De ce nu s-a reîntors omenirea pe Luna?

08.01.2020
De ce nu s-a reîntors omenirea pe Luna?

Una din întrebările care macină pasionații de astronomie este de ce omul nu s-a mai întors pe lună după atâta timp. Neil Armstrong a fost primul om care a pășit pe satelit în anul 1969 cu misiunea Apollo 11. Acesta a fost urmat la trei ani de misiunea Apollo 17, avându-l comandant de navă pe Gene Cernan. De atunci au trecut aproape 50 de ani, iar umanitatea nu mai este tentată de satelitul natural al Pământului.

De ce nu s-au mai întors oamenii pe Lună?

Astronomii consideră că Luna nu mai reprezintă un interes atât de mare, iar misiunile din trecut s-au realizat în niște condiții foarte speciale. În acea perioadă, la nivel mondial era un război rece între URSS și SUA, fiecare dintre cele două națiuni dorind să arate că deține tehnologie mult peste cea a adversarilor. Astfel, a început o cursă nebunească pentru cucerirea spațiului.

Uniunea Sovietică a lansat primul satelit Sputnik 1, în octombrie 1957 și a trimis prima persoană în spațiu, Yuri Gagarin, în aprilie 1961. Văzând realizările de la Moscova, au decis că au nevoie de o lovitură puternică și au trimis, în felul acesta, primul echipaj pe lună, format din astronauții Neil Armstrong și Buzz Aldrin.

E adevărat că steagul României a ajuns pe Lună?

La 20 iulie 1969, aproximativ 650 de milioane de oameni au urmărit cu suspans în timp ce Neil Armstrong cobora o scară spre suprafața Lunii. Primele sale cuvinte reprezintă o inspirație pentru astronauții de azi și au rămas în istorie: “Acesta este un pas mic pentru om, un pas uriaș pentru omenire”.

Trei ani mai târziu, comandantul navei Apollo 17, americanul Gene Cernan, a realizat una dintre cele mai frumoase poze cu Pământul din istorie, având un citat care a sensibilizat puternic lumea: „Privind către Pământ, m-am simţit ca şi când aş fi stat pe terasa lui Dumnezeu”.

Când vor ajunge oamenii pe Marte?

NASA a primit ordin de la vicepreședintele SUA, Mike Pence, anul trecut ca până în 2024 să trimită o nouă emisiune pe Lună. Aselenizarea din 2024 face parte dintr-un program numit Artemis, care are ca scop construirea unei baze umane durabile, pe termen lung, pe Lună și în jurul ei. Scopul principal este de a pune bazele călătoriilor cu echipaj către destinația finală a zborurilor spațiale umane: Marte. NASA își propune să pună piciorul pe Planeta Roșie, cândva, în anii 2030.

NASA a cheltuit nu mai puțin de 25,8 miliarde de dolari pentru prima misiune Apollo pe lună, aproximativ 264 de miliarde de dolari în banii de azi. La întrebarea “De ce nu s-a reîntors omenirea pe Luna?”, răspunsul este unul singur: din rațiuni economice.

Ba mai mult, Luna este neschimbată, cel puţin de-a lungul câtorva decenii, însă ceea ce este dincolo de satelitul natural al Pământului este mai vast, mai interesant și poate răspunde la întrebări existențiale cu privire la Univers.

Aselenizare
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot