Ori noi și ungurii, ori grecii și turcii. De ce grecii și turcii nu se înțeleg de secole?

17.01.2024
Ori noi și ungurii, ori grecii și turcii. De ce grecii și turcii nu se înțeleg de secole?

Grecia și Turcia sunt două dintre cele mai importante țări din Europa și Asia. Relația dintre cele două este cunoscută ca fiind tumultoasă. Neînțelegerile se întind pe parcursul istoriei și secole de-a rândul au fost marcate de conflicte sângeroase. Chiar și în prezent, diferențele dintre cele două state sunt extrem de mari. De ce grecii și turcii nu se înțeleg? Ce au de împărțit?

Grecii și turcii se ceartă de secole

grecii

Grecia și Turcia sunt două țări cu o istorie care se întinde pe mai multe secole. Grecii, posesorii unei culturi care a dus la dezvoltarea mai multor materii de interes, dar și posesorii unui spirit războinic. Turcii, un popor cu un spirit antreprenorial excesiv și care de-a lungul secolelor și-au impus punctul de vedere cu sabia.

De-a lungul timpului, teritoriile celor două țări au cunoscut numeroase modificări, ambele pierzând mult teren în detrimentul altor state. Cu toate că la prima vedere între cele nu ar trebui să existe nicio problemă, relația dintre cele două este la cote alarmante. Situația dintre cele două pune pe jar partenerii de alianțe, ambele făcând parte din NATO. În plus, acestea se află într-o regiune cheie între Europa și Asia, lucru care dă bătaie de cap marilor puteri.

Una dintre principalele tensiuni dintre cele două culturi are legătură cu istoria lor comună. Încă din perioada Imperiului Roman, grecii au trăit sub dominația turcă, ceea ce a dus la o serie de conflicte teritoriale, politice și chiar religioase. Revoluția greacă din anul 1821 a dus la obținerea independenței de către Grecia, dar evenimentele anterioare au lăsat urme adânci în societatea elenă. Numeroase teritorii antice grecești au rămas sub dominație turcă, astfel că societatea din Grecia este consternată.

Cel mai mare conflict dintre Grecia și Turcia ale legătură cu diferența religioasă. Grecia este predominant ortodoxă, în timp ce Turcia este de majoritatea musulmană, ceea ce a creat divergențe privind identitatea societăților.

Între cele două state au fost numeroase conflice armate, cele mai cunoscute fiind războaiele greco-turcești din 1897 și 1921–22. În secolul al XIX-lea, grecii au început să lupte pentru independență împotriva stăpânirii otomane, ceea ce a dus la Războiul de Independență al Greciei (1821-1829). Acest conflict a fost marcat de violențe și suferință, iar tensiunile au persistat și după obținerea independenței grecești.

În anul 1922, turcii au obținut o victorie militară asupra Greciei, după ce au recapturat tot teritoriul pe care îl ocupase inițial Grecia.

Ce țări continuă să fie în conflict?

Conflictele continuă să facă parte din viața cotidiană. Pe întreaga planetă se dau lupte ideologice, pe care unele țări le susțin mai mult sau mai puțin. Aproape pe toate continentele, diferențele sociale, economice, politice și geografice continuă să creeze situații tensionate militare.

  1. India și Pakistan
  2. Israel și Pakistan
  3. Rusia și Ucraina
  4. Coreea de Nord și Coreea de Sud
  5. China și Taiwan
  6. Armenia și Azerbaidjan

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot