Munții fabuloși din interiorul Pământului. Sunt de patru ori mai mari decât Everestul

14.06.2023
Munții fabuloși din interiorul Pământului. Sunt de patru ori mai mari decât Everestul

Pământul a fost analizat de oamenii de știință încă din cele mai vechi timpuri, aceștia încercând să înțeleagă tainele misterioase din adâncurile Terrei. Se pare că planeta noastră are în interiorul său lanțuri muntoase chiar și de patru ori mai mari decât vârful Everest. Cum este posibil așa ceva?

Cum s-au format munții din adâncurile Pământului?

Un grup de cercetători a instalat 15 stații de seismologie în Antarctica pentru a studia în detaliu interiorul planetei. Astfel au fost descoperite lanțuri muntoase, cu vârfuri care depășesc și de patru ori înălțimea Everestului. Oamenii de știință au denumit aceste regiuni din interiorul Terrei „zone de viteză ultra-scăzută” sau ULVZ și au observat că sunt peste tot oriunde te-ai duce în lume.

Munții din interiorul Pământului se află într-o zonă critică: cea dintre nucleul metalic al planetei și mantaua stâncoasă din jurul acestuia. Această așezare strategică are efecte și la suprafață, putând fi unul dintre cauzele care duc la apariția vulcanilor.

Cercetătorii au putut să înțeleagă structura Pământului cu ajutorul undelor seismice care au fost provocate de diferite cutremure și înregistrate de stațiile de seismologie. Astfel au fost descoperiți tot felul de munți în jurul nucleului Terrei, cel de sub Hawaii având o lungime impresionantă, nu mai puțin de 910 kilometri.

Cert este că până în prezent nimeni nu știe cum au ajuns acolo și cum s-au format, însă se presupune că munții sunt părți ale mantalei inferioare care au fost supraîncălziți din cauza apropierii lor de miezul incandescent al Pământului. Potrivit specialiștilor în seismologie, mantaua Pământului poate ajunge la o temperatură de 3.700 de grade Celsius, în timp ce nucleul poate atinge și 5.500 de grade Celsius, o temperatură apropiată de cea găsită pe suprafața Soarelui. Astfel bucăți din mantaua apropiată de nucleu se topesc și formează ceea ce geologii au numit ULVZ.

Mai sunt și alte ipoteze care încearcă să descifreze cum s-au format acești munți misterioși în interiorul Pământului, însă niciuna dintre ele nu a reușit să demonstreze cu adevărat ceea ce s-a întâmplat cu miliarde de ani în urmă, potrivit bbc.com.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot