NASA oferă cea mai completă imagine a Universului de până acum

13.07.2022
NASA oferă cea mai completă imagine a Universului de până acum

Spațiul este ultima frontieră pe care omul trebuie să o cucerească. Încă din cele mai vechi timpuri, pasionații de astronomie au fost fascinați de ceea ce văd pe bolta cerească. Și-au dorit să ajungă la stele. Ulterior, cercetătorii au încercat să înțeleagă cum funcționează lucrurile în Univers, pe baza legilor fizicii. Cu toate că multe dintre evenimentele cosmice au fost înțelese, mai sunt o grămadă de alte fenomene care cu greu se lasă descifrate.

Cum arăta Universul la început?

Telescopul spațial James Webb, de la NASA, a oferit cea mai profundă și mai clară imagine, în infraroșu, a Universului îndepărtat de până acum. Prima imagine obținută de la telescopul spațial James Webb este incredibilă. Fiecare punct luminos este o galaxie.

Imaginea capturată de telescop are aproximativ dimensiunea unui grăunte de nisip și reprezintă o mică fărâmă din vastul Univers. Masa combinată a acestui grup de galaxii acționează ca o lentilă gravitațională, mărind galaxiile mai îndepărtate, inclusiv unele văzute când Universul avea mai puțin de un miliard de ani. Acest câmp profund este un compozit realizat din imagini la diferite lungimi de undă.

Această imagine arată mulțimea de galaxii SMACS 0723 așa cum au apărut acum 4,6 miliarde de ani. Lumina din aceste galaxii a durat miliarde de ani să ajungă la noi. Practic, în această fotografie, ne uităm în trecut până la un miliard de ani de la Big Bang.

Câmpul gravitațional puternic al unui grup de galaxii poate curba razele de lumină din galaxiile mai îndepărtate din spatele lui, la fel cum o lupă îndoaie și deformează imaginile. Stelele sunt, de asemenea, capturate cu vârfuri proeminente de difracție, deoarece par mai strălucitoare la lungimi de undă mai scurte.

Imaginea lui Webb oferă un caleidoscop de culori și evidențiază unde este praful cosmic, un ingredient major pentru formarea stelelor și, în cele din urmă, pentru apariția vieții. Galaxiile albastre conțin stele, dar foarte puțin praf. Obiectele roșii din acest câmp sunt învăluite în straturi groase de praf. Galaxiile verzi sunt populate cu hidrocarburi și alți compuși chimici. Cercetătorii vor putea folosi astfel de date pentru a înțelege modul în care galaxiile se formează, cresc și fuzionează unele cu altele și, în unele cazuri, de ce nu mai formează stele.

Pe lângă realizarea de imagini, două dintre instrumentele telescopului Webb au obținut și spectre, adică date care dezvăluie proprietățile fizice și chimice ale obiectelor cosmice. Aceste informații îi vor ajuta pe cercetători să identifice mai multe detalii despre galaxiile îndepărtate. Datele au dezvăluit o lumină dintr-o galaxie care a călătorit timp de 13,1 miliarde de ani înainte a fi receptată de telescopul Webb. Printre rezultate, se demonstrează că una dintre galaxii are o imagine în oglindă.

Cine manevrează telescopul James Webb?

Telescopul spațial James Webb este cel mai important observator al științelor spațiale din lume. Acesta va ajuta la descifrarea misterelor din sistemul nostru solar, va privi spre cele mai îndepărtate locuri din Univers, va sonda structurile și originile Cosmosului și va încerca să descifreze locul nostru în el. Telescopul Webb este un program internațional condus de NASA cu partenerii săi, ESA (Agenția Spațială Europeană) și CSA (Agenția Spațială Canadiană), potrivit nasa.gov.

Foto: nasa.gov

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
România a devenit o țară democratică după căderea comunismului, în anul 1989. Totodată, economia de piață s-a transformat într-una liberă și și-au făcut apariția tot felul de... citește tot
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă contra francezilor!
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă ...
Unele dintre cele mai de succes victorii românești pe câmpul de luptă au avut loc în timpul Primului Război Mondial. Unele dintre momentele remarcabile rămân bătălile de la Mărăști,... citește tot