Senzațional! Cum arată harta Oceanului Atlantic? Ce se găsește pe fundul oceanului?

23.11.2022
Senzațional! Cum arată harta Oceanului Atlantic? Ce se găsește pe fundul oceanului?

Suprafața Pământului s-a tot schimbat de-a lungul timpului, fiind formate noi continente ca urmare a mișcărilor tectonice. Lumea din prezent este mult schimbată față de ceea ce era în trecut. O parte necunoscută, încă neexplorată complet o reprezintă lumea acvatică, în special cea a oceanelor.

Oceanul Atlantic acoperă aproximativ 20% din suprafața Terrei și este al doilea ocean ca mărime de pe Pământ după Oceanul Pacific. Istoricii presupun că acesta s-ar fi format acum aproximativ 174 de milioane de ani, când placa americană din supercontinentul Pangeea s-a îndepărtat de supercontinentul Afro-Eurasia.

Cercetătorii au explorat Oceanul Atlantic, de-a lungul timpului, și au încercat să îi descifreze misterele din adâncuri. Astfel că, în anul 1986, a fost realizată o hartă a fundului Oceanului Atlantic, după mai multe scufundări realizate de către Bruce Heezen și Marie Tharp. Harta a fost desenată de către Heinrich Berann.

Cum arată Oceanul Atlantic în adâncuri?

Marie Tharp (1920–2006) a fost un geolog și cartograf oceanografic american care, în parteneriat cu Bruce Heezen, a creat prima hartă științifică a fundului Oceanului Atlantic. Lucrările lui Tharp au dezvăluit prezența crestei atlantice medii, provocând o schimbare de paradigmă în știința Pământului, care a condus la acceptarea teoriilor plăcilor tectonice și a derivei continentale.

Cresta „Mid-Atlantic” este o creastă mijlocie a oceanului, o placă tectonică divergentă situată de-a lungul podelei Oceanului Atlantic și o parte din cel mai lung lanț muntos din lume. În Atlanticul de Nord, aceasta separă plăcile eurasiatice de cele nord-americane, iar în Atlanticul de Sud separă plăcile africane de cele sud-americane. Deși creasta „Mid-Atlantic” este în mare parte o caracteristică subacvatică, mai multe porțiuni din ea au suficientă altitudine pentru a se înălța deasupra nivelului mării. Cea mai bună dovadă o reprezintă insula Islanda, , care este o secțiune din această creastă, cunoscută la nivel științific și sub numele de Creasta Reykjanes. „Mid-Atlantic” se extinde cu aproximativ 2,5 centimetri pe an ca urmare a mișcărilor tectonice, potrivit researchgate.net.

Oamenii de știință consideră că peste aproximativ 247 de milioane de ani Oceanul Pacific va fi înghițit de Oceanul Atlantic. Acesta din urmă este într-un continuu proces de expansiune în timp ce Oceanul Pacific se micșorează pe zi ce trece. Evenimentul va avea loc din cauza faptului că placa tectonică americană se va depărta din ce în ce mai mult de continentele Africa și Europa, iar Oceanul Atlantic va avea, astfel, dimensiuni din ce în ce mai mari.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot