Este adevărat că reprezentanții chinezi „au tăiat” 3 metri din Vârful Everest?

09.12.2020
Este adevărat că reprezentanții chinezi „au tăiat” 3 metri din Vârful Everest?

Aflat în Munții Himalaya, Vârful Everest este considerat cel mai înalt punct de pe Glob. Potrivit specialiștilor, vârful atinge o înălțime de 8.848 m. Cu toate acestea, reprezentanții Chinei și Nepalului au o divergență în ceea ce privește această cifră. Pentru prima dată, cele două țări au analizat împreună muntele și urmează să anunțe adevărata înălțime a celui mai înalt vârf din lume.

Reprezentanții statului Nepal sunt de acord cu datele înaintate de indieni, în anul 1955, care spuneau că Vârful Everest are 8.848 de metri înălțime. În schimb, chinezii consideră că înălțimea Everestului este mai mică cu 3 metri și ceva, având doar 8.844,43 metri. Această diferență este considerată a fi stratul de zăpadă care se găsește în vârf.

Prakash Joshi, directorul general al Departamentului de Studii Nepaleze, anunțat că țara sa a făcut noi măsurători, împreună cu China, asupra Vârfului Everest. Totul a fost realizat virtual, iar noile date oficiale vor fi acceptate de toată lumea. ”Ceea ce vom anunța noi va fi înălțimea comun acceptată în întreaga lume”, au spus nepalezii, potrivit en24.news. Chinezii consideră că seismul de 7,5 grade pe scara Richter, din anul 2015, ar fi modificat înălțimea Vârfului Everest.

Cine a cucerit pentru prima dată Vârful Everest?

Munții Himalaya reprezintă cel mai înalt sistem muntos de pe planetă, Vârful Everest fiind considerat „acoperișul lumii”. Primii oameni care au ajuns până în vârf au fost Sir Edmund Hillary și șerpașul Tenzing Norgay, pe 29 mai 1953, la ora 11:30 dimineața (ora locală). Alpiniștii au fost întotdeauna fascinanți de Munții Himalaya și cucerirea Vârfului Everest reprezintă pentru ei testul suprem.

Așa trebuie să fii echipat dacă vrei să urci pe cel mai înalt vârf muntos din lume

 

În anul 1995, un român ajungea pe Everest. Pe data de 17 mai, Constantin Lăcătușu, originar din Piatra Neamț, devenea, în mod oficial, primul alpinist român care a urcat pe cel mai înalt punct de pe Glob. Fără șerpaș și, o bună parte din drum, fără oxigen.

Constantin Lăcătușu nu s-a oprit aici. El a devenit singurul român care a urcat pe cele mai înalte vârfuri ale celor șapte continente. (Elbrus-5.642 m, Kilimanjaro – 5.895 m, Everest – 8.848 m, Aconcagua – 6.962 m, McKinley 6.194 m, Puncak Jaya 4.884 m și Masivul Vinson 4.897 m).

Curiozități despre Vârful Everest

Așa arată priveliștea de pe Vârful Everest

 

Foto: Wikipedia și redbull.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot