Cât timp durează o călătorie până pe Marte?

07.07.2022
Cât timp durează o călătorie până pe Marte?

Umanitatea a visat de foarte mult timp să ajungă în Spațiu. A reușit. Apoi să ajungă pe Luna. Se întâmpla în 1969, când astronauții de pe Apollo 11 au reușit să aterizeze pe satelitul natural al Pământului. Planeta Marte este acum marele vis al omenirii.  Însă nu va fi ușor. Pentru a ajunge pe Marte, oamenii trebuie să depășească anumite bariere fizice, fiindcă o călătorie până acolo implică multe necunoscute.

Cât durează un zbor până pe Marte?

Marte este a doua cea mai apropiată planetă de Pământ după Venus, dar este încă foarte departe. În medie, distanța dintre „Planeta Roșie” și Terra este de aproximativ 225 de milioane de kilometri. Pentru a parcurge această distanță ar dura probabil câteva luni dacă nu ani, în funcție de cât de dezvoltată este tehnologia și cât de rapidă va fi navă spațială folosită.

Cu toate acestea, distanța dintre Marte și Pământ se schimbă tot timpul. Acest lucru se datorează faptului că ambele planete orbitează în jurul Soarelui, fiind influențate direct de către acesta. Când Pământul se află la cel mai îndepărtat punct de Soare și Marte se află la cea mai apropiată distanță, cele două planete nu mai sunt așa departe una față de cealaltă. În situația ideală distanța dintre Marte și Pământ ar ajunge la doar 54,6 milioane de kilometri.

Din păcate, această aliniere nu se întâmplă des. Cea mai apropiată distanță dintre Pământ și Marte înregistrată vreodată a fost în 2003, când cele două planete se aflau la 56 de milioane de kilometri una de cealaltă. Un astfel de eveniment are loc loc doar o dată la 200 de ani, iar următoarea aliniere fiind prevăzută să aibă loc în anul 2.237.

Cu toate acestea, potrivit astronauților, la fiecare 26 de luni, distanța dintre Marte și Pământ este mai mică, iar în acel moment este cel mai eficient să trimiți nave spațiale către „Planeta Roșie”. Distanța până la Marte nu este singurul factor care va determina cât timp durează o călătorie, ci și viteza de deplasare a navei spațiale.

Misiunile anterioare pe Marte au durat, în general, de la 128 de zile la aproape un an. Cu tehnologia actuală și designul de rachete, NASA a estimat că primele nave care vor transporta oameni pe Marte vor atinge viteze de aproximativ 39.600 de kilometri pe oră. Drept urmare, la această viteză o călătorie de pe Pământ până pe Marte ar dura aproximativ 7 luni.

O viteză mai mare, o călătorie mai scurtă

În prezent, cel mai rapid obiect creat de om este Sonda Solară Parker, care a atins viteza de 586.860 de kilometri pe oră. Potrivit măsurătorilor, la această viteză de deplasare o călătorie de pe Terra până pe Marte ar dura aproximativ două săptămâni. Sonda solară Parker a reușit să atingă astfel de viteze extreme atunci când a făcut înconjurul Soarelui, fiind atrasă și de gravitația acestuia. În viitorul îndepărtat, dacă omenirea dezvoltă vreodată tehnologia de a călători aproape de viteza luminii, am putea ajunge pe Marte în mai puțin de cinci minute, potrivit worldatlas.com.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot