Marea Neagră sau Grecia? Avantaje și dezavantaje

16.07.2022
Marea Neagră sau Grecia? Avantaje și dezavantaje

Marea Neagră este situată între Europa și Asia, având ca state riverane Rusia, Ucraina, România, Bulgaria, Turcia și Georgia. În această vară post-pandemie, mulți români au fost nerăbdători să-și petreacă vacanțele atât pe litoralul românesc, cât și în Grecia.

Românii au fost extrem de selectivi atunci când și-au rezervat vacanțele. Mulți au ales să rămână în țară, luând în considerare câteva dintre avantaje, pe când alții au ales destinații de peste hotare, mai exact Grecia sau Bulgaria. Site-ul shtiu.ro îți prezintă o comparație între Grecia și stațiunile de pe litoralul românesc.

Avantaje litoral românesc

Turiștii care ajung pe litoralul românesc se pot delecta pe una dintre cele nouă plaje de la Marea Neagră. Plaja Vadu, de exemplu, este o plajă curată făcută din nisip fin auriu care se întinde pe câțiva kilometri. Apa din această zonă este de un albastru incredibil. Alte plaje pe care se mai pot relaxa turiștii sunt Plaja Corbu, Plaja Agigea, Plaja Sfântu Gheorghe, Plaja Mamaia, Plaja Gostinu, Plaja Vama Veche, Plaja Sulina, Plaja Gura Portiței.

Transportul până pe litoralul românesc din București se face extrem de facil. Odată ajunși pe autostrada A2, București-Constanța, în doar două ore poți simți briza mării.

Temperatura de la Marea Neagră se situează între 26-28 de grade, iar apa mării este perfectă în lunile de vară astfel încât să te țină mai toată ziua la bălăceală.

Marea Neagra

 

Pentru cei mici, faptul că se vorbește limba română este un avantaj deoarece își pot face cu ușurință prieteni, pot participa la activități organizate pe plajă sau în resorturi.

Prețurile sunt accesibile mai ales dacă pachetele de vacanță sunt achiziționate din timp.

La Marea Neagră cei care își doresc tratamente cu nămol sau săruri naturale pot opta să meargă în Eforie, Neptun-Olimp și Saturn. Mulți turiști din străinătate și de peste tot din România cunosc beneficiile acestor cure atât de benefice sănătății.

Distracția este în toi vara, la malul mării. În fiecare stațiune de la Marea Neagră există o sumedenie de festivaluri pentru toate gusturile.

Dacă nu ai noroc de vreme prietenoasă, turiștii pot vizita în Constanța Delfinariul, Cazinoul și Portul Constanța.

Cât despre dezavantaje, din nefericire cei care locuiesc departe de litoral se pot confrunta cu timpul petrecut pe drum. Din lipsa autostrăzilor, o familie care pleacă din Oradea spre Constanța cu mașina personală poate să facă peste 12 ore pe drum. La acest „stres” se mai adaugă și prețul carburantului care în ultima perioadă a explodat (chiar dacă statul român a acordat o reducere).

De asemenea, sezonul estival este foarte scurt. Cei care aleg litoralul românesc se pot bucura de mare doar în perioada mai-septembrie.

Deși România are multe plaje, unele mai mari, altele mai mici, nici una nu a primit distincția „Blue Flag”, scrie Business24.

Avantaje Grecia

Grecia este, cu siguranță, una dintre cele mai frumoase țări din Europa. Relieful Greciei, o țară cu aproximativ 1400 de insule, din care 227 sunt locuite, a transformat Republica Elenă în destinația visată de milioane de turiști.

Printre avantaje se numără în primul rând costurile relativ scăzute, mai ales pe continent. Comparativ cu România, mulți turiști sunt de părere că o vacanță de 10 zile în Grecia costă mai puțin, însă au mult mai multe beneficii, fie că este vorba de mic-dejun inclus, fie că descriu curățenia de pe plaje sau din unitățile de cazare.

Localnicii din Grecia sunt extrem de prietenoși și primitori. Pun accent pe satisfacția clientului, sunt dispuși să devină ghizi turistici și le vorbesc oaspeților lor cu mândrie despre cultura și tradițiilor lor.

Ritmul vieții în Grecia este lent și relaxant.

Climatul mediteranean este adorat de mulțti turiști, mai ales că pot vizita Grecia pe tot parcursul anului.

Indiferent dacă ești un pasionat de istorie sau nu, Grecia găzduiește monumente minunate și situri incluse în patrimoniul UNESCO. În funcție de destinația aleasă, în Grecia poți vedea p mulțime de muzee, monumente sau orașe medievale.

Grecia se mândrește cu o mare varietate de alimente și băuturi, cu o gamă largă de vinuri grecești, băuturi alcoolice locale și mâncăruri cunoscute în întreaga lume. Poți savura fructe de mare proaspete și legume de sezon gătite cu o doză sănătoasă de ulei de măsline grecesc. O adevărată sărbătoare pentru papilele gustative.

Munți abrupți, plaje exotice, imaculate, cu ape cristaline, văi verzi, lacuri liniștite și păduri luxuriante, Grecia are de toate.

Nici distracția nu lipsește. De la insule petrecărețe precum Mykonos, Ios sau Zakynthos, la orașe cosmopolite precum Atena sau Salonic, Grecia abia dacă doarme.

Cu o coastă extinsă, Grecia are o multitudine de plaje care seduc pe toată lumea. De la plaje cu nisip la plaje cu pietriș, golfulețe izolate și golfuri liniștite, vei găsi întotdeauna un loc de unde să îți iei porția de vitamina D.

Datorită diversității peisajelor sale, pasionații de activități în aer liber pot avea parte de distracție. Surfing în Tinos, escaladarea rocilor geologice unice din Meteora, base jump în Zakynthos sau pur și simplu scufundări în golfulețe izolate și peșteri subacvatice fac din Grecia o destinație ideală.

Dezavantaje Grecia

Cât despre dezavantaje, unul dintre ele ar fi costul transportului și timpul petrecut pe drum. Cu toate acestea, mulți români aleg să facă acest sacrificiu, indiferent de destinația aleasă din Grecia pentru a se bucura din plin de avantajele scrise mai sus.

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot