Care este cel mai înalt munte din lume și unde se află?

24.05.2021
Care este cel mai înalt munte din lume și unde se află?

Munții Himalaya sunt cei mai tineri de pe glob, dar și cei mai înalți. Acest sistem muntos se întinde din Pakistan până în India, China, Nepal și Bhutan. Aici,  întâlnim cele mai înalte vârfuri, precum Vârful Everest (8.848 m), K2 (8.611 m), Kangchenjunga (8.586 m), Makalu (8.462 m), Lhotse (8.516 m), Cho Oyu (8.201 m), Manaslu (8.156 m), Dhaulagiri (8.167 m), Nanga Parbat (8.125 m), Annapurna (8.091 m).

Cel mai înalt munte din lume

Cel mai înalt munte din lume este Vârful Everest. Până de curând, înălțimea acestuia măsura 8.848m, însă ultimele calcule au arătat că acesta este cu 0,86 m mai mare. Așadar, noua înălțime a Muntelui Everest este de 8.848,86 m.

Înălțimea de 8.848 m pe care o folosise Nepalul pentru Muntele Everest a fost determinată de Studiul Indiei din anul 1954, dar pentru prima dată țara a efectuat acum propria măsurare a vârfului. Patru topografi nepalezi au petrecut doi ani de pregătire pentru această misiune, înainte de a se îndrepta spre vârf.

Așa arată priveliștea de pe Vârful Everest

 

Înălțimile munților sunt măsurate cu nivelul mediu al mării ca bază. Deci, nu se poate spune exact unde este partea de jos a muntelui. Topografii nepalezi au folosit Golful Bengal ca nivel al mării, dar cei indieni au cercetat un punct mai aproape de Everest, lângă granița India-Nepal, dinspre golf, și au putut să ofere topografilor nepalezi înălțimea în acel punct.

De acolo, Nepal a construit o rețea de stații care se întinde pe aproape 250 km până în punctul în care Everest devine vizibil pentru prima dată, creând un lanț de puncte pe care le-ar putea măsura și adăuga. Oficial, noua înălțime a Vârfului Everest este de 8.848,86 m.

Flora și fauna pe muntele Everest

Din cauza altitudinii foarte mare, flora și fauna sunt sărace pe muntele Everest. La altitudini înalte puține forme de viață pot fi văzute, însă cercetătorii au descoperit un păianjen micuț numit Euophrys omnisuperstes, până la altitudini de 6.700 m. Acești păianjeni se hrănesc cu insecte înghețate aduse de vânt și trăiesc în crevase. Cercetătorii au mai văzut gâsca cu capul vărgat, dar și corbul care a fost observat până la altitudini de 7.920 m, hrănindu-se cu resturi de mâncare sau chiar cu cadavre, rămase în urma expedițiilor.

De ce nu este Vârful Everest cel mai înalt din lume?

Majoritatea oamenilor știu că Vârful Everest este cel mai înalt din lume, însă acest lucru este parțial adevărat. De ce doar parțial? Pentru că este important de unde începe măsurătoarea celui mai înalt munte de pe Terra. Așadar, nu Muntele Himalaya (8.848,86) deţine cea mai mare înălţime din lume. Cel mai înalt munte este Mauna Kea din Hawaii cu un record de 9.170 m. Primul, muntele Everest, este cel mai înalt de pe uscat, însă măsurat de la baza sa de pe fundul oceanului, muntele hawaian este cel mai înalt. Totuși, oamenii de știință calculează înălțimile culmilor muntoase de la nivelul 0, adică de la nivelul mării.

Muntele Mauna Kea

 

Din cei 9.170 metri ai Muntelui Mauna Kea, „doar” 4.205 metri sunt la suprafața Oceanului Pacific. Spre deosebire de Everest, care este „în creștere”, Mauna Kea scade în fiecare an cu 0.02 mm. La bază, Mauna Kea este un vulcan inactiv, ultima sa erupție datând de acum mai bine de 4.600 de ani. Acesta este, de altfel, singurul vulcan hawaiian care prezintă urme ale glaciațiunii.

Totuși, Mauna Kea este cel mai mare munte de pe Glob din punct de vedere al volumului și al suprafeței acoperite. Există voci ale oamenilor de știință care susțin că Mauna Kea ar avea peste 17.000 de metri, dar 8.000 de metri nu pot fi încă explorați.

Foto: Wikipedia.org și redbull.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot