Ce este Groapa Marianelor și cum a fost descoperită?

23.08.2021
Ce este Groapa Marianelor și cum a fost descoperită?

Se știe că punctul cel mai înalt de pe Terra este vârful Everest, care are o altitudine de 8.848 de metri. La polul opus se situează Groapa Marianelor care, la o adâncime de 11.022 metri, reprezintă cel mai adânc punct din oceanul planetar.

Groapa Marianelor se află la nord de Ecuator, foarte aproape de Insulele Mariane care aparțin de Melanezia.

Locul se află la o distanță de aproximativ 2.000 de kilometri est de Insulele Filipine și la sud de insula Guam. La nord se continuă în groapa Bonin, care la rândul ei se continuă în nord în groapa Japoniei.

Ce adâncime are de fapt Groapa Marianelor?

Primele măsurători ale Gropii Marianelor au fost făcute în 1875, atunci când Marina Regală Britanică a folosit nava oceanografică britanică HMS Challenger pentru a efectua cercetări în acest loc. Cea mai mare adâncime înregistrată la acea vreme a fost de 8.184 metri.

După aproape opt decenii, în 1951, o altă navă cu același nume aparținând tot Marinei Regale a Regatului Unit, a revenit în zonă pentru noi măsurători.

Cu ajutorul unui sistem sonar, oceanografii englezi au descoperit o locație și mai adâncă, care avea o adâncime de 10.900 metri. Cel mai adânc punct din Groapa Marianelor a fost denumit „Challenger Deep” după numele navei care a efectuat măsurătorile.

La 23 ianuarie 1960, Groapa Marianelor a fost explorată de doi oceanografi renumiți la acea vreme, elvețianul Jacques Piccard și americanul Don Walsh.

Aceștia au coborât în batiscaf cu un submersibil autonom pentru cercetări oceanografice la mare adâncime. După o scufundarea cacre a durat 4 ore și 48 de minute, cei doi au atins adâncimea de 10.916 metri.

În sfârșit, în anul 2009, cercetătorii de la Institutul Oceanografic „Woods Hole” din Falmouth (Massachussetts, SUA) au izbutit cea mai adâncă scufundare cu ajutorul unui vehicul robotizat fără pilot, denumit „Nereus”. Acesta a atins o adâncime de 10.902 metri.

Se poate observa că fiecare expediție în Groapa Marianelor s-a soldat de fiecare dată cu alte măsurători. Explicația este una foarte simplă, și anume că groapa nu are un fund perfect plat pe cei câțiva zeci de kilometri lungime, ci prezintă numeroase denivelări.

Curiozități despre Groapa Marianelor

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot