E adevărat că steagul României a ajuns pe Lună?

28.03.2019
E adevărat că steagul României a ajuns pe Lună?

Luna. Americanul Neil Armstrong este cunoscut ca fiind primul om care a pășit pe Lună. În plus, toată lumea știe imaginile cu steagul Statelor Unite ale Americii care stă la loc de cinste pe Lună. Totuși, se spune că și steagul țării noastre ar fi ajuns pe Lună. Este adevărat?

Pe data de 20 iulie 1969 americanul Neil Armstrong a scris istorie, devenind primul om care a pășit pe Lună. La acea vreme, americanul era comandantul misiunii de aselenizare Apollo 11 din iulie 1969.

Cu câteva săptămâni înainte de startul misiunii, americanii transmit tuturor ambasadelor că vor să ducă pe Lună un mesaj de pace din majoritatea țărilor lumii. Astfel, România e ”reprezentată” de Nicolae Ceaușescu, Președintele, Dictatorul. Pentru a-și arăta atașamentul față de misiune, Ceaușescu semnează un text de trei rânduri, redactat atât în română cât și în engleză: ”Fie ca primul contact al omului cu Luna să ducă la împlinirea aspirațiilor de progres și pace ale tuturor celor de pe Pământ”. Descrierea ajunge la NASA însoțită de un steag al României Socialiste, cu stema în mijloc.

De ce culorile steagului României sunt albastru, galben și roșu?

73 de state au trimis mesaje, astfel că fiecare imagine cu mesajul este fotografiată, micșorată de mai bine de 200 de ori și inserată pe un disc de silicon, de dimensiunea unei monede de 50 de cenți. Piesa e pusă într-un recipient de aluminiu, ca va fi lăsat, pentru eternitate, pe Lună, în locul denumit ”Marea Liniștită”.

La numai câteva zile, Richard Nixon, președintele Statelor Unite ale Americii, vine în vizită la București. Acesta îi aduce în dar lui Ceaușescu o cutiuță în care se găsesc patru bucăți de pe satelitul natural al Pământului, cu o greutate totală de 0.05 grame. Alături se găsește steagul României, precum și un certificat ce atestă că acesta a ajuns pe suprafața Lunii.

„Steagul ţării voastre a fost purtat până pe Lună şi înapoi de Apollo 11, iar acest fragment din solul suprafeţei lunare a fost adus pe Pământ de echipajul primei misiuni cu oameni la bord”, au explicat americanii.

Drapelul și solul lunar nu au fost niciodată expuse publicului. Cel mai probabil, acestea se află în depozitul Muzeului Național.

Câte țări își au drapelele pe Lună?

Totuși, steagul Republicii Socialiste România nu a rămas pe Satelitul Natural al Terrei. Doar cinci state au drapelul înfipt pe suprafața Lunii. Acestea sunt Statele Unite, URSS, Japonia, China și India.

Este adevărat că oamenii nu au fost primele ființe care au ajuns în apropierea Lunii?

Una dintre cele mai cunoscute imagini cu steagul Statelor Unite ale Americii

Foto: Fotomontaj shtiu.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot