Video / Cum arată peștele care trăiește la cea mai mare adâncime?

06.04.2023
Video / Cum arată peștele care trăiește la cea mai mare adâncime?

Natura este plină de locuri și fenomene spectaculoase. Fundul oceanului reprezintă o zonă care ani de-a rândul nu a putut fi exploatată. În ultima perioadă, oamenii de știință au reușit să ajungă și acolo, datorită tehnologiilor prezente. Aceștia au reușit să filmeze la peste 8.000 de metri adâncime un pește, care își ducea viața nestingherit.

Peștele de pe fundul oceanului face parte din specia Pseudoliparis și a fost filmat la adâncimea de 8.336 de metri, cea mai mare adâncime la care a putut fi observat vreodată un pește. Zona unde acesta a fost surprins de camera de filmat se numește Groapa Izu-Ogasawara și se află la sud de Japonia. Cercetătorii sunt de părere că asta este limita maximă sau aproape de această limită la care un pește poate supraviețui, fiindcă peste 8.400 de metri ar fi imposibil.

Un nou record mondial

Oamenii de știință cred că acesta este un nou record mondial, fiindcă precedentul pește observat la o mare adâncime a fost în Groapa Marianelor, la 8.178 de metri, cu 158 de metri mai la suprafață decât cel observat în Groapa Izu-Ogasawara de la sud de Japonia.

Dacă acest record va fi doborât, ar fi doar cu mici diferențe, potențial de doar câțiva metri, a declarat profesorul Alan Jamieson pentru bbc.com.

Cercetătorii au reușit să ajungă la o asemenea adâncime cu o navă denumită DSSV Pressure Drop. Bineînțeles că fără echipaj uman, însă aceasta era dotată cu un sistem de camere profesioniste care a reușit să surprindă micul pește. Ba mai mult, la adâncimea de 8.022 de metri în Groapa Izu-Ogasawara au fost observați mai mulți pești, dovedind că aceștia pot trăi la adâncimi incredibile.

Cu ce se hrănesc peștii în adâncime?

Acest tip de pește, Pseudoliparis, s-a adaptat la condițiile dure din apele Arcticii și Antarcticii, reușind să supraviețuiască în condiții extreme, la o adâncime de peste 8 kilometri unde presiunea atmosferică este de 80 de megapascali, adică de 800 de ori mai mare decât la suprafața oceanului. Peștii reușesc să se descurce în asemenea condiții datorită corpului gelatinos, aceştia hrănindu-se cu crustacee minuscule prin aspiraţie.

Foto: bbc.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot