Povestea morunului de 675 de kilograme cu o vârstă de peste 100 de ani prins în Delta Dunării

16.06.2022
Povestea morunului de 675 de kilograme cu o vârstă de peste 100 de ani prins în Delta Dunării

Delta Dunării reprezintă locul unde peștele este la el acasă. Aici se află printre cei mai mari pești de apă dulce din Europa. Satul Sfântul Gheorghe din județul Tulcea este recunoscut în toată România, fiindcă cei mai mulți locuitori ai acestei așezări sunt pescari din tată-n fiu.

În această zonă este raiul sturionilor, o specie de pește care ajunge la o greutate impresionantă. De-a lungul timpului, în Deltă au fost prinși foarte mulți pești masivi, însă unul dintre ei a bătut mai multe recorduri. Un localnic, pe nume Eduard Acsente, a povestit, pentru adevarul.ro, cum în trecut echipa tatălui său a prins un morun de 675 de kilograme.

Îmi amintesc că echipa tatălui meu a prins un morun de 675 de kilograme, din pântecele căruia a scos 145 de kilograme de caviar. Aveam vreo 12 ani atunci, dar şi acum revăd monstrul, a povestit bărbatul, pentru sursa citată mai sus.

Sturionii pot fi prinși numai pe furtună

Potrivit pescarilor profesionişti, sturionii pot fi prinşi doar pe furtună şi cu unelte speciale. Aceștia călătoresc pe fundul Dunării cu viteze foarte mari și nu pot fi păcăliți așa ușor.

Ei călătoresc pe fundul Dunării, cu viteze foarte mari, de 70 de kilometri pe oră. Pentru a-i păcăli, pescarii montau pe stâlpi de lemn din salcâm înfipţi pe fundul apei, carmace, adică un şir de cârlige de 30-35 de centimetri. În trecerea lui, morunul se agăţa cu coada de aceste scule. Peştii se prindeau la adâncimi care variau între 2 şi 50 de metri, a mărturisit Eduard Acsente, pentru sursa citată mai sus.

Morunul este cel mai mare peşte de apă dulce din lume. Pentru a ajunge la o greutate de peste 600 de kilograme, un morun ar trebui să trăiască mai bine de 100 de ani, spun specialiștii. La nivel mondial, cel mai mare morun din istorie a fost prins pe Volga. Cât cântărea? „Doar” 1571 de kilograme. Pielea acestuia a fost conservată și este expusă la un muzeu din Rusia.

Morunii sunt pești solitari ce trăiesc pe fundul mărilor și râurilor. Aceștia pot coborî până la 180 de metri în profunzime. Depun icrele în cele mai profunde părți ale albiei râurilor, apoi se reîntorc în mare. Peștii alcătuiesc peste 80% din hrana morunului.

Printre cei mai mari pești care au fost capturați pe apele Dunării se numără un șalău de 21 de kilograme, un caras de 5,2 kilograme, un somn de 110 kilograme, o știucă de 18 kg sau un crap de 48 de kilograme.

Foto: Youtube.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot