Curiozități despre Univers. Nu este static și este alcătuit din lucruri care nu pot fi văzute

04.01.2022
Curiozități despre Univers. Nu este static și este alcătuit din lucruri care nu pot fi văzute

Totul în jurul nostru este numit simplu: Univers. Acesta include tot spațiul și toată materia și energia. Include chiar și timpul în sine și, desigur, ne include și pe noi.

Pământul și Luna fac parte din Univers, la fel ca și celelalte planete și numeroasele lor zeci de sateliți. Alături de asteroizi și comete, planetele orbitează în jurul Soarelui. Soarele este una dintre sutele de miliarde de stele din galaxia Calea Lactee, iar majoritatea acestor stele au propriile lor planete, cunoscute sub numele de exoplanete.

Curiozități despre Univers

Universul este vechi… foarte vechi. Universul a început cu Big Bang și se estimează că are o vechime de aproximativ 13,7 miliarde de ani (plus sau minus 130 de milioane de ani). Astronomii au calculat această cifră măsurând compoziția materiei și a densității energiei din univers, ceea ce le-a permis să determine cât de repede s-a extins universul în trecut. Drept urmare, cercetătorii ar putea întoarce timpul și să identifice momentul în care a avut loc Big Bang-ul. Timpul dintre acea explozie și acum alcătuiește vârsta universului.

În anii 1920, astronomul Edwin Hubble a făcut descoperirea revoluționară că universul nu este static, ci mai degrabă se extinde. Dar, s-a crezut mult timp că gravitația materiei din univers va încetini această expansiune sau chiar o va determina să se contracte.

În 1998, telescopul spațial Hubble a studiat supernove foarte îndepărtate și a descoperit că, cu mult timp în urmă, universul se extindea mai lent decât este astăzi. Această descoperire uluitoare a sugerat că o forță inexplicabilă, numită energie întunecată, conduce expansiunea accelerată a universului.

Creșterea Universului se accelerează. Se crede că misterioasa energie întunecată nu numai că conduce expansiunea universului, ci pare să despartă cosmosul la viteze din ce în ce mai mari. În 1998, două echipe de astronomi au anunțat că nu numai că universul se extinde, dar și că se accelerează. Potrivit cercetătorilor, cu cât o galaxie este mai departe de Pământ, cu atât se îndepărtează mai repede.

Accelerația universului confirmă, de asemenea, teoria relativității generale a lui Albert Einstein, iar în ultimul timp, oamenii de știință au reînviat constanta cosmologică a lui Einstein pentru a explica ciudata energie întunecată care pare să contracareze gravitația și să facă ca universul să se extindă într-un ritm accelerat.

Universul ar putea fi plat. Forma universului este influențată de lupta dintre forța gravitațională (pe baza densității materiei din univers) și rata de expansiune. Dacă densitatea universului depășește o anumită valoare critică, atunci universul este „închis”, ca suprafața unei sfere.

Aceasta înseamnă că universul nu este infinit, dar nu are sfârșit. În acest caz, universul va înceta în cele din urmă să se extindă și va începe să se prăbușească în sine, într-un eveniment cunoscut sub numele de „Big Crunch”.

Universul este alcătuit în mare parte din lucruri care nu pot fi văzute. De fapt, stelele, planetele și galaxiile care pot fi detectate reprezintă doar 4% din univers, potrivit astronomilor. Restul de 96 la sută este alcătuit din substanțe care nu pot fi văzute sau ușor de înțeles.

Aceste substanțe evazive, numite energie întunecată și materie întunecată, nu au fost detectate, dar astronomii își bazează existența pe influența gravitațională pe care ambele o exercită asupra materiei normale, părțile universului care pot fi văzute.

Ideea că trăim într-un multivers, în care universul nostru este unul dintre multele, provine dintr-o teorie numită inflație eternă, care sugerează că la scurt timp după Big Bang, spațiu-timp s-a extins în ritmuri diferite în locuri diferite. Conform teoriei, acest lucru a dat naștere universurilor cu bule care ar putea funcționa cu propriile lor legi separate ale fizicii.

Conceptul este controversat și a fost pur ipotetic până când studii recente au căutat markeri fizici ai teoriei multiversului în fundalul cosmic cu microunde, care este o relicvă a Big Bang-ului care pătrunde în universul nostru.

Foto: Deposit Photos

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
Limba română este vorbită diferit în funcție de regiunea țării. Regionalismele îmbogățesc vocabularul românesc, însă de multe ori nu sunt înțelese de toată lumea și trebuie... citește tot
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
Înaintea Primului Război Mondial, la marginea Mangaliei trăia familia lui Nae Berechet. Acesta avea o fetiță în vârstă de șase ani, de o frumusețe răpitoare, pe numele ei Maria. La un... citește tot
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
Pentru întreaga lume, corpul uman este un mister constant mereu aflat într-o continuă schimbare. Deși nu putem afla totul despre corpurile noastre, oamenii de știință au descoperit la ce... citește tot