Unde trăiește peștele care poate „vedea” cu pielea?

04.09.2023
Unde trăiește peștele care poate „vedea” cu pielea?

Oamenii de știință au descoperit un pește care își schimbă culoarea pielii în funcție de mediul înconjurător. Acesta simte ceea ce este în jurul său și se folosește de niște celule speciale care detectează lumina de pe solzi „chiar și după ce moare”. Peștele-porc, căci despre el este vorba, poate astfel să ”vadă” cu pielea. O situație incredibilă, nu-i așa?

Cercetătorii au putut să înțeleagă mai bine comportamentul acestor pești și felul cum se adaptează mediului înconjurător, schimbându-și culoarea la piele. Studierea atentă a dus la concluzia că peștele-porc are foarte mare grijă de solzii săi. Trebuie precizat că mai sunt și alte creaturi care își schimbă culoarea pielii în funcție de mediul înconjurător, precum: calmarii, amfibienii și reptilele.

Se pare că peștele-porc își urmărește schimbarea proprieri culori, a declarat Lori Schweikert, una dintre persoanele care a analizat acest pește, potrivit independent.co.uk.

Schimbarea culorii la piele, o metodă de a scăpa de prădători

Viețuitoarele care își schimbă culoarea la piele în funcție de mediul înconjurător se ajută de această abilitate pentru a scăpa de prădători. Totodată, acest lucru îi ajută și în perioada împerecherii. Același lucru este valabil și pentru peștele-porc. Celulele de pe corpul său, numite cromatofore, care conțin pigmenți, cristale sau plăci reflectorizante minuscule, îi permite să-și schimbe rapid culoarea la piele, în câteva minute sau chiar mai puțin.

Peștele-porc trăiește în apele Oceanului Atlantic, din Brazilia până în Carolina de Nord, și a uimit cercetătorii din lumea întreagă cu abilitățile sale de camuflaj. Se pare că acesta este capabil să își schimbe culoarea de la alb la pestriț și la maro-roșcat în câteva milisecunde, pentru a se amesteca cu coralii, nisipul sau pietrele de pe fundul oceanului.

Oamenii de știință au rămas stupefiați, după ce au observat că peștele continuă să își schimbe culoarea chiar și după ce a murit. Dar cum este posibil așa ceva?

Prin examinarea morfologiei, fiziologiei și opticii fotorecepției dermice la peștele-porc (Lachnolaimus maximus), descriem un mecanism celular în care activitatea pigmentului cromatofor (adică, dispersia și agregarea) modifică lumina transmisă la receptorii SWS1 din piele, au susținut cercetătorii, potrivit sursei citate mai sus.

Foto: wikimedia.org

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot