Care este cel mai sănătos pește de consumat? Dar cel mai toxic?

07.02.2022
Care este cel mai sănătos pește de consumat? Dar cel mai toxic?

Peștele este o sursă slabă și sănătoasă de proteine, iar tipurile uleioase, cum ar fi somonul, tonul, sardinele, oferă acele grăsimi omega-3 sănătoase pentru inima și creier, de care probabil cu toții am auzit că ar trebui să le conțină dieta noastră, măcar de două ori pe săptămână.

Cu toate acestea, există unele riscuri asociate cu consumul de pește în mod regulat. Contaminanții precum mercurul și bifenilii policlorurați (PCB) își găsesc drumul în apa de la sol, lac și ocean din deșeurile noastre menajere și industriale și apoi în peștii care trăiesc acolo.

Care este cel mai sănătos pește de consumat?

Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) și Agenţia Federală pentru Hrană şi Medicamente a Statelor Unite (FDA) au emis linii directoare combinate pentru femeile de vârstă fertilă, femeile însărcinate și care alăptează și copii, scrie Eating Well.

Ei sfătuiesc aceste grupuri să evite peștii cu niveluri mai mari de contaminare cu mercur, cum ar fi rechinul, peștele-spadă sau macroul rege.

Iată care sunt peștii cei mai buni nu numai pentru că au profiluri excelente de nutriție și siguranță, ci și pentru că sunt ecologici – fiind prinși sau crescuți în mod responsabil și nu pescuiți excesiv.

1. Macrou de Atlantic. Această specie este un pește cu creștere rapidă, ceea ce înseamnă că se poate repopula cu ușurință și poate gestiona cantități mai mari de pescuit. Echipamentul folosit pentru a prinde macroul de Atlantic este eficient și nu poate provoca distrugeri majore de habitat, un alt motiv pentru care acest tip este o alegere prietenoasă cu oceanul. Acest pește cu aromă puternică este bogat în omega-3 sănătoși pentru inimă, o sursă bună de proteine.

2. Somon din Alaska prins sălbatic (inclusiv conservat). Somonul capturat sălbatic din Alaska are un conținut scăzut de contaminanți, inclusiv mercur și plumb, și provine din pescuit bine gestionat. De asemenea, somonul conservat nu este doar o sursă excelentă de grăsimi omega-3, ci și una dintre cele mai bune surse de calciu nelactate.

3. Sardine, Pacific (prinse în sălbăticie). Sardina minusculă și ieftină se înscrie pe multe liste de superalimente și din motive întemeiate. Conține aproape 1.200 mg de grăsimi omega-3 per porție și este unul dintre foarte, foarte puținele alimente care sunt în mod natural bogate în vitamina D.

Mulți pești din familia heringului sunt numiți în mod obișnuit sardine. Este, de asemenea, unul dintre puținele alimente bogate în calciu în mod natural, împachetând 33% din necesarul zilnic per porție.

4. Păstrăvul curcubeu (de crescătorie). Păstrăvul se situează sub somonul roz din conservă când vine vorba de conținutul de omega-3 și este o sursă bună de potasiu, seleniu și vitamina B6, oferind în același timp mai mult de o zi de vitamina B12. Păstrăvul de lac este o alternativă excelentă atunci când provine din locurile potrivite.

5. Hering. Heringul este un aliment de bază din dieta nordică și din motive întemeiate – are un conținut mai mare de omega-3 decât sardinele, păstrăvul și macroul. De asemenea, este o sursă excelentă de vitamina D și seleniu.

Care este cel mai toxic pește?

O serie de organizații de mediu au susținut eliminarea multor specii de pește din meniu, deoarece au niveluri mari de mercur și bifenili policlorurați (PCB). Aceștia sunt tonul roșu, somonul de atlantic sau biban de mare.

Și Pangasius este un pește extrem de toxic despre care s-a tot scris. In ciuda continutului sau scazut de proteine ​​si a nivelului sau chiar mai scazut de omega-3, pangasius nu este recomandat pentru concentrația mare de mercur. Pestele provine din raul Mekong din Vietnam unul dintre cele mai poluat datorită prezenței pesticidelor.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Subiectul caselor lui Iohannis este iarăși în prim-plan, după ce publicația Recorder a publicat un reportaj prin care se sugerează că actualul președinte al României își pregătește... citește tot