Câte Luni a avut Pământul, de-a lungul timpului?

22.03.2023
Câte Luni a avut Pământul, de-a lungul timpului?

În prezent Pământul are un singur satelit natural, în stare solidă. În ultimii ani, cercetătorii au descoperit că există încă două obiecte care orbitează în jurul planetei noastre. Acestea nu sunt solide și sunt formate din nori de praf, însă sunt considerate „Lunile secrete” ale Terrei. De-a lungul timpului, însă, Pământul a avut mai multe Luni, care au dispărut din diferite motive.

Oamenii de știință, pasionați de astronomie, au studiat bolta cerească încă din cele mai vechi timpuri, încercând să înțeleagă tainele Universului. Astfel, au fost descoperite sute de Luni în sistemul nostru solar și multe dintre acestea pot fi considerate ale Pământului.

Cum s-a format Luna?

La o simplă evaluare, Pământul are un singur satelit natural solid. Cu toate acestea, în jurul planetei noastre mai orbitează încă două obiecte formate din nori de praf, care pot fi considerate drept două Luni mai mici. Norii de praf sunt atrași de gravitația planetei noastre și pot intra la aceeași categorie cu Luna, care este solidă.

Unii astronomi numesc acești nori de particule „Luni fantomă”. Se mai numesc și nori Kordylewski, după astronomul polonez care i-a raportat pentru prima dată în anii 1960. Aceste „Luni fantomă” nu vor forma niciodată o Lună mai solidă, deoarece praful nu se poate uni. Materialul este dinamic, intrând și ieșind constant din norul de praf, a spus Gábor Horváth, astronom la Universitatea Eötvös Loránd din Ungaria, potrivit livescience.com.

În primele zile ale Pământului, acum aproximativ 4,5 miliarde de ani, planeta noastră nu avea o Lună. Apoi, în urmă cu aproximativ 4,4 miliarde de ani, o protoplanetă, de dimensiunea lui Marte numită Theia, a lovit Terra. Drept urmare, bucăți foarte mari din scoarța terestră au fost catapultate în spațiu. Aceste resturi s-au adunat și în decurs, poate chiar și de câteva ore, au format Luna.

Alte obiecte cerești au fost capturate de gravitația Pământului, de-a lungul timpului, putând fi considerate niște Luni mai mici. De exemplu, asteroidul 2006 RH120, cu o lățime de până la 6 metri. Această rocă spațială observată în anul 2006 a zăbovit timp de 18 luni în jurul Pământului, fiind atrasă de gravitația acestuia după care a plecat în spațiu.

Pe lângă Lunile care vin și pleacă de pe orbita Pământului, există obiecte spațiale pe care NASA le numește cvasateliți, precum asteroidul 3753 Cruithne. Aceste roci spațiale orbitează în jurul Soarelui și rămân cu planeta noastră pe întreaga sa orbită de 365 de zile.

Așadar este un pic mai dificil de răspuns exact câte Luni a avut sau are Pământul. Cert este că satelitul natural pe care îl vedem cu toții noaptea pe cer este cel mai important, fiindcă fără el lumea noastră ar arăta cu totul altfel.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising