NASA oferă cea mai completă imagine a Universului de până acum

13.07.2022
NASA oferă cea mai completă imagine a Universului de până acum

Spațiul este ultima frontieră pe care omul trebuie să o cucerească. Încă din cele mai vechi timpuri, pasionații de astronomie au fost fascinați de ceea ce văd pe bolta cerească. Și-au dorit să ajungă la stele. Ulterior, cercetătorii au încercat să înțeleagă cum funcționează lucrurile în Univers, pe baza legilor fizicii. Cu toate că multe dintre evenimentele cosmice au fost înțelese, mai sunt o grămadă de alte fenomene care cu greu se lasă descifrate.

Cum arăta Universul la început?

Telescopul spațial James Webb, de la NASA, a oferit cea mai profundă și mai clară imagine, în infraroșu, a Universului îndepărtat de până acum. Prima imagine obținută de la telescopul spațial James Webb este incredibilă. Fiecare punct luminos este o galaxie.

Imaginea capturată de telescop are aproximativ dimensiunea unui grăunte de nisip și reprezintă o mică fărâmă din vastul Univers. Masa combinată a acestui grup de galaxii acționează ca o lentilă gravitațională, mărind galaxiile mai îndepărtate, inclusiv unele văzute când Universul avea mai puțin de un miliard de ani. Acest câmp profund este un compozit realizat din imagini la diferite lungimi de undă.

Această imagine arată mulțimea de galaxii SMACS 0723 așa cum au apărut acum 4,6 miliarde de ani. Lumina din aceste galaxii a durat miliarde de ani să ajungă la noi. Practic, în această fotografie, ne uităm în trecut până la un miliard de ani de la Big Bang.

Câmpul gravitațional puternic al unui grup de galaxii poate curba razele de lumină din galaxiile mai îndepărtate din spatele lui, la fel cum o lupă îndoaie și deformează imaginile. Stelele sunt, de asemenea, capturate cu vârfuri proeminente de difracție, deoarece par mai strălucitoare la lungimi de undă mai scurte.

Imaginea lui Webb oferă un caleidoscop de culori și evidențiază unde este praful cosmic, un ingredient major pentru formarea stelelor și, în cele din urmă, pentru apariția vieții. Galaxiile albastre conțin stele, dar foarte puțin praf. Obiectele roșii din acest câmp sunt învăluite în straturi groase de praf. Galaxiile verzi sunt populate cu hidrocarburi și alți compuși chimici. Cercetătorii vor putea folosi astfel de date pentru a înțelege modul în care galaxiile se formează, cresc și fuzionează unele cu altele și, în unele cazuri, de ce nu mai formează stele.

Pe lângă realizarea de imagini, două dintre instrumentele telescopului Webb au obținut și spectre, adică date care dezvăluie proprietățile fizice și chimice ale obiectelor cosmice. Aceste informații îi vor ajuta pe cercetători să identifice mai multe detalii despre galaxiile îndepărtate. Datele au dezvăluit o lumină dintr-o galaxie care a călătorit timp de 13,1 miliarde de ani înainte a fi receptată de telescopul Webb. Printre rezultate, se demonstrează că una dintre galaxii are o imagine în oglindă.

Cine manevrează telescopul James Webb?

Telescopul spațial James Webb este cel mai important observator al științelor spațiale din lume. Acesta va ajuta la descifrarea misterelor din sistemul nostru solar, va privi spre cele mai îndepărtate locuri din Univers, va sonda structurile și originile Cosmosului și va încerca să descifreze locul nostru în el. Telescopul Webb este un program internațional condus de NASA cu partenerii săi, ESA (Agenția Spațială Europeană) și CSA (Agenția Spațială Canadiană), potrivit nasa.gov.

Foto: nasa.gov

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot