Video / Cum arată peștele care trăiește la cea mai mare adâncime?

06.04.2023
Video / Cum arată peștele care trăiește la cea mai mare adâncime?

Natura este plină de locuri și fenomene spectaculoase. Fundul oceanului reprezintă o zonă care ani de-a rândul nu a putut fi exploatată. În ultima perioadă, oamenii de știință au reușit să ajungă și acolo, datorită tehnologiilor prezente. Aceștia au reușit să filmeze la peste 8.000 de metri adâncime un pește, care își ducea viața nestingherit.

Peștele de pe fundul oceanului face parte din specia Pseudoliparis și a fost filmat la adâncimea de 8.336 de metri, cea mai mare adâncime la care a putut fi observat vreodată un pește. Zona unde acesta a fost surprins de camera de filmat se numește Groapa Izu-Ogasawara și se află la sud de Japonia. Cercetătorii sunt de părere că asta este limita maximă sau aproape de această limită la care un pește poate supraviețui, fiindcă peste 8.400 de metri ar fi imposibil.

Un nou record mondial

Oamenii de știință cred că acesta este un nou record mondial, fiindcă precedentul pește observat la o mare adâncime a fost în Groapa Marianelor, la 8.178 de metri, cu 158 de metri mai la suprafață decât cel observat în Groapa Izu-Ogasawara de la sud de Japonia.

Dacă acest record va fi doborât, ar fi doar cu mici diferențe, potențial de doar câțiva metri, a declarat profesorul Alan Jamieson pentru bbc.com.

Cercetătorii au reușit să ajungă la o asemenea adâncime cu o navă denumită DSSV Pressure Drop. Bineînțeles că fără echipaj uman, însă aceasta era dotată cu un sistem de camere profesioniste care a reușit să surprindă micul pește. Ba mai mult, la adâncimea de 8.022 de metri în Groapa Izu-Ogasawara au fost observați mai mulți pești, dovedind că aceștia pot trăi la adâncimi incredibile.

Cu ce se hrănesc peștii în adâncime?

Acest tip de pește, Pseudoliparis, s-a adaptat la condițiile dure din apele Arcticii și Antarcticii, reușind să supraviețuiască în condiții extreme, la o adâncime de peste 8 kilometri unde presiunea atmosferică este de 80 de megapascali, adică de 800 de ori mai mare decât la suprafața oceanului. Peștii reușesc să se descurce în asemenea condiții datorită corpului gelatinos, aceştia hrănindu-se cu crustacee minuscule prin aspiraţie.

Foto: bbc.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot