Ce s-ar întâmpla pe Pământ dacă nu ar exista gravitație?

15.12.2021
Ce s-ar întâmpla pe Pământ dacă nu ar exista gravitație?

Pământul este a treia planetă de la Soare și singură cunoscută, până în prezent, care poate susține viață inteligentă. De-a lungul timpului, Terra a fost analizată de mari personalități ale omenirii, precum Albert Einstein sau Isaac Newton, încercând să deslușească tainele acesteia și ale Universului.

Una din întrebările care a dus la cercetarea și mai amănunțită a planetei noastre a fost: „Ce s-ar întâmpla pe Pământ dacă nu ar exista gravitație?”. Răspunsul este unul înfricoșător și ar trebui să schimbe percepția oamenilor despre viață.

Cum ar arăta Pământul dacă nu ar fi gravitație?

Gravitația nu se schimbă niciodată pe Pământ. Potrivit specialiștilor în fizică, dacă aceasta ar suferi și cea mai mică schimbare de valoare ar avea un impact devastator asupra a tot ceea ce există pe pământ, fiindcă totul a fost realizat la valoarea gravitației existente.

Pe Terra, gravitația are valoarea de 9,807 m/s², ea fiind cea care dă greutate obiectelor fizice. Pentru a înțelege mai bine cum funcționează aceasta, trebuie specificat că gravitațiea este forța de atracție între oricare doi atomi.

Motivul pentru care gravitația de pe Pământ nu se schimbă niciodată este că masa planetei este constantă. Singura modalitate de a schimba brusc gravitația ar fi schimbarea masei Terrei, iar acest lucru nu se va întâmpla prea curând.

Dar să ignorăm fizica și să ne imaginăm că, într-o zi, gravitația planetei s-ar opri. Acest eveniment ar fi catastrofal, fiindcă depindem de gravitație pentru a susține atât de multe lucruri, precum mașini, oameni, mobilier și așa mai departe. Tot ceea ce nu este fixat pe loc nu ar avea niciun motiv să stea la sol și ar începe să plutească.

Trebuie specificat că gravitația este cea care ține atmosfera pe loc, altfel s-ar împrăștia în spațiu. Totodată, apa din oceane, lacuri și râuri nu ar mai sta la sol și ar pluti. Aceasta este problema pe care o are luna, fiindcă aceasta nu are suficientă gravitație pentru a menține o atmosferă în jurul ei, așa că este aproape într-un vid . Fără atmosferă, orice ființă vie ar muri imediat și orice lichid ar fierbe în spațiu.

Dacă gravitația s-ar dubla brusc, ar fi aproape la fel de rău, pentru că totul ar fi de două ori mai greu. Casele, podurile, zgârie-norii, picioarele mesei, coloanele de susținere și așa mai departe sunt toate dimensionate pentru gravitația normală. Majoritatea structurilor s-ar prăbuși destul de repede dacă ai dubla sarcina asupra lor. Copacii și plantele ar avea probleme. Liniile electrice ar avea probleme. Presiunea aerului s-ar dubla și asta ar avea un efect mare asupra vremii, potrivit science.howstuffworks.com.

Ce este gravitația?

Gravitația este descrisă cu mai multă precizie de „Teoria generală a relativității” (propusă de Albert Einstein în 1915), care descrie gravitația nu ca o forță, ci ca o consecință a curburii spațiu-timpului cauzată de distribuția inegală a masei. Cu toate acestea, pentru majoritatea aplicațiilor, gravitația este bine aproximată de „Legea atracției universale” a lui Isaac Newton, care descrie gravitația ca o forță care face ca oricare două corpuri să fie atrase unele de altele cu o forță direct proporțională cu produsul maselor lor și invers proporțională cu pătratul distanței dintre ele, potrivit Wikipedia.org.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot