Cât costă să-ți cumperi o insula privată în Grecia?

02.07.2024
Cât costă să-ți cumperi o insula privată în Grecia?

Grecia este destinația de vis pentru mulți europeni. An de an, milioane de turiști își fac vacanțele în insulele grecești. Fie că este vorba despre Corfu, Lefkada, Zakynthos, Creta sau Thassos, insulele grecești sunt locul ideal pentru a uita de grijile cotidiene. Totuși, dacă nu ai vrea să închiriezi și vrei ceva mai mult, oare cât ar costa să achiziționezi o insulă din Grecia?

Prețurile pornesc de la 2 milioane de euro

La sfârșitul anului 2023, în Grecia erau puse la vânzare puțin peste 10 insule cu prețuri cuprinse între 2 și 8 milioane de dolari.

De exemplu, insula Makri, o bucată de pământ de aflată în Marea Ionică la 30 de kilometri est de Kefalonia și la 60 de kilometri nord-vest de Patras, al treilea oraș ca mărime al Greciei costa 8 milioane de euro. Mărimea? Aproape un kilometru pătrat. Suficient de mare pentru a-ți face acolo propriul paradis. Cu toate acestea, starea împădurită a insulei pune sub semnul întrebării potențialul său de dezvoltare. Poate tocmai din acest motiv insula încă nu și-a găsit cumpărător.

Kouneli este și ea o insulă privată din grupul insulelor ionice scoase la vânzare. Cea mai apropiată bucată de pământ de Kouneli este chiar Makri, insula despre care am vorbit la început, scrie island-seeker.com. Aceasta este de 4 ori mai mică decât Makri și are numai 250 de metri pătrați. Prețul? 4 milioane de euro.

Insula are 23 de acri de teren înclinat și plan, lungimi de țărmuri stâncoase și o abundență de vegetație mediteraneeană. În prezent, insula nu oferă structuri utile și nu există facilități. Un potențial cumpărător ar avea, de asemenea, probabil interesul să construiască un doc sau un mic port pentru a facilita trecerea pe și în afara proprietății sale.

Există însă și bucăți de pământ elene mult mai scumpe. În 2015, insula Omfori costa nu mai puțin de 50 de milioane de euro, scrie adevarul.ro. E drept, aceasta era mult mai mare și are aproximativ 5 kilometri pătrați. Sunt extrem de mulți oameni de afaceri și staturi mondiale care și-au cumpărat insule în Grecia. Printre aceștia se numără oligarhul rus Dmitry Rybolovlev sau proprietarul companiei Oracle.

Ce trebuie să faci ca să cumperi o insulă în Grecia?

Achiziționarea unei insule în Grecia este relativ simplă. Indiferent de naționalitate, oricine poate fi proprietarul unei insule. Singurele excepții apar atunci când cumpărați insula se află în apropierea unei granițe naționale sau a unui teren militar. Cetățenilor non-europeni nu li se va acorda permisiunea de a cumpăra pământ în apropierea granițelor naționale.

Cumpărătorii străini vor fi nevoiți să apeleze la un avocat local cu cunoștințe de drept funciar și imobiliar. Toate documentele implicate în achiziționarea unei insule private vor fi redactate în limba greacă.

Foto: shtiu.ro & DepositPhotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Au trecut mai bine de 500 de ani de când domnitorul Ștefan cel Mare a condus cu mână de fier destinele Moldovei. Ștefan cel Mare a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală din Țările... citește tot
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, titrau ziarele vremii
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, ...
Trăim zile caniculare în care temperatura coboară cu greu sub 35 de grade la miezul zilei. Pentru a minimiza gravitatea valurilor de căldură asociate cu încălzirea globală, mulți internauți... citește tot
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Trebuie să fi fost o persoană importantă pentru ca o țară să-ți poarte numele. Dar, ce părere aveți despre un om al cărui nume este purtat de două state diferite. Este vorba despre Simon... citește tot