E adevărat că muntele Everest e mai înalt decât la ultima măsurătoare?

06.04.2021
E adevărat că muntele Everest e mai înalt decât la ultima măsurătoare?

Cel mai înalt munte din lume, Muntele Everest, este cu 0,86 m mai mare decât se calculase anterior, au anunțat oficialii din Nepal și China. Până în prezent, măsurătorile celor două țări difereau. Noua înălțime este de 8.848,86 m.

Muntele Everest, cel mai înalt din lume

Măsurarea oficială anterioară a Chinei, de 8.844,43 m, a pus muntele cu aproape patru metri mai jos decât măsurătoarea Nepalului. Everest se află la granița dintre China și Nepal, iar alpiniștii îl escaladează din ambele părți.

Oficialii ministerului de externe și departamentului de anchetă din Nepal au declarat că topografii din ambele țări s-au coordonat pentru a conveni asupra noii înălțimi. Acordul de a anunța împreună noua măsurare a celui mai înalt punct al Pământului a fost încheiat în timpul vizitei președintelui chinez Xi Jinping în capitala Nepalului, Kathmandu, de acum doi ani.

De ce exista această diferența a muntelui Everest?

Autoritățile chineze au spus anterior că Muntele Everest ar trebui măsurat la înălțimea stâncii sale, în timp ce autoritățile nepaleze au susținut că ar trebui inclusă și zăpada de pe vârf. Topografii chinezi au comunicat înălțimea după ce au măsurat muntele în 2005.

Oficialii guvernamentali ai Nepalului au declarat pentru BBC în 2012 că sunt supuși presiunii din partea Chinei să accepte înălțimea chineză și, prin urmare, au decis să meargă pentru o nouă măsurătoare pentru a „stabili recordul definitiv pentru o dată pentru totdeauna”.

Înălțimea de 8.848 m pe care o folosise Nepalul pentru Muntele Everest a fost determinată de Studiul Indiei din 1954, dar pentru prima dată țara a efectuat acum propria măsurare a vârfului. Patru topografi nepalezi au petrecut doi ani de pregătire pentru această misiune, înainte de a se îndrepta spre vârf.

De ce s-a pus la îndoială înălțimea?

Unii geologi au sugerat că un cutremur major în 2015 ar fi putut avea un impact asupra înălțimii Muntelui Everest. Cutremurul cu magnitudinea 7,8 a ucis aproape 9.000 de oameni în Nepal și a provocat o avalanșă care a îngropat părți din tabăra de bază la munte. Cel puțin 18 alpiniști au fost uciși.

Everest
Vârful Everest

Unii geologi au spus că seismul ar fi putut cauza scăderea calotei de zăpadă a Everestului. Oamenii de știință au descoperit că unele vârfuri din Himalaya, cum ar fi Langtang Himal, în cea mai mare parte la nord de Kathmandu și aproape de epicentru, s-au redus în înălțime cu aproximativ un metru după cutremur.

Alții au susținut că Muntele Everest, la fel ca alte vârfuri din Himalaya, ar fi putut crește de-a lungul timpului din cauza plăcilor tectonice în mișcare pe care este așezat. Dar experții spun că seismele majore pot duce la inversarea acestui proces.

Cum a fost re-măsurat Muntele Everest?

Înălțimile munților sunt măsurate cu nivelul mediu al mării ca bază. Deci, este nu se poate spune exact unde este partea de jos a muntelui.

Nepal a folosit Golful Bengal ca nivel al mării, dar India a cercetat un punct mai aproape de Everest, lângă granița India-Nepal, dinspre golf, și a putut să ofere topografilor nepalezi înălțimea în acel punct.

De acolo, Nepal a construit o rețea de stații care se întinde pe aproape 250 km până în punctul în care Everest devine vizibil pentru prima dată, creând un lanț de puncte pe care le-ar putea măsura și adăuga. Inspectorii chinezi, potrivit publicației China Daily, au folosit Marea Galbenă în provincia Shandong din est ca bază la nivelul mării.

 

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising