Cum arată ”Orașul Pierdut” din Oceanul Atlantic? Locația se află la 700 de metri adâncime

21.11.2023
Cum arată ”Orașul Pierdut” din Oceanul Atlantic? Locația se află la 700 de metri adâncime

În adâncurile Oceanului Atlantic, aproape de vârful unui munte subacvatic și în imediata vecinătate a crestei Mid-Atlantic Ridge, se dezvăluie un fenomen fascinant – câmpul hidrotermal Lost City (Orașul Pierdut). Aceste turnuri zimțate, învăluite într-o lumină albastră fantomatică, nu numai că reprezintă o poveste despre descoperire și rezistență, dar și despre amenințările iminente care își fac simțită prezența.

Câmpul hidrotermal Lost City a fost observat de exploratori în anul 2.000. Acesta se află la adâncimi de peste 700 de metri sub suprafața oceanului și oferă posibilitatea cercetătorilor să arunce o privire într-un mediu cu o istorie de cel puțin 120.000 de ani. Fenomenul este rezultatul unei interacțiuni unice între mantaua de susținere și apa de mare, o poveste epică desfășurată în adâncurile oceanului, potrivit wionews.com.

Lumea misterioasă din străfundul Oceanului Atlantic

În ciuda caracterului său extrem, Orașul Pierdut găzduiește o viață prosperă. Gurile de ventilație eliberează hidrogen, metan și gaze care hrănesc comunități microbiene în absența oxigenului. Aici trăiesc de la melci până la crustacee, precum și creaturi diverse există în acest ecosistem neconvențional, oferind o privire unică asupra adaptabilității vieții în condiții extreme.

Hidrocarburile emanate de gurile de aerisire ale Orașului Pierdut alimentează speculații științifice despre posibile paralele cu habitatele extraterestre. Oamenii de știință explorează originea vieții în medii asemănătoare, contemplând posibilitățile oferite de corpuri cerești precum Enceladus, Europa sau Marte.

Cu toate acestea, frumusețea fragilă a Orașului Pierdut este amenințată de interesele comerciale. În 2018, Polonia a obținut drepturi de exploatare minieră în jurul acestei zone, prezentând o amenințare substanțială pentru acest ecosistem delicat. Oamenii de știință trag un semnal de alarmă cu privire la potențialele deversări rezultate din activitățile miniere și îndeamnă la protejarea regiunii.

Cererea urgentă pentru desemnarea Orașului Pierdut ca sit al Patrimoniului Mondial este primită bine în mediul științific și printre activiștii pentru mediu. Inițiativa nu reprezintă altceva decât o pledoarie pentru protejarea acestei minuni subacvatice, care risca să sufere impactul ireversibil al mineritului și al degradării zonei înconjurătoare. Ca atare, este nevoie de măsuri imediate și de un angajament global pentru a salva această bijuterie subacvatică și pentru a asigura că generațiile viitoare vor avea oportunitatea de a descoperi și înțelege minunile Orașului Pierdut.

Curiozități despre Oceanul Atlantic

Foto: wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
În ultima perioadă auzim tot mai des exprimarea „per se”. Chiar dacă este folosită în ultima perioadă, expresia este veche de mii de ani și provine, ca mai toate expresiile utilizate la... citește tot