Unde trăiește peștele care poate „vedea” cu pielea?

04.09.2023
Unde trăiește peștele care poate „vedea” cu pielea?

Oamenii de știință au descoperit un pește care își schimbă culoarea pielii în funcție de mediul înconjurător. Acesta simte ceea ce este în jurul său și se folosește de niște celule speciale care detectează lumina de pe solzi „chiar și după ce moare”. Peștele-porc, căci despre el este vorba, poate astfel să ”vadă” cu pielea. O situație incredibilă, nu-i așa?

Cercetătorii au putut să înțeleagă mai bine comportamentul acestor pești și felul cum se adaptează mediului înconjurător, schimbându-și culoarea la piele. Studierea atentă a dus la concluzia că peștele-porc are foarte mare grijă de solzii săi. Trebuie precizat că mai sunt și alte creaturi care își schimbă culoarea pielii în funcție de mediul înconjurător, precum: calmarii, amfibienii și reptilele.

Se pare că peștele-porc își urmărește schimbarea proprieri culori, a declarat Lori Schweikert, una dintre persoanele care a analizat acest pește, potrivit independent.co.uk.

Schimbarea culorii la piele, o metodă de a scăpa de prădători

Viețuitoarele care își schimbă culoarea la piele în funcție de mediul înconjurător se ajută de această abilitate pentru a scăpa de prădători. Totodată, acest lucru îi ajută și în perioada împerecherii. Același lucru este valabil și pentru peștele-porc. Celulele de pe corpul său, numite cromatofore, care conțin pigmenți, cristale sau plăci reflectorizante minuscule, îi permite să-și schimbe rapid culoarea la piele, în câteva minute sau chiar mai puțin.

Peștele-porc trăiește în apele Oceanului Atlantic, din Brazilia până în Carolina de Nord, și a uimit cercetătorii din lumea întreagă cu abilitățile sale de camuflaj. Se pare că acesta este capabil să își schimbe culoarea de la alb la pestriț și la maro-roșcat în câteva milisecunde, pentru a se amesteca cu coralii, nisipul sau pietrele de pe fundul oceanului.

Oamenii de știință au rămas stupefiați, după ce au observat că peștele continuă să își schimbe culoarea chiar și după ce a murit. Dar cum este posibil așa ceva?

Prin examinarea morfologiei, fiziologiei și opticii fotorecepției dermice la peștele-porc (Lachnolaimus maximus), descriem un mecanism celular în care activitatea pigmentului cromatofor (adică, dispersia și agregarea) modifică lumina transmisă la receptorii SWS1 din piele, au susținut cercetătorii, potrivit sursei citate mai sus.

Foto: wikimedia.org

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot