Munții fabuloși din interiorul Pământului. Sunt de patru ori mai mari decât Everestul

14.06.2023
Munții fabuloși din interiorul Pământului. Sunt de patru ori mai mari decât Everestul

Pământul a fost analizat de oamenii de știință încă din cele mai vechi timpuri, aceștia încercând să înțeleagă tainele misterioase din adâncurile Terrei. Se pare că planeta noastră are în interiorul său lanțuri muntoase chiar și de patru ori mai mari decât vârful Everest. Cum este posibil așa ceva?

Cum s-au format munții din adâncurile Pământului?

Un grup de cercetători a instalat 15 stații de seismologie în Antarctica pentru a studia în detaliu interiorul planetei. Astfel au fost descoperite lanțuri muntoase, cu vârfuri care depășesc și de patru ori înălțimea Everestului. Oamenii de știință au denumit aceste regiuni din interiorul Terrei „zone de viteză ultra-scăzută” sau ULVZ și au observat că sunt peste tot oriunde te-ai duce în lume.

Munții din interiorul Pământului se află într-o zonă critică: cea dintre nucleul metalic al planetei și mantaua stâncoasă din jurul acestuia. Această așezare strategică are efecte și la suprafață, putând fi unul dintre cauzele care duc la apariția vulcanilor.

Cercetătorii au putut să înțeleagă structura Pământului cu ajutorul undelor seismice care au fost provocate de diferite cutremure și înregistrate de stațiile de seismologie. Astfel au fost descoperiți tot felul de munți în jurul nucleului Terrei, cel de sub Hawaii având o lungime impresionantă, nu mai puțin de 910 kilometri.

Cert este că până în prezent nimeni nu știe cum au ajuns acolo și cum s-au format, însă se presupune că munții sunt părți ale mantalei inferioare care au fost supraîncălziți din cauza apropierii lor de miezul incandescent al Pământului. Potrivit specialiștilor în seismologie, mantaua Pământului poate ajunge la o temperatură de 3.700 de grade Celsius, în timp ce nucleul poate atinge și 5.500 de grade Celsius, o temperatură apropiată de cea găsită pe suprafața Soarelui. Astfel bucăți din mantaua apropiată de nucleu se topesc și formează ceea ce geologii au numit ULVZ.

Mai sunt și alte ipoteze care încearcă să descifreze cum s-au format acești munți misterioși în interiorul Pământului, însă niciuna dintre ele nu a reușit să demonstreze cu adevărat ceea ce s-a întâmplat cu miliarde de ani în urmă, potrivit bbc.com.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot