De ce Neil Armstrong a fost primul care a pășit pe lună, deși echipajul era format din trei astronauți?

15.02.2024
De ce Neil Armstrong a fost primul care a pășit pe lună, deși echipajul era format din trei astronauți?

Neil Armstrong va rămâne pentru eternitate ca fiind primul om din istorie care a pășit pe Lună. Totuși, de ce a fost ales de către NASA Neil Armstrong să pășească pe lună și nu unul dintre colegii săi?

Pe data de 20 iulie 1969 echipajul misiunii de aselenizare Apollo 11 format din Neil Alden Armstrong, comandantul misiunii, Michael Collins, pilotul modulului de comandă și Edwin Eugene „Buzz” Aldrin Jr., comandantul modulului lunar ajungea pe Lună, satelitul natural al Terrei. Încă de la decolare se știa că cel care va păși primul pe lună va fi Armstrong. De ce?

Armstrong, eroul modest

Într-un nou documentar despre Armstrong, Chris Kraft, primul director de zbor al NASA al Misson Control, a declarat: „Armstrong a fost selectat să fie primul pe lună din cauza personalității sale. Maniera blândă a fostului pilot naval l-a făcut un bun candidat pentru a reprezenta Statele Unite. În plus, era mai bine pregătit pentru a face față celebrității decât colegii săi”.

„Un pas mic pentru om, un pas uriaș pentru omenire”, Armstrong

Într-adevăr. Cu câteva zile înainte de aselenizare, a avut loc o întâlnire secretă a oficialilor de vârf ai NASA la Houston, care a stabilit că nu numai că Armstrong ar trebui să fie „primul ieșit” pentru că era comandantul, ci și pentru că Neil avea personalitatea modestă, fără ego (comparativ cu Aldrin care era egocentric). În plus, primul pas al unui om pe Lună care să fie un exemplu de modestie ar fi dat bine în ochii întregii lumi, scrie businessinsider.com.

Doi din trei au pășit pe Lună

„Un pas mic pentru om, un pas uriaș pentru omenire”, ar fi spus Armstrong imediat după ce a pășit pe satelitul natural al Terrei. Aldrin a fost al doilea om care a pășit pe Lună. Cei doi au aterizat pe Lună în Modulul Lunar denumit Eagle, în timp ce Collins a rămas la bordul modulului Columbia. Acesta din urmă a efectuat experimente și a făcut fotografii.

Armstrong și Aldrin au petrecut mai puțin de o zi pe suprafața lunară, dintre care circa două ore și jumătate le-au petrecut în afara modulului lunar Eagle. Plimbările lor lunare i-au îndepărtat nu mai mult de 100 de metri distanță de vehicul. Cei doi au încheiat periplul lunar odată cu arborarea drapelului american.

Cei doi astronauți s-au întors la bordul navetei Columbia. Pe data de 24 iulie 1969, Armstrong, Aldrin și Collins s-au întors în siguranță pe Pământ.

De ce nu s-a reîntors omenirea pe Luna?

Astronomii consideră că Luna nu mai reprezintă un interes atât de mare, iar misiunile din trecut s-au realizat în niște condiții foarte speciale. În acea perioadă, la nivel mondial era un război rece între URSS și SUA, fiecare dintre cele două națiuni dorind să arate că deține tehnologie mult peste cea a adversarilor. Astfel, a început o cursă nebunească pentru cucerirea spațiului.

Uniunea Sovietică a lansat primul satelit Sputnik 1, în octombrie 1957 și a trimis prima persoană în spațiu, Yuri Gagarin, în aprilie 1961. Văzând realizările de la Moscova, au decis că au nevoie de o lovitură puternică și au trimis, în felul acesta, primul echipaj pe lună, format din astronauții Neil Armstrong și Buzz Aldrin.

Pe data de 20 iulie 1969, aproximativ 650 de milioane de oameni au urmărit cu suspans în timp ce Neil Armstrong cobora o scară spre suprafața Lunii. Primele sale cuvinte reprezintă o inspirație pentru astronauții de azi și au rămas în istorie: “Acesta este un pas mic pentru om, un pas uriaș pentru omenire”.

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot