De ce apusul de soare este albastru pe Marte?

22.02.2024
De ce apusul de soare este albastru pe Marte?

Dacă veți avea vreodată șansa de a vedea un apus de soare pe Marte, veți avea parte de o surpriză. Apusurile de soare pe Marte nu sunt roșii sau portocalii, ci… albastre! Da, imaginile din diferite excursii robotizate pe planeta roșie arată un fascinant apus albastru de pe „Planeta Roșie”.

Pe Terra, apusul este o combinație de culori portocalii, roșiatice. Nu același lucru se întâmplă pe Marte unde apusul are nuanțe albastre. Oare de ce? Dacă același soare strălucește pe ambele planete, de ce există o diferență de culoare în lumina sa? Ei bine, secretul constă în atmosfera marțiană.

Faptul că soarele degajă o lumină albastră atunci când apune pe „cerul” marțian este, de fapt, o iluzie optică, provocata tocmai de culoarea roșie a prafului de pe suprafața planetei Marte.

Atunci când lumina soarelui trece prin diferite particule, lumina poate fi absorbită, reflectată sau împrăștiată, în funcție de natura particulei. Pe Terra, particulele din atmosfera împrăștie lumina albastră. Atunci când o rază de soare le „loveste”, undele de culoare albastră sunt deviate de la traiectoria lor normală și încep să lumineze la întamplare.

Conform oamenilor de știință, în timpul acestei miscari haotice, undele lovesc și alte particule din aer, pentru ca apoi, o parte din lumină să ajungă pe Pământ. Lumina directa de la Soare este astfel filtrata de undele de culoare albastra, acestea raspandidu-se pe tot cerul. Asa se face ca pe suprafata Terrei ajung doar „razele” de culoare rosie, iar atunci cand privim apusul, il vedem de culoare galbuie.

Pe scurt, gândiți-vă la atmosferă ca la un filtru pentru lumina soarelui. Atmosfera Pământului este bună la filtrarea luminii albastre și la intrarea luminii roșii, în timp ce atmosfera marțiană este mai bună la filtrarea luminii roșii și la intrarea în albastru.

Curiozități despre Marte

 

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot