Ce s-ar întâmpla pe Pământ dacă nu ar exista gravitație?

15.12.2021
Ce s-ar întâmpla pe Pământ dacă nu ar exista gravitație?

Pământul este a treia planetă de la Soare și singură cunoscută, până în prezent, care poate susține viață inteligentă. De-a lungul timpului, Terra a fost analizată de mari personalități ale omenirii, precum Albert Einstein sau Isaac Newton, încercând să deslușească tainele acesteia și ale Universului.

Una din întrebările care a dus la cercetarea și mai amănunțită a planetei noastre a fost: „Ce s-ar întâmpla pe Pământ dacă nu ar exista gravitație?”. Răspunsul este unul înfricoșător și ar trebui să schimbe percepția oamenilor despre viață.

Cum ar arăta Pământul dacă nu ar fi gravitație?

Gravitația nu se schimbă niciodată pe Pământ. Potrivit specialiștilor în fizică, dacă aceasta ar suferi și cea mai mică schimbare de valoare ar avea un impact devastator asupra a tot ceea ce există pe pământ, fiindcă totul a fost realizat la valoarea gravitației existente.

Pe Terra, gravitația are valoarea de 9,807 m/s², ea fiind cea care dă greutate obiectelor fizice. Pentru a înțelege mai bine cum funcționează aceasta, trebuie specificat că gravitațiea este forța de atracție între oricare doi atomi.

Motivul pentru care gravitația de pe Pământ nu se schimbă niciodată este că masa planetei este constantă. Singura modalitate de a schimba brusc gravitația ar fi schimbarea masei Terrei, iar acest lucru nu se va întâmpla prea curând.

Dar să ignorăm fizica și să ne imaginăm că, într-o zi, gravitația planetei s-ar opri. Acest eveniment ar fi catastrofal, fiindcă depindem de gravitație pentru a susține atât de multe lucruri, precum mașini, oameni, mobilier și așa mai departe. Tot ceea ce nu este fixat pe loc nu ar avea niciun motiv să stea la sol și ar începe să plutească.

Trebuie specificat că gravitația este cea care ține atmosfera pe loc, altfel s-ar împrăștia în spațiu. Totodată, apa din oceane, lacuri și râuri nu ar mai sta la sol și ar pluti. Aceasta este problema pe care o are luna, fiindcă aceasta nu are suficientă gravitație pentru a menține o atmosferă în jurul ei, așa că este aproape într-un vid . Fără atmosferă, orice ființă vie ar muri imediat și orice lichid ar fierbe în spațiu.

Dacă gravitația s-ar dubla brusc, ar fi aproape la fel de rău, pentru că totul ar fi de două ori mai greu. Casele, podurile, zgârie-norii, picioarele mesei, coloanele de susținere și așa mai departe sunt toate dimensionate pentru gravitația normală. Majoritatea structurilor s-ar prăbuși destul de repede dacă ai dubla sarcina asupra lor. Copacii și plantele ar avea probleme. Liniile electrice ar avea probleme. Presiunea aerului s-ar dubla și asta ar avea un efect mare asupra vremii, potrivit science.howstuffworks.com.

Ce este gravitația?

Gravitația este descrisă cu mai multă precizie de „Teoria generală a relativității” (propusă de Albert Einstein în 1915), care descrie gravitația nu ca o forță, ci ca o consecință a curburii spațiu-timpului cauzată de distribuția inegală a masei. Cu toate acestea, pentru majoritatea aplicațiilor, gravitația este bine aproximată de „Legea atracției universale” a lui Isaac Newton, care descrie gravitația ca o forță care face ca oricare două corpuri să fie atrase unele de altele cu o forță direct proporțională cu produsul maselor lor și invers proporțională cu pătratul distanței dintre ele, potrivit Wikipedia.org.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Care este pluralul la căpșună? Cum se spune corect, căpșuni sau căpșune?
Care este pluralul la căpșună? Cum se spune corect, căpșuni sau căpșune?
Fructul roșu cu gust dulceag este unul dintre preferatele românilor și nu numai. În fiecare an, începutul verii este îndulcit de venirea în grădini și piețe a căpșunilor. Fie că sunt... citește tot
De ce italienii nu rup pastele, în două, atunci când le gătesc?
De ce italienii nu rup pastele, în două, atunci când le gătesc?
Italia este renumită în toată lumea pentru gastronomie sa delicioasă. Pizza și pastele sunt considerate două preparate tradiționale italienești, având în spate o istorie bogată. Acestea... citește tot
Ce sunt Rusaliile?
Ce sunt Rusaliile?
Ritualurile creștine sunt sărbătorite cu sfințenie de către credincioșii din țara noastră. Astfel că după Nașterea, Moartea, Învierea și Înălțarea lui Iisus Hristos, mai este o zi... citește tot