Ar încăpea muntele Everest în Groapa Marianelor?

15.06.2022
Ar încăpea muntele Everest în Groapa Marianelor?

La o distanță de aproximativ 2.000 de kilometri est de Insulele Filipine se găsește Groapa Marianelor, considerat cel mai adânc punct din oceanul planetar. Zona are o adâncime de 11.022 de metri și a reprezentat mulți ani la rândul o curiozitate pentru oamenii de știință.

Groapa Marianelor a fost analizată de mai mulți cercetători, de-a lungul anilor, iar de fiecare dată s-a ajuns și mai adânc în ocean. Se poate observa că fiecare expediție s-a soldat cu alte măsurători. Explicația este una foarte simplă, și anume că groapa nu are un fund perfect plat pe cei câțiva zeci de kilometri lungime, ci prezintă numeroase denivelări.

În anul 2009, cercetătorii de la Institutul Oceanografic „Woods Hole” din Falmouth (Massachussetts, SUA) au izbutit cea mai adâncă scufundare cu ajutorul unui vehicul robotizat fără pilot, denumit „Nereus”. Acesta a atins o adâncime de 10.902 de metri.

De cealaltă parte, muntele Everest este cel mai înalt punct de pe Pământ. Potrivit specialiștilor, vârful atinge o înălțime de 8.848 de metri. Acesta se găsește în munții Himalaya din Nepal. Natura este atât de vitregă în această zonă încât avioanele nu zboară peste Everest. Aeronavele pot zbura la altitudini de până la 12.000-13.000 de metri, în timp ce unele pot atinge chiar dublul înălțimii Everestului, așa cum este cazul unui Boeing-747. Cu toate acestea, culoarele de zbor ale avioanelor comerciale nu trec pe deasupra Everestului deoarece munții creează o vreme de neiertat.

Ar putea intra muntele Everest în Groapa Marianelor?

Groapa Marianelor este o depresiune în formă de C pe fundul oceanului spre sudul Japoniei, lângă Guam. Cel mai adânc loc se numește Challenger Deep. Se estimează că are puțin peste 11.000 de metri adâncime. Muntele Everest, la 8.848 de metri înălțime, ar putea încăpea cu ușurință în interiorul celui mai adânc punct, Challenger Deep. Așadar, muntele Everest ar putea intra în Groapa Marianelor și ar mai rămâne, astfel, apă pe încă vreo 2.200 de metri deasupra vârfului.

Curiozități despre Groapa Marianelor

Foto: kanald.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot