Ce s-ar întâmpla pe Pământ dacă nu ar exista gravitație?

15.12.2021
Ce s-ar întâmpla pe Pământ dacă nu ar exista gravitație?

Pământul este a treia planetă de la Soare și singură cunoscută, până în prezent, care poate susține viață inteligentă. De-a lungul timpului, Terra a fost analizată de mari personalități ale omenirii, precum Albert Einstein sau Isaac Newton, încercând să deslușească tainele acesteia și ale Universului.

Una din întrebările care a dus la cercetarea și mai amănunțită a planetei noastre a fost: „Ce s-ar întâmpla pe Pământ dacă nu ar exista gravitație?”. Răspunsul este unul înfricoșător și ar trebui să schimbe percepția oamenilor despre viață.

Cum ar arăta Pământul dacă nu ar fi gravitație?

Gravitația nu se schimbă niciodată pe Pământ. Potrivit specialiștilor în fizică, dacă aceasta ar suferi și cea mai mică schimbare de valoare ar avea un impact devastator asupra a tot ceea ce există pe pământ, fiindcă totul a fost realizat la valoarea gravitației existente.

Pe Terra, gravitația are valoarea de 9,807 m/s², ea fiind cea care dă greutate obiectelor fizice. Pentru a înțelege mai bine cum funcționează aceasta, trebuie specificat că gravitațiea este forța de atracție între oricare doi atomi.

Motivul pentru care gravitația de pe Pământ nu se schimbă niciodată este că masa planetei este constantă. Singura modalitate de a schimba brusc gravitația ar fi schimbarea masei Terrei, iar acest lucru nu se va întâmpla prea curând.

Dar să ignorăm fizica și să ne imaginăm că, într-o zi, gravitația planetei s-ar opri. Acest eveniment ar fi catastrofal, fiindcă depindem de gravitație pentru a susține atât de multe lucruri, precum mașini, oameni, mobilier și așa mai departe. Tot ceea ce nu este fixat pe loc nu ar avea niciun motiv să stea la sol și ar începe să plutească.

Trebuie specificat că gravitația este cea care ține atmosfera pe loc, altfel s-ar împrăștia în spațiu. Totodată, apa din oceane, lacuri și râuri nu ar mai sta la sol și ar pluti. Aceasta este problema pe care o are luna, fiindcă aceasta nu are suficientă gravitație pentru a menține o atmosferă în jurul ei, așa că este aproape într-un vid . Fără atmosferă, orice ființă vie ar muri imediat și orice lichid ar fierbe în spațiu.

Dacă gravitația s-ar dubla brusc, ar fi aproape la fel de rău, pentru că totul ar fi de două ori mai greu. Casele, podurile, zgârie-norii, picioarele mesei, coloanele de susținere și așa mai departe sunt toate dimensionate pentru gravitația normală. Majoritatea structurilor s-ar prăbuși destul de repede dacă ai dubla sarcina asupra lor. Copacii și plantele ar avea probleme. Liniile electrice ar avea probleme. Presiunea aerului s-ar dubla și asta ar avea un efect mare asupra vremii, potrivit science.howstuffworks.com.

Ce este gravitația?

Gravitația este descrisă cu mai multă precizie de „Teoria generală a relativității” (propusă de Albert Einstein în 1915), care descrie gravitația nu ca o forță, ci ca o consecință a curburii spațiu-timpului cauzată de distribuția inegală a masei. Cu toate acestea, pentru majoritatea aplicațiilor, gravitația este bine aproximată de „Legea atracției universale” a lui Isaac Newton, care descrie gravitația ca o forță care face ca oricare două corpuri să fie atrase unele de altele cu o forță direct proporțională cu produsul maselor lor și invers proporțională cu pătratul distanței dintre ele, potrivit Wikipedia.org.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot