Ce înseamnă plajele marcate cu „Blue flag”?

12.05.2022
Ce înseamnă plajele marcate cu „Blue flag”?

Blue Flag este unul dintre cele mai recunoscute steaguri de plajă din lume și un sinonim al coastelor curate și al apei oceanice transparente.

Spre deosebire de cele opt steaguri de siguranță pe plajă , Steagul Albastru este acordat fâșiilor de nisip, porturilor de agrement și operatorilor de navigație care urmează un set prestabilit de parametri ecologici.

Astăzi, ridicarea Steagul Albastru înseamnă oferirea unui nivel mai înalt de standard în ceea ce privește calitatea plajelor și a apei sărate. Interesant este că inițial a fost un simbol al unei inițiative de conștientizare a mediului.

Blue Flag, un început neobișnuit

Elevii francezi au fost invitați să scrie un mesaj și să-l pună într-o sticlă de plastic împreună cu numele lor și numele celei mai apropiate plaje. Aceste sticle au fost apoi colectate de armata franceză și aruncate în mare.

Ideea a fost ca mesajele să se întoarcă înapoi la țărm și să aterizeze în diferite puncte de-a lungul coastei. Scopul a fost de a evidenția problema aruncării deșeurilor în oceanele lumii și impactul pe care acest lucru îl are, nu doar la nivel local, ci și pentru comunitățile situate la kilometri distanță.

Din nefericire pentru elevi, foarte puține sticle au fost văzute vreodată. Dar într-un sens larg, această inițiativă a dus la crearea Steagului Albastru. Conceptul a fost prezentat Comisiei Europene în 1987, „Anul European al Mediului”.

În prima sa ediție, creatorii, Fundația pentru Educație pentru Mediu (FEE), au arborat Steagul Albastru pe 244 de plaje și 208 porturi din 10 națiuni, scrie Surfer Today.

Țări care arborează Steag Albastru

În 2001, Steagul Albastru European a devenit Steagul Albastru Internațional. De fapt, Africa de Sud a fost prima țară care a aderat la FEE în acel an, extinzându-și astfel misiunea la nivel mondial.

Întrucât FEE și Blue Flag nu mai erau doar europene, Fundația pentru Educație pentru Mediu a trebuit să se redenumească, pierzând ulterior ultimul său „e”, care înseamnă „european”.

Paradise Beach

Din 2001, multe țări din afara Europei au urmat exemplul Africii de Sud și s-au alăturat Steagul Albastru, făcându-l un program cu adevărat internațional.

Astăzi, 45 de țări sunt membre ale Steagul Albastru, iar aproximativ 4.560 de plaje oceanice și fluviale, porturi de agrement și operatori de turism arborează emblematica etichetă ecologică.

Certificare Blue Flag

Plajele cu steag albastru necesită o certificare oficială din partea Fundației pentru Educație pentru Mediu. FEE este o organizație non-guvernamentală, non-profit, care promovează dezvoltarea durabilă prin îmbunătățirea educației globale pentru mediu.

A fost înființată în 1981 în Țările de Jos și derulează cinci programe majore bazate pe eco: Green Key, Learning about Forests, Young Reporters, Eco-Schools și Blue Flag. Criteriile pentru plaje sunt lungi și destul de riguroase. Există 33 de linii directoare împărțite în patru capitole:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot