Cum arată plaja sălbatică de la Perișor, una dintre ultimele plaje „virgine” din România?

26.04.2021
Cum arată plaja sălbatică de la Perișor, una dintre ultimele plaje „virgine” din România?

Litoralul românesc este într-o continuă dezvoltare, iar marketingul a pus stăpânire pe o mare parte din cei 400 de km de litoral. Cu greu mai găsești zone naturale, nemodificate de oameni, unde să nu fii „deranjat” de civilizație. Una dintre aceste locații se găsește la confluenţa Deltei Dunării cu Marea Neagră, în judeţul Tulcea, și poartă numele de plaja Perișor.

Plaja Perișor, o plajă „virgină” cu apa verde

Plaja Perișor este una dintre puținele zone „virgine” din România. Plaja este ocolită de turiști care merg în special către celelalte plaje sălbatice: Corbu, Vadu, Tuzla. Administrația Rezervației Biosferei Deltei Dunării (ARBDD) consideră această plajă o zonă tampon între două arii protejate.

Cei care aleg să viziteze această regiune, trebuie să știe că se află în mijlocul pustietății. În anumite zile culoarea apei este verde, iar algele lipsesc cu desăvârșire. În zonă, nu există facilități moderne, precum: băuturi, mâncare, șezlonguri, umbrele etc. Deocamdată.

Cum ajungi la plaja Perișor?

Pentru a ajunge la plaja Perișor se merge cu barca pe niște canale știute doar de localnici. Aceasta se găsește la 30 de kilometri de localitatea Dunavăţul de Jos şi la 25 de kilometri de Gura Portiţei. Dunavăţu de Jos a început, în ultima vreme, să fie o zonă tot mai apreciată de turiști.

Oamenii aleg să meargă în această regiune, pentru frumusețea naturii, dar și pentru faptul că pot vizita, în decurs de câteva ore, mai multe obiective turistice precum, lacul Chiril, lacul Isac, lacul Uzlina, lacul Isăcel şi Gura Filatului.

Singura modalitate de a ajunge pe plaja Perișor este cu barca din Dunavățul de Jos. Localnicii sunt cei mai buni ghizi și până la destinație finală vă vor duce prin canalul Lipovenilor, canalul Dunavăţ, canalul Mustaca, canalul Dranov şi, în sfârşit, canalul Perişor. Potrivit localnicilor, pe vremea comunismului aici se găsea cel mai mare bazin piscicol din Delta Dunării.

Pe timpul lui Ceauşescu, aici era cel mai mare bazin piscicol din toată Delta, ‘puielniţă’, cum îi spunem noi. Munceau 300 de oameni. După 1998, când s-a desfiinţat Piscicola Murighiol, cherhanaua a ajuns pe mâna unor oameni de afaceri din Bucureşti. Dar e închisă de atunci. Totul s-a distrus, a povestit un localnic pentru Adevarul.ro.

Pentru cei care aleg să vină în zonă este bine de știut că plaja are doar câțiva metri lungime, apa este cristalină, nisipul este mai dur și plin de scoici, însă tocmai această sălbăticie o face să aibă un farmec aparte.

Foto: YouTube

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot