Rusia a amenințat că ne invadează dacă regele Carol I ar fi acceptat și tronul Bulgariei

06.03.2023
Rusia a amenințat că ne invadează dacă regele Carol I ar fi acceptat și tronul Bulgariei

Carol I a ajuns la conducerea României, după ce Alexandru Ioan Cuza a fost obligat să abdice de către „Monstruoasa coaliție”. Aceasta a fost o alianță între conservatori și liberalii radicali care au dorit instaurarea unei monarhii în țara noastră pentru a realiza mai multe reforme administrative, politice și economice.

Carol I a urcat pe tronul Țării Românești în anul 1866, însă în mod surprinzător el nu a fost prima opțiune pentru politicieni români. Inițial, aceștia l-au dorit pe fratele mai mic al regelui Belgiei, contele Filip de Flandra, care însă acesta din urmă a refuzat propunerea sperând să urce pe tronul țării sale. Istoria ne-a demonstrat că opțiunea Carol I a fost cea mai bună variantă, deoarece sub conducerea lui s-a obținut independența țării, economia a avut o perioadă de înflorire și au fost create instituții statale moderne.

Carol I, aproape să fie și regele Bulgariei

Trebuie precizat că regele Carol I al României a fost aproape să devină și monarhul Bulgariei. În anul 1878, Alteța Sa Regală a fost una dintre propunerile principale la tronul noului principat autonom bulgar. În felul acesta se crea premisa unei uniuni personale între România și Bulgaria. Lucrurile nu au evoluat în acest sens, iar, în 1886, după ce țarul Alexandru a fost obligat să abdice, Carol I a revenit din nou în discuție pentru a prelua tronul Bulgariei.

Totul ar fi fost posibil și s-ar fi realizat, dacă nu ar fi intervenit Rusia, care a amenințat că va invada România dacă regele Carol I va ajunge și pe tronul Bulgariei. Așadar, monarhul țării noastre a refuzat propunerea vecinilor de la sud de Dunăre de teama unui posibil conflict armat cu Rusia. Totodată, nici Austro-Ungaria nu era încântată de această idee, care s-a opus cu vehemență uniunii între două popoare atât de diferite din punct de vedere lingvistic și cultural.

Regele Carol I a avut o domnie de 48 de ani, timp în care a redresat economia țării, a obținut independența față de Imperiul Otoman și a pus bazele dezvoltării unui stat democratic. În data de 10 octombrie 1914, la vârsta de 75 de ani, regele a murit subit. Acesta avea probleme cardiace, deși avea un stil de viață sănătos. Locul său pe tronul României a fost luat de fratele lui, Ferdinand I.

Foto: casamajestatiisale.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot