Curiozități despre Imperiul Otoman. De ce sultanii nu dormeau niciodată două nopți consecutive în aceeași cameră?

03.01.2023
Curiozități despre Imperiul Otoman. De ce sultanii nu dormeau niciodată două nopți consecutive în aceeași cameră?

Imperiul Otoman a fost o supraputere a lumii care a rezistat din 1299 până în 1922. Acesta și-a manifestat puterea și dominația în special în zona mediteraneană, însă la apogeul său sub domnia lui Selim I, între secolele XVI-XVII, a stăpânit Anatolia, Orientul Mijlociu, părți din Africa de Nord, Balcanii și Caucazul, adică o suprafață de aproximativ 19,9 milioane de kilometri pătrați.

Lucruri mai puțin știute despre Imperiul Otoman

1. Constantinopolul a fost capitala a trei mari imperii: Imperiul Roman, Impreriul Bizantin și Imperiul Otoman. În prezent, orașul se numește Istanbul și nu este capitala Turciei, acest titlu fiind deținut de Ankara.

2. Suleiman Magnificul a fost denumit de otomani „Legislatorul”, fiind considerat liderul tuturor musulmanilor de pe pământ.

3. În mod surprinzător luptătorii din trupele de elită ale sultanului proveneau din familii creștine și erau numiți ieniceri. Cu toate că erau considerați sclavi, aceștia aveau o soldă bună în fiecare lună și erau respectați. Sultanul nu dormea niciodată două nopți la rând în aceeași cameră de teamă să nu fie asasinat.

4. Suleyman I Magnificul a domnit 46 de ani și a fost cel de al 10-lea sultan al imperiului. Acesta a murit brusc, în anul 1566, în timpul asedierii cetății Szigetvar, iar de teama incertitudinii vizirul a anunțat decesul după 48 de zile.

5. Otomanii sunt cei care au adus laleaua în Europa, floarea fiind considerată un simbol al frumuseții și purității. Tot turcii sunt considerați „vinovați” de aducerea cafelei pe „Bătrânul continent”.

6. Pe lângă limba oficială turcă, în imperiu se mai vorbea albaneza, araba, asiriana, bulgara, croata, germana, greaca, ebraica, italiana, kurda, persana și somaleza. 

7. Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Turciei moderne, a vrut să se delimiteze de Imperiul Otoman și a decis mutarea capitalei de la Constantinopol la Ankara. În plus, acesta a întreprins o serie de reforme administrative și politice pentru a nu se mai reveni în trecut.

8. În Imperiul Otoman femeile puteau divorța de bărbați dacă nu primeau cafea de ajuns.

9. Potrivit datelor istorice, catedrala „Sfânta Sofia” din Istanbul, cunoscută și sub numele de „Hagia Sofia”, a fost cel mai mare lăcaș de cult din lume timp de 1.000 de ani.

10. Între 1894 și 1896, aproximativ 300.000 de armeni din Imperiul Otoman au fost uciși în ceea ce a rămas cunoscut în istorie ca Masacrele Hamidiene.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot