Ce este Groapa Marianelor și cum a fost descoperită?

23.08.2021
Ce este Groapa Marianelor și cum a fost descoperită?

Se știe că punctul cel mai înalt de pe Terra este vârful Everest, care are o altitudine de 8.848 de metri. La polul opus se situează Groapa Marianelor care, la o adâncime de 11.022 metri, reprezintă cel mai adânc punct din oceanul planetar.

Groapa Marianelor se află la nord de Ecuator, foarte aproape de Insulele Mariane care aparțin de Melanezia.

Locul se află la o distanță de aproximativ 2.000 de kilometri est de Insulele Filipine și la sud de insula Guam. La nord se continuă în groapa Bonin, care la rândul ei se continuă în nord în groapa Japoniei.

Ce adâncime are de fapt Groapa Marianelor?

Primele măsurători ale Gropii Marianelor au fost făcute în 1875, atunci când Marina Regală Britanică a folosit nava oceanografică britanică HMS Challenger pentru a efectua cercetări în acest loc. Cea mai mare adâncime înregistrată la acea vreme a fost de 8.184 metri.

După aproape opt decenii, în 1951, o altă navă cu același nume aparținând tot Marinei Regale a Regatului Unit, a revenit în zonă pentru noi măsurători.

Cu ajutorul unui sistem sonar, oceanografii englezi au descoperit o locație și mai adâncă, care avea o adâncime de 10.900 metri. Cel mai adânc punct din Groapa Marianelor a fost denumit „Challenger Deep” după numele navei care a efectuat măsurătorile.

La 23 ianuarie 1960, Groapa Marianelor a fost explorată de doi oceanografi renumiți la acea vreme, elvețianul Jacques Piccard și americanul Don Walsh.

Aceștia au coborât în batiscaf cu un submersibil autonom pentru cercetări oceanografice la mare adâncime. După o scufundarea cacre a durat 4 ore și 48 de minute, cei doi au atins adâncimea de 10.916 metri.

În sfârșit, în anul 2009, cercetătorii de la Institutul Oceanografic „Woods Hole” din Falmouth (Massachussetts, SUA) au izbutit cea mai adâncă scufundare cu ajutorul unui vehicul robotizat fără pilot, denumit „Nereus”. Acesta a atins o adâncime de 10.902 metri.

Se poate observa că fiecare expediție în Groapa Marianelor s-a soldat de fiecare dată cu alte măsurători. Explicația este una foarte simplă, și anume că groapa nu are un fund perfect plat pe cei câțiva zeci de kilometri lungime, ci prezintă numeroase denivelări.

Curiozități despre Groapa Marianelor

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot