De ce Soarele are altă culoare la apus?

01.04.2022
De ce Soarele are altă culoare la apus?

Toată lumea a putut observa că, pe parcursul unei zile, Soarele își schimbă culoarea de la o oră la alta. La mijlocul zilei, culoarea acestuia este un galben pal spre alb, iar la răsărit și apus acesta are un aspect portocaliu spre roșu. De ce această schimbare și care este explicația științifică?

De ce Soarele își schimbă culoarea în timpul zilei?

Lumina Soarelui pe care o experimentăm pe suprafața Pământului a fost filtrată de atmosferă și este ușor diferită în funcție de ora zilei. Atmosfera tinde să împrăștie culorile de albastru și violet mai mult decât decât cele de roșu sau portocaliu. Drept urmare, lumina directă a Soarelui privită de pe suprafața Pământului este puțin mai roșie decât lumina Soarelui în spațiu.

Efectul se numește Rayleigh și este același efect care face ca cerul să fie albastru în timpul zilei, iar noaptea să devină negru. Pe măsură ce lumina violetă și albastră se împrăștie, lungimea medie de undă vizibilă conferă culoarea aparentă a Soarelui.

Potrivit oamenilor de știință, lumina cu lungime de undă mai mare, galbenă, portocalie și roșie, interferează mai puțin cu atmosfera Pământului. La apus și la răsărit drumul parcurs de razele solare prin atmosferă este mai lung și, ca atare, culorile care reușesc să treacă mai ușor prin moleculele atmosferice sunt roșul și portocaliul, în timp ce albastrul și violetul se pierd din ce în ce mai mult din cauza difuziei.

În timpul zilei, Soarele se află la cea mai mare înălțime pe bolta cerească și, drept urmare, lumina provenită de la el parcurge cea mai mică distanță prin atmosferă. Potrivit specialiștilor în domeniu, în această perioadă a zilei, toate culorile reușesc să treacă de atmosferă, iar cu cât aceasta este mai curată cu atât culoarea Soarelui devine mai albă.

Când va dispărea Soarele?

Soarele, așa cum îl știm, va dispărea peste aproximativ 5 miliarde de ani. Acesta își va epuiza rezerva de hidrogen și se va transforma într-o gigantă roșie, care va înghiți planetele Mercur și Venus. Bila solară va exploda și va rămâne doar o membrană enormă de gaze și praf interstelar, care ulterior se va stinge și va deveni o nebuloasă planetară. Pe măsură ce Soarele îmbătrânește, în maxim 2 miliarde de ani ar putea deveni suficient de fierbinte încât oceanele și mările vor ajunge să fiarbă.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot