Ce este Groapa Marianelor și cum a fost descoperită?

23.08.2021
Ce este Groapa Marianelor și cum a fost descoperită?

Se știe că punctul cel mai înalt de pe Terra este vârful Everest, care are o altitudine de 8.848 de metri. La polul opus se situează Groapa Marianelor care, la o adâncime de 11.022 metri, reprezintă cel mai adânc punct din oceanul planetar.

Groapa Marianelor se află la nord de Ecuator, foarte aproape de Insulele Mariane care aparțin de Melanezia.

Locul se află la o distanță de aproximativ 2.000 de kilometri est de Insulele Filipine și la sud de insula Guam. La nord se continuă în groapa Bonin, care la rândul ei se continuă în nord în groapa Japoniei.

Ce adâncime are de fapt Groapa Marianelor?

Primele măsurători ale Gropii Marianelor au fost făcute în 1875, atunci când Marina Regală Britanică a folosit nava oceanografică britanică HMS Challenger pentru a efectua cercetări în acest loc. Cea mai mare adâncime înregistrată la acea vreme a fost de 8.184 metri.

După aproape opt decenii, în 1951, o altă navă cu același nume aparținând tot Marinei Regale a Regatului Unit, a revenit în zonă pentru noi măsurători.

Cu ajutorul unui sistem sonar, oceanografii englezi au descoperit o locație și mai adâncă, care avea o adâncime de 10.900 metri. Cel mai adânc punct din Groapa Marianelor a fost denumit „Challenger Deep” după numele navei care a efectuat măsurătorile.

La 23 ianuarie 1960, Groapa Marianelor a fost explorată de doi oceanografi renumiți la acea vreme, elvețianul Jacques Piccard și americanul Don Walsh.

Aceștia au coborât în batiscaf cu un submersibil autonom pentru cercetări oceanografice la mare adâncime. După o scufundarea cacre a durat 4 ore și 48 de minute, cei doi au atins adâncimea de 10.916 metri.

În sfârșit, în anul 2009, cercetătorii de la Institutul Oceanografic „Woods Hole” din Falmouth (Massachussetts, SUA) au izbutit cea mai adâncă scufundare cu ajutorul unui vehicul robotizat fără pilot, denumit „Nereus”. Acesta a atins o adâncime de 10.902 metri.

Se poate observa că fiecare expediție în Groapa Marianelor s-a soldat de fiecare dată cu alte măsurători. Explicația este una foarte simplă, și anume că groapa nu are un fund perfect plat pe cei câțiva zeci de kilometri lungime, ci prezintă numeroase denivelări.

Curiozități despre Groapa Marianelor

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot