Cât timp durează o călătorie până pe Marte?

07.07.2022
Cât timp durează o călătorie până pe Marte?

Umanitatea a visat de foarte mult timp să ajungă în Spațiu. A reușit. Apoi să ajungă pe Luna. Se întâmpla în 1969, când astronauții de pe Apollo 11 au reușit să aterizeze pe satelitul natural al Pământului. Planeta Marte este acum marele vis al omenirii.  Însă nu va fi ușor. Pentru a ajunge pe Marte, oamenii trebuie să depășească anumite bariere fizice, fiindcă o călătorie până acolo implică multe necunoscute.

Cât durează un zbor până pe Marte?

Marte este a doua cea mai apropiată planetă de Pământ după Venus, dar este încă foarte departe. În medie, distanța dintre „Planeta Roșie” și Terra este de aproximativ 225 de milioane de kilometri. Pentru a parcurge această distanță ar dura probabil câteva luni dacă nu ani, în funcție de cât de dezvoltată este tehnologia și cât de rapidă va fi navă spațială folosită.

Cu toate acestea, distanța dintre Marte și Pământ se schimbă tot timpul. Acest lucru se datorează faptului că ambele planete orbitează în jurul Soarelui, fiind influențate direct de către acesta. Când Pământul se află la cel mai îndepărtat punct de Soare și Marte se află la cea mai apropiată distanță, cele două planete nu mai sunt așa departe una față de cealaltă. În situația ideală distanța dintre Marte și Pământ ar ajunge la doar 54,6 milioane de kilometri.

Din păcate, această aliniere nu se întâmplă des. Cea mai apropiată distanță dintre Pământ și Marte înregistrată vreodată a fost în 2003, când cele două planete se aflau la 56 de milioane de kilometri una de cealaltă. Un astfel de eveniment are loc loc doar o dată la 200 de ani, iar următoarea aliniere fiind prevăzută să aibă loc în anul 2.237.

Cu toate acestea, potrivit astronauților, la fiecare 26 de luni, distanța dintre Marte și Pământ este mai mică, iar în acel moment este cel mai eficient să trimiți nave spațiale către „Planeta Roșie”. Distanța până la Marte nu este singurul factor care va determina cât timp durează o călătorie, ci și viteza de deplasare a navei spațiale.

Misiunile anterioare pe Marte au durat, în general, de la 128 de zile la aproape un an. Cu tehnologia actuală și designul de rachete, NASA a estimat că primele nave care vor transporta oameni pe Marte vor atinge viteze de aproximativ 39.600 de kilometri pe oră. Drept urmare, la această viteză o călătorie de pe Pământ până pe Marte ar dura aproximativ 7 luni.

O viteză mai mare, o călătorie mai scurtă

În prezent, cel mai rapid obiect creat de om este Sonda Solară Parker, care a atins viteza de 586.860 de kilometri pe oră. Potrivit măsurătorilor, la această viteză de deplasare o călătorie de pe Terra până pe Marte ar dura aproximativ două săptămâni. Sonda solară Parker a reușit să atingă astfel de viteze extreme atunci când a făcut înconjurul Soarelui, fiind atrasă și de gravitația acestuia. În viitorul îndepărtat, dacă omenirea dezvoltă vreodată tehnologia de a călători aproape de viteza luminii, am putea ajunge pe Marte în mai puțin de cinci minute, potrivit worldatlas.com.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot