Senzațional! Cum arată harta Oceanului Atlantic? Ce se găsește pe fundul oceanului?

23.11.2022
Senzațional! Cum arată harta Oceanului Atlantic? Ce se găsește pe fundul oceanului?

Suprafața Pământului s-a tot schimbat de-a lungul timpului, fiind formate noi continente ca urmare a mișcărilor tectonice. Lumea din prezent este mult schimbată față de ceea ce era în trecut. O parte necunoscută, încă neexplorată complet o reprezintă lumea acvatică, în special cea a oceanelor.

Oceanul Atlantic acoperă aproximativ 20% din suprafața Terrei și este al doilea ocean ca mărime de pe Pământ după Oceanul Pacific. Istoricii presupun că acesta s-ar fi format acum aproximativ 174 de milioane de ani, când placa americană din supercontinentul Pangeea s-a îndepărtat de supercontinentul Afro-Eurasia.

Cercetătorii au explorat Oceanul Atlantic, de-a lungul timpului, și au încercat să îi descifreze misterele din adâncuri. Astfel că, în anul 1986, a fost realizată o hartă a fundului Oceanului Atlantic, după mai multe scufundări realizate de către Bruce Heezen și Marie Tharp. Harta a fost desenată de către Heinrich Berann.

Cum arată Oceanul Atlantic în adâncuri?

Marie Tharp (1920–2006) a fost un geolog și cartograf oceanografic american care, în parteneriat cu Bruce Heezen, a creat prima hartă științifică a fundului Oceanului Atlantic. Lucrările lui Tharp au dezvăluit prezența crestei atlantice medii, provocând o schimbare de paradigmă în știința Pământului, care a condus la acceptarea teoriilor plăcilor tectonice și a derivei continentale.

Cresta „Mid-Atlantic” este o creastă mijlocie a oceanului, o placă tectonică divergentă situată de-a lungul podelei Oceanului Atlantic și o parte din cel mai lung lanț muntos din lume. În Atlanticul de Nord, aceasta separă plăcile eurasiatice de cele nord-americane, iar în Atlanticul de Sud separă plăcile africane de cele sud-americane. Deși creasta „Mid-Atlantic” este în mare parte o caracteristică subacvatică, mai multe porțiuni din ea au suficientă altitudine pentru a se înălța deasupra nivelului mării. Cea mai bună dovadă o reprezintă insula Islanda, , care este o secțiune din această creastă, cunoscută la nivel științific și sub numele de Creasta Reykjanes. „Mid-Atlantic” se extinde cu aproximativ 2,5 centimetri pe an ca urmare a mișcărilor tectonice, potrivit researchgate.net.

Oamenii de știință consideră că peste aproximativ 247 de milioane de ani Oceanul Pacific va fi înghițit de Oceanul Atlantic. Acesta din urmă este într-un continuu proces de expansiune în timp ce Oceanul Pacific se micșorează pe zi ce trece. Evenimentul va avea loc din cauza faptului că placa tectonică americană se va depărta din ce în ce mai mult de continentele Africa și Europa, iar Oceanul Atlantic va avea, astfel, dimensiuni din ce în ce mai mari.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
În anul 1992, Michael Jackson punea România pe harta lumii după ce alegea țara care doar ieșise din comunism destinația pentru unul dintre concertele sale din turneul „Dangerous World... citește tot
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ofertă de 50 de milioane de dolari!
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ...
În anul 1962, un bărbat de 37 de ani din Anglia pe nume Brendon Grimshaw a demisionat brusc. Brendon Grimshaw lucra ca redactor la o publicație din Dewsbury din Yorkshire, Anglia. Cu banii pe... citește tot
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Au trecut patru ani de când Luxemburg a decis ca toate formele de transport public – inclusiv autobuzele, trenurile și tramvaiele – să fie gratuite atât pentru rezidenți, cât și pentru... citește tot