori?

Construit în secolul al XIX-lea în conformitate cu specificațiile lui Carol I, primul rege al României, Castelul Peleș este o imagine a mentalității estetice a monarhului, combinând neorenascența germană și cea italiană.

Castelul Peleș se află lângă orașul Sinaia, în județul Prahova și este unul dintre cele mai renumite castele din România, poate chiar mai mult decât Castelul Corvin, Castelul Bran sau Cetatea Râșnov.

Legăturile de sânge dintre membrii familiilor regale românești și britanice, dinastia rusă și familiile regale din Germania și Grecia, precum și neobositul patronaj al artei reginei românești, au atras la castel cele mai rezonante nume ale începutul secolului al XX-lea.

Soții Ceaușescu, speriați de o ciupercă

Reședința de vară a Casei Regale a fost închisă în anul 1948 din ordinul autorităților comuniste. Muzeografii de la Peleş au încercat să țină departe de castel cuplul Ceauşescu, care era recunoscut pentru pasiunea lor de a demola și de a reamenaja.

Deși castelul reprezenta un spațiu luxos și funcțional, acesta nu era pe placul liderilor comuniști. Ei ar fi vrut să își facă o reşedinţă de protocol la Peleş după placul lor cu riscul de a modifica proiectul faimoşilor arhitecţi ai secolului trecut.

Pentru a salva clădirea, muzeografii au declarat că lemnul clădirii ar fi fost infectat de o ciupercă și este dăunătoare omului. Legenda spune aceștia au speculat inteligent teama de boală a soților Ceaușescu, deși o ciupercă chiar atasase grinzile clădirii.

Fostul președinte comunist avea temeri excesive de boală și microbi, din acest motiv purta o singură dată hainele, apoi le ardea. Soții Ceaușescu au dormit o singură noapte în Foișor, iar la ordinele primei doamne au fost aduse nu mai puțin de șase perne brodate cu fir de argint și aur. O singură pernă valora la vremea aceea cât un autoturism Dacia, adică 70.000 lei vechi.

Teama lor de boală a fost atât de mare încât au evitat să revină în acele locuri ba chiar, să se plimbe prin pădurea din apropierea Peleșului, scrie adevărul.ro.

În urma unei vizite a președintelui SUA, Gerald Ford, din 1975, Ceaușescu a dat ordin să fie demarate lucrările de restaurare și să aloce banii necesari pentru reparaţiile capitale.

Castelul Peleș
Castelul Peles

Hollywood al României

Caracteristicile de basm ale Castelului Peleș și autenticitatea sa istorică îl desemnează, de asemenea, ca fiind un decor unic pentru sesiuni foto profesionale și producții de film.

De fapt, Castelul Peles a fost ales pentru a reprezenta casa excentricului miliardar Penelope interpretat de Rachel Weisz în filmul „The Brothers Bloom”, lansat în 2009, în care joacă și Adrien Brody și Mark Ruffalo.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot