De ce Edmund Hillary ar putea să NU FIE primul om care a urcat pe Everest?

18.02.2025
De ce Edmund Hillary ar putea să NU FIE primul om care a urcat pe Everest?

Primul om din istorie care a cucerit Everestul a fost Edmund Hillary, un alpinist originar din Noua Zeelandă. Alături i-a fost şerpașul Tenzing Norgay. Hillary a atins vârful de 8848 m pe data de 29 mai 1953 la ora 11:30 dimineața (ora locală). Totuși, un alpinist care a efectuat expediția cu 29 de ani înainte ar putea să fie primul om care a ajuns pe „acoperișul lumii”.

George Mallory și Andrew Irvine, primii oameni pe Everest

Pe 8 iunie 1924, alpinistul britanic George Mallory și Andrew Comyn „Sandy” Irvine, un alpinist fără experiență care avea doar 22 de ani, au fost văzuți la mai puțin de 300 de metri de vârful muntelui Everest — apoi nu au mai fost văzuți niciodată.

Bărbații încercau să devină primii care ajung pe vârful celui mai înalt munte din lume, dar pentru că au dispărut în timpul încercării, nimeni nu știe dacă au reușit vreodată.

Corpul lui Mallory a fost găsit în anul 1999 cu răni care sugerează că a murit din pricina unei căderi, dar rămășițele lui Irvine nu au fost localizate. Asta până la finalul anului 2024.

În septembrie 2024, o echipă de la National Geographic explora un ghețar sub fața de nord a muntelui Everest când au văzut o cizmă maro din piele în gheață. Pe șoseta cusută stătea gravat numele „A.C. Irvine”. Acest lucru înseamnă că și cadavrul alpinistului ar putea fi în apropiere.

„Dacă Sandy ar fi căzut pe faţa de nord, rămăşiţele lui sau trupul lui ar putea fi undeva aproape de aici”, a declarat fotograful şi regizorul echipei de filmare Jimmy Chin pentru National Geographic.

Experții spun că descoperirea cadavrului putea oferi indicii dacă Irvine și partenerul său de alpinism, George Mallory, au ajuns sau nu în vârf. Este posibil ca decesul să fi survenit la întoarcere, scrie site-ul allthatsinteresting.com.

Se pare că Irvine avea o cameră foto cu el care poate conține fotografii care dovedesc că bărbații au ajuns pe vârf cu aproape 30 de ani înaintea lui Edmund Hillary.

Fotografia soției lui Mallory, un alt indiciu

Fiica lui Mallory spusese întotdeauna că Mallory purta o fotografie a soției sale cu intenția de a o lăsa pe vârf când va ajunge pe Everest. Niciodată  nu a fost găsită o astfel de fotografie la cadavrul descoperit în anul 1999.

Mai mult, ochelarii de soare ai lui Mallory erau în buzunar când a fost găsit cadavrul, ceea ce indică faptul că a murit noaptea. Cu siguranță ascensiunea pe vârf a fost făcută în miezul zilei.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot