De unde răsare Soarele?

13.06.2023
De unde răsare Soarele?

Soarele răsare în est și apune în vest. Asta se întâmplă din cauza mișcării de rotație a Pământului în jurul propriei sale axe. Din perspectiva unui observator de pe suprafața Pământului, Soarele pare să se ridice deasupra orizontului estic în fiecare dimineață și coboară sub orizontul vestic în fiecare seară.

Unde este văzut pentru prima dată Soarele pe Pământ?

Cei mai mulți oameni tind să creadă că Soarele răsare pentru prima dată în Japonia, asta și pentru că statul japonez mai este denumit ”Țara Soarelui Răsare”. Alții sunt de părere că Soarele își face apariția pe bolta cerească pentru prima dată în Alaska. Oamenii de știință au ajuns însă la concluzia că în niciunul dintre aceste puncte de pe Glob nu se vede Soarele pentru prima dată.

Așadar, primii locuitori ai planetei care văd Soarele sunt cetățenii din Samoa, micuța țară insulară din sudul Oceanului Pacific. Cu toate acestea locul unde poate fi văzut răsăritul de Soare pentru prima dată pe Glob este de pe vârfulul montan Hikurangi. Acesta este situat la o altitudine de 1.752 de metri în lanțul Raukumara din Valea Waiapu, din Noua Zeelandă, și este considerat de tot specialiștii locul unde Soarele apare pentru prima dată pe bolta cerească datorită curburii Pământului.

Curiozități despre Soare

  • Soarele are un diametru de aproximativ 1,4 milioane de kilometri. Aceasta înseamnă că ar putea încăpea aproximativ 1,3 milioane de planete de mărimea Pământului în interiorul său.
  • Acesta este principala sursă de energie pentru viața de pe Terra. Prin procesul de fuziune nucleară, el transformă hidrogenul în heliu și eliberează o cantitate imensă de energie care este împrăștiată peste tot în jurul și său și ajunge și la noi.
  • Lumina solară nu ajunge instantaneu pe Pământ. De fapt, în medie, razele de lumină emise de Soare călătoresc aproximativ 8 minute și 20 de secunde pentru a ajunge până la suprafața Terrei.
  • Soarele are un ciclu activ și dinamic. Perioada sa de activitate maximă, numită ciclul solar, are o durată medie de aproximativ 11 ani. În timpul acestei perioade petele și erupțiile solare variază.
  • Suprafața Soarelui este fierbinte, având o temperatură medie de aproximativ 5.500 de grade Celsius. Cu toate acestea, în interiorul său, temperatura poate ajunge la aproximativ 15 milioane de grade Celsius.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot