De unde răsare Soarele?

13.06.2023
De unde răsare Soarele?

Soarele răsare în est și apune în vest. Asta se întâmplă din cauza mișcării de rotație a Pământului în jurul propriei sale axe. Din perspectiva unui observator de pe suprafața Pământului, Soarele pare să se ridice deasupra orizontului estic în fiecare dimineață și coboară sub orizontul vestic în fiecare seară.

Unde este văzut pentru prima dată Soarele pe Pământ?

Cei mai mulți oameni tind să creadă că Soarele răsare pentru prima dată în Japonia, asta și pentru că statul japonez mai este denumit ”Țara Soarelui Răsare”. Alții sunt de părere că Soarele își face apariția pe bolta cerească pentru prima dată în Alaska. Oamenii de știință au ajuns însă la concluzia că în niciunul dintre aceste puncte de pe Glob nu se vede Soarele pentru prima dată.

Așadar, primii locuitori ai planetei care văd Soarele sunt cetățenii din Samoa, micuța țară insulară din sudul Oceanului Pacific. Cu toate acestea locul unde poate fi văzut răsăritul de Soare pentru prima dată pe Glob este de pe vârfulul montan Hikurangi. Acesta este situat la o altitudine de 1.752 de metri în lanțul Raukumara din Valea Waiapu, din Noua Zeelandă, și este considerat de tot specialiștii locul unde Soarele apare pentru prima dată pe bolta cerească datorită curburii Pământului.

Curiozități despre Soare

  • Soarele are un diametru de aproximativ 1,4 milioane de kilometri. Aceasta înseamnă că ar putea încăpea aproximativ 1,3 milioane de planete de mărimea Pământului în interiorul său.
  • Acesta este principala sursă de energie pentru viața de pe Terra. Prin procesul de fuziune nucleară, el transformă hidrogenul în heliu și eliberează o cantitate imensă de energie care este împrăștiată peste tot în jurul și său și ajunge și la noi.
  • Lumina solară nu ajunge instantaneu pe Pământ. De fapt, în medie, razele de lumină emise de Soare călătoresc aproximativ 8 minute și 20 de secunde pentru a ajunge până la suprafața Terrei.
  • Soarele are un ciclu activ și dinamic. Perioada sa de activitate maximă, numită ciclul solar, are o durată medie de aproximativ 11 ani. În timpul acestei perioade petele și erupțiile solare variază.
  • Suprafața Soarelui este fierbinte, având o temperatură medie de aproximativ 5.500 de grade Celsius. Cu toate acestea, în interiorul său, temperatura poate ajunge la aproximativ 15 milioane de grade Celsius.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot