Cercetătorii ar fi găsit locul unde s-a aflat Arca lui Noe

02.11.2023
Cercetătorii ar fi găsit locul unde s-a aflat Arca lui Noe

O echipă de arheologi lucrează cu ardoare într-o formațiune geologică din Turcia, iar ceea ce a găsit până acum ridică întrebări și stârnește interesul lumii întregi. Descoperirea de mostre de rocă și sol ar putea conține ruinele presupuse ale Arcei lui Noe și aruncă o lumină asupra misterelor legate de povestea biblică a Potopului și locul în care se crede că acest eveniment a avut loc acum aproximativ 5.000 de ani.

Proiectul a fost inițiat în 2021 și este în continuă desfășurare, iar primele analize indică prezența unor materiale argiloase și marine, precum și fructe de mare în mostrele recoltate. Aceste descoperiri sugerează că a avut loc o activitatea umană în zona formațiunii în formă de barcă, între anii 5.500 și 3.000 î. de Hr.

Potrivit relatărilor, aceste rezultate par să corespundă cu povestea biblică a Potopului, care, conform Bibliei, a avut loc în urmă cu 5.000 de ani, inundând întreg Pământul și distrugând orice formă de viață care nu a găsit adăpost în arca de lemn construită de Noe.

Arca lui Noe, un mister nedeslușit încă

Conform Bibliei, arca s-a așezat pe „munții Ararat” din Turcia. Această formațiune geologică este situată în districtul Doğubayazıt din Ağrı și a fost considerată un potențial sit încă din 1956. Muntele Ararat este cel mai înalt din Turcia, cu o înălțime de 16.500 de metri, iar acesta are o formă care amintește de o arcă.

Descrierea biblică a arcei o prezintă ca fiind de „300 de coți, 50 de coți, pe 30 de coți”, ceea ce se traduce în dimensiuni de până la 157 de metri lungime, 26 de metri lățime și 15 metri înălțime.

O echipă formată din experți de la Universitatea Tehnică din Istanbul (İTÜ), Universitatea Andrew și Universitatea Ağrı İbrahim Çeçen (AİÇÜ) a analizat această zonă mai bine de un an, colectând mostre pentru a verifica dacă se poate susține povestea biblică. Prima etapă a cercetării a început în decembrie 2022, când au fost colectate 30 de mostre de fragmente de rocă și sol pentru analize.

Conform primelor constatări obținute în urma studiilor, au existat activități umane în regiune încă din perioada calcolitică, între anii 5500 și 3000 î. de Hr. Se știe că potopul profetului Noe a avut loc în urmă cu 5.000 de ani. În ceea ce privește datarea, se afirmă că a existat viață și în această regiune. Acest lucru a fost dezvăluit în rezultatele de laborator. Nu se poate spune că nava este aici cu datarea. Trebuie să lucrăm mult timp pentru a dezvălui acest lucru, a declarat profesorul Faruk Kaya, prorector al AİÇÜ, potrivit dailymail.co.uk.

Cu toate acestea, unii oameni de știință susțin că Muntele Ararat nu poate fi locul unde arca s-a așezat, deoarece muntele a luat forma actuală abia după ce apele potopului s-au retras.

Povestea Arcei lui Noe rămâne un subiect de dezbatere intensă, cu majoritatea cercetătorilor și arheologilor care nu susțin o interpretare literală a acestei povești din Biblie. Indiferent de rezultatele finale ale acestei analize, descoperirile recente aduc o nouă perspectivă asupra uneia dintre cele mai cunoscute povești din istorie și continuiă să alimenteze curiozitatea oamenilor din întreaga lume.

Foto: wikipedia.org și dailymail.co.uk

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot