De ce nu simțim că Pământul se învârte?

16.01.2020
De ce nu simțim că Pământul se învârte?

Rotația Pământului este mișcarea de rotație a Terrei în jurul propriei axe. Pământul se rotește spre est cu o viteză de 1.675 km/h sau 465 m/s la Ecuator. Totuși, dacă ne aflăm undeva mai aproape de unul dintre polii Pământului, atunci înseamnă că ne rotim cu o viteză ceva mai mică. De ce oamenii nu simt această viteză de rotație?

De ce nu simțim că Pământul se învârte?

Întrebarea, deși pare complexă, are un răspuns simplu. Distanțele sunt imense, iar curbele lente ale Planetei Albastre fac ca oamenii să nu simtă mișcarea. Exact ca atunci când ne aflăm într-o mașină care se deplasează cu 100 de km/h, să zicem. Ei bine, atâta timp cât automobilul merge pe drum drept, pasagerii nu vor resimți viteza dacă nu există o forță care să acționeze asupra acestora.

În cazul în care mașina va lua o curbă sau se va întoarce, pasagerii vor simți o forță aplicată asupra lor. Un viraj brusc sau o frână bruscă, face ca forța să fie mai mare, pe când un viraj lent nu va avea o forță mare asupra călătorilor.

Mișcarea Terrei este o mișcare uniformă. Terra efectuează o rotație completă în jurul axei sale la fiecare 23 ore și 56 minute, fără întrerupere, cu o viteză unghiulară aproape constantă.

Dacă Pământul şi-ar schimba brusc viteza de rotaţie, atunci cu siguranță oamenii ar simți mişcarea acestuia şi n-ar fi deloc plăcut. Ar fi fix ca o frână bruscă într-o mașină.

Care este legatura dintre viteza luminii și coordonatele Marii Piramide. Coincidență?

Printre cele mai importante întrebări la care omenirea încă nu a găsit răspuns este aceasta: cum se face că viteza luminii este 299.792.458 m/s și coordonatele geografice ale Marii Piramide din Giza sunt 29.9792458 °N?

Piramidele rămân cele mai mari mistere ale lumii. Deși, aparent, Marea Piramidă de pe platoul Gizeh pare o construcție amplasată întâmplător, descoperirile ulterioare au arătat că lucrurile nu stau deloc așa. Coordonatele acestei piramide sunt 29.9792458 ° N. Nimic spectaculos, nu-i așa? Totul se schimbă atunci când aflăm că viteza luminii este de 299.792.458 metri pe secundă. Unii oameni de știință spun că este o pură coincidență, alții nu sunt de aceeași părere.

În sprijinul acestora din urmă vine faptul că dacă se înmulțește înălțimea piramidei cu 1 miliard, se află cu mare exactitate distanța de la Pământ la Soare, adică 150 milioane de kilometri. În plus, dacă se împarte perimetrul pătratului care formează baza piramidei lui Keops la înălțimea sa, rezultatul este 6,28, adică 2π (3,14). Astfel, Marea Piramidă ascunde alte numeroase informații despre sistemul nostru solar și mai ales despre Terra, Soare și Lună.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot