De ce muşcelenii au refuzat să îi vândă pământ lui Carol I ca să-și ridice acolo Castelul Peleș?

30.01.2023
De ce muşcelenii au refuzat să îi vândă pământ lui Carol I ca să-și ridice acolo Castelul Peleș?

Regele Carol I al României a schimbat pentru totdeauna soarta și istoria acestei țări. În cei 48 de ani de domnie, acesta a reușit să obțină independența țării, să dezvolte economia și să îndrepte națiunea pe drumul către o civilizație occidentală.

Carol I s-a aflat în fruntea României într-o perioadă plină de încercări pe scenă istoriei. Cu toate acestea, monarhul a reușit să înfăptuiască multe dintre lucrurile visate de oameni, de-a lungul timpului, cum ar fi obținerea independenței față de Imperiul Otoman.

Carol I a vrut să ridice Castelul Peleș la Câmpulung

După ce lucrurile s-au liniștit la scară mondială, regele Carol I a dorit să își ridice o reședința de vară în țară. Acesta a vizitat mai multe locuri și în fruntea listei finale se găsea orașul Câmpulung. Monarhul a luat decizia ca acolo să se construiască noua sa reședință de vară și a dat ordin să se cumpere pământ de la localnici.

În mod surprinzător, oamenii din acele zone au refuzat să-și vândă terenurile, iar alteța regală a trebuit să respecte decizia acestora și să se reorienteze. Moşnenii erau de părere că pământul nu trebuie vândut străinilor, chiar dacă acesta este regele României. O decizie care a fost regretată mai târziu.

Potrivit datelor oficiale, regele a vizitat pentru prima dată Câmpulung între 19/31 iulie şi 24 iulie/5 august 1868. Monarhul a fost impresionat de peisajele frumoase, dar și dezamăgit de drumurile dificile. Acesta a constatat că în zonă „se exercită un comerţ înfloritor cu lemne şi că există o industrie casnică destul de dezvoltată: covoare frumos ţesute şi costume se găsesc aproape în fiecare casă”.

Carol I a revenit la Câmpulung în data de 10 mai 1875, fiind însoţit de principesa Elisabeta. Regele a ales special această dată pentru a sărbători la Mușcel ziua când a urcat pe tronul României, 10 mai 1866.

Aniversarea suirii principelui pe tron se sărbătoreşte, de astă dată, în munţi, la Câmpulung-Muşcel şi, prin aceasta, serbarea are o deosebită înfăţişare populară. Din păcate, vremea e foarte nepriincioasă, principele şi principesa, care proiectaseră o excursiune, abia au putut ajunge la Nămăieşti, a consemnat Carol I în memoriile sale, potrivit historia.ro.

Castelul Peleș

Castelul Peleș a fost construit la Sinaia

Regele Carol I și regina Elisabeta au fost plăcuți impresionați de peisajele din Câmpulung, de tradițiile locale și de căldura sufletească a oamenilor. Drept dovadă au stat tablourile și fotografiile ulterioare ale reginei, îmbrăcată în superbe costume populare muşcelene. Cu toate acestea, Carol I nu a găsit bunăvoință la proprietarii localnici pentru a cumpăra teren în zonă. Ca atare, alteța regală s-a reorientat și a ridicat Castelul Peleș la Sinaia.

Vodă Carol ar fi vrut să-şi facă în Câmpulung reşedinţa sa de vară, dar negăsind aici bunăvoinţă şi inimi înţelegătoare, a renunţat. La scurt timp după aceasta, a fost aleasă Sinaia şi s-au pus acolo temeliile Castelului Peleş. Câtă deosebire este astăzi între Sinaia şi între Câmpulung!, se arată într-o notă de subsol, în Monografia Câmpulungului, unde preotul Răuţescu l-a citat pe D. A. Sturdza.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Carmen Iohannis, gafă vestimentară uriașă în lumea arabă: ”Confundă un dineu diplomatic cu bucătăria”
Cât OREZ se pune la SARMALELE DE POST! Cantitatea ideală, doar așa ies exact ca...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Când se dă ceasul cu o oră înainte? Data la care românii trec la ora...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
ORA DE VARĂ 2023. Ce se întâmplă în România, DECIZIA vine de la Comisia Europeană
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising